Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Η Ελλάδα θέλει να ξαναβγεί στις αγορές ομολόγων - Σύντομα το μήνυμα

Handelsblatt: Η Ελλάδα θέλει να ξαναβγεί στις αγορές ομολόγων - Σύντομα το μήνυμα
Από το 2010, η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση της στις διεθνείς αγορές ομολόγων και εξαρτάται από τα πακέτα διάσωσης
Τα μηνύματα που έλαβε στις πρόσφατες συναντήσεις του με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο, μετέφερε στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναφερόμενος στην πρόσβαση στις αγορές, δήλωσε πως «αυτό μπορεί να γίνει με ή χωρίς το QE» όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας handelsblatt.
Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «αυτήν τη φορά το QE έχει συμβολική αξία και δεν θα την τοποθετούσα πολύ υψηλά».
Συμπλήρωσε δε πως «δεν θα υπάρχουν πολλά ελληνικά ομόλογα για να αγορασθούν (από την ΕΚΤ), θα ήταν καλό για τις τράπεζες αλλά δεν το θεωρώ πολύ σημαντικό.
Είναι χρήσιμο, σημαντικό, αλλά συμβολικό περισσότερο».
Είπε επίσης ότι «δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 2-3-4 εξόδους», τοποθετώντας χρονικά τις κινήσεις σε βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
«Πολύ γρήγορα οι αγορές θα πάρουν τα σημάδια για το τι είναι πιθανόν να συμβεί.
Και η πρόσβαση διευκολύνει την ΕΚΤ να δώσει νομισματική διευκόλυνση ή QE», συμπλήρωσε.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Από το 2010, η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση της στις διεθνείς αγορές ομολόγων και εξαρτάται από τα πακέτα διάσωσης.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί σημαντικά, από τη συμφωνία του Eurogroup στις 15 Ιουνίου 2017 όταν και αποφασίστηκε το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίεση δόσης προς την Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
ην πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, εξέφρασε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής του ESM Klaous REgling, ενώ άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Επισήμανε ότι η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα έχει πλέον ολοκληρωθεί με τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή, και αυτό που μένει είναι ο οικονομικός μετασχηματισμός («και όχι πια η λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά), με την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τη λειτουργικότητα του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις.
Εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε, είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος - στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης