Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γύρος επαφών του Trump με τους ηγέτες Κίνας και Ιαπωνίας για την «απειλή» της Βόρειας Κορέας

Γύρος επαφών του Trump με τους ηγέτες Κίνας και Ιαπωνίας για την «απειλή» της Βόρειας Κορέας
Ο αγωνιώδης γύρος επαφών του Trump αντανακλά την έντονη ανησυχία του Λευκού Οίκου  για το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας
Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Shinzo Abe θα έχει αργά το βράδυ (3/7/2017) ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump για το θέμα της Βόρειας Κορέας.
Ο αγωνιώδης γύρος επαφών του Trump αντανακλά την έντονη ανησυχία του Λευκού Οίκου  για το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αλλά και τις κινεζικές εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ.
Οι συνομιλίες αυτές προηγούνται χρονικά των συναντήσεων, που θα έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τους δύο Ασιάτες ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας στις 7-8 Ιουλίου 2017, όπου οι εμπορικές πρακτικές αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ημερήσια διάταξη.
Ο Trump, ο οποίος δεσμεύτηκε για μια σκληρή γραμμή όσον αφορά στο εμπόριο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής  του εκστρατείας,  εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων ποσοστώσεων ή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Μάλιστα σχεδιάζει να συζητήσει τις ανησυχίες του στη σύνοδο κορυφής των G20.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Xi τον Απρίλιο 2017 στη Φλώριδα,  τόνισε ότι ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί με την Κίνα στα εμπορικά ζητήματα, αλλά είχε ζητήσει από το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την οικονομική του δύναμη προκειμένου να αναγκάσει τη Βόρεια Κορέα να περιορίσει τα πυρηνικά και βαλλιστικά πυραυλικά προγράμματα.
Όμως, ο Trump εμφανίζεται απογοητευμένος από το γεγονός ότι η Κίνα δεν έχει ασκήσει εντονότερες πιέσεις στην Πιονγιάνγκ και πλέον εξετάζει  το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη λήψη εμπορικών μέτρων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να δοθεί αποφασιστική απάντηση στη Βόρεια Κορέα μετά από τις συνομιλίες, που είχε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Moon Jae-in, στην Ουάσινγκτον στις 30 Ιουνίου 2017.
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα βρίσκονται τυπικά  σε εμπόλεμη κατάσταση, επειδή η σύγκρουση του 1950-53 τελείωσε με εκεχειρία και όχι με ειρηνευτική συνθήκη.
Η Πιονγιάνγκ, που υπεραμύνεται των πυραυλικών προγραμμάτων της, προκειμένου να αντιμετωπίσει, όπως διατείνεται τις εχθρικές διαθέσεις της Ουάσιγκτον, απειλεί συχνά τις ΗΠΑ με πυρηνικό πλήγμα.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης