Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αβεβαιότητα του Brexit πλήττει καίρια τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία

Η αβεβαιότητα του Brexit πλήττει καίρια τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία
Οι επενδύσεις στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία μειώθηκαν σε μόλις 322 εκατομμύρια λίρες το πρώτο εξάμηνο του 2017
Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις, που προκαλεί στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία η αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών – Λονδίνου για το Brexit.
Οι επενδύσεις στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία μειώθηκαν σε μόλις 322 εκατομμύρια λίρες το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Τα εν λόγω στοιχεία αποτελούν σημάδι πως οι εταιρείες καθυστερούν ή ακυρώνουν τις επενδύσεις τους πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Οι επενδύσεις στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία το 2016 ανήλθαν 1,66 δισ. λίρες από τα 2,5 δισ. το 2015, καθώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι προμηθευτές τους καθυστέρησαν τις ουσιαστικές επενδύσεις μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ (23/6/2016). 
Ωστόσο, οι επενδύσεις φαίνεται να έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε ο οργανισμός κατασκευαστών αυτοκινήτων και εμπόρων.
Εάν τα ίδια επίπεδα επενδύσεων παρατηρηθούν και το δεύτερο εξάμηνο του 2017, θα τοποθετούσαν τις συνολικές ετήσιες επενδύσεις στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία σε μόλις 644 εκατομμύρια λίρες - λιγότερο από το ήμισυ του ποσού που επενδύθηκε το 2016 και σχεδόν το ένα τέταρτο του ποσού που καταβλήθηκε το 2015.
Χωρίς τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω της λήψης αποφάσεων για τα νέα μοντέλα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, το ποσό των επενδύσεων κατά την εξαμηνιαία περίοδο αναμενόταν να είναι σχετικά χαμηλό.
Ωστόσο, η αναφερθείσα πτώση είναι πιο έντονη από την αναμενόμενη στη βιομηχανία.
«Είναι πολύ δύσκολο να κοστολογήσεις την επένδυσή σου εάν δεν γνωρίζεις ποια θα είναι η τιμή παραγωγής», δήλωσε ο Mike Hawes, διευθύνων σύμβουλος της SMMT, καταδεικνύοντας την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit
«Η βιομηχανία θέλει πολύ περισσότερη βεβαιότητα», πρόσθεσε.
Η SMMT ζήτησε μια προσωρινή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο,  να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση  «όσο χρειάζεται» για να  του επιτρέψει  να συνάψει μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.
Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε επιτύχει τα προηγούμενα χρόνια  μία πραγματική αναγέννηση τροφοδοτούμενη από διεθνείς επενδύσεις και πωλήσεις αυτοκινήτων ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η παραγωγή αυξήθηκε στα 1,7 εκατομμύρια οχήματα το 2016. 
Όμως η SMMT ανέφερε ότι η παραγωγή βρετανικών αυτοκινήτων είχε μειωθεί σχεδόν κατά 10% το Μάιο 2017 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016.
Η BMW ανακοίνωσε ότι μπορεί να αρχίσει να κατασκευάζει το ηλεκτρικό Mini εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ΕΕ δημιουργεί αβεβαιότητα για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας γενικότερα και για τους υπερπόντιους επενδυτές ειδικότερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης