Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον «φίλος» στο προεκλογικό πρόγραμμα της Merkel

Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον «φίλος» στο προεκλογικό πρόγραμμα της Merkel
Οι ΗΠΑ περιγράφονται ως ο «σημαντικότερος εταίρος» της Γερμανίας εκτός της Ευρώπης και όχι σαν «ο σημαντικότερος φίλος»
Στο πρόγραμμα της προεκλογικής τους εκστρατείας ενόψει των γερμανικών εκλογών, οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Angela Merkel έχουν αποβάλει τον όρο «φίλος» στην περιγραφή της σχέσης τους με τις ΗΠΑ.
Πριν από τέσσερα χρόνια, το κοινό πρόγραμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) και του αδερφού κόμματος της Βαυαρίας, της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), αναφερόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «τον πιο σημαντικό φίλο» της Γερμανίας εκτός της Ευρώπης.
Το πρόγραμμα του 2013 περιέγραφε επίσης τη «φιλία» με την Ουάσινγκτον ως τον «ακρογωνιαίο λίθο» των διεθνών σχέσεων της Γερμανίας και μιλούσε για την ενίσχυση των διατλαντικών οικονομικών δεσμών μέσω της άρσης των εμπορικών φραγμών.
Ωστόσο, οι λέξεις «φίλος» και «φιλία» λείπουν από το τελευταίο εκλογικό πρόγραμμα που παρουσίασαν σήμερα (3/7/2017) η Merkel και ο ηγέτης του CSU, Horst Seehofer, πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
Αντ’ αυτού, οι ΗΠΑ περιγράφονται ως ο «σημαντικότερος εταίρος» της Γερμανίας εκτός της Ευρώπης.
Η αλλαγή της διατύπωσης υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί από τότε που ανέλαβε ο Donald Trump την προεδρία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης