Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο κόκκινο η ένταση στην Κορέα – Για νέα πυρηνική δοκιμή ετοιμάζεται η Β. Κορέα, προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Στο κόκκινο η ένταση στην Κορέα – Για νέα πυρηνική δοκιμή ετοιμάζεται η Β. Κορέα, προειδοποιούν οι ΗΠΑ
Συγκαλείται εκτάκτως σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Στο κόκκινο βρίσκεται και πάλι η κατάσταση στην χερσόνησο της Κορέας ύστερα από την χθεσινή εκτόξευση ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου και τις ανησυχίες που διατυπώνονται για νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα.
Σήμερα η Βόρεια Κορέα έκανε γνωστό πως ο διηπειρωτικός πύραυλος που εκτόξευσε χθες μπορεί να φέρει μια μεγάλη πυρηνική κεφαλή.
Όπως μετέδωσε το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong un δήλωσε ότι η επιτυχής δοκιμή ολοκληρώνει τις δυνατότητες του στρατηγικού οπλοστασίου της χώρας, που πλέον συμπεριλαμβάνει ατομικά όπλα, βόμβες υδρογόνου και ICBM.
Μάλιστα ο ηγέτης της Β.Κορέας διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει αυτό το οπλοστάσιο του, εάν οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείψουν την εχθρική πολιτική τους έναντι της Βόρειας Κορέας.
Η χθεσινή εκτόξευση έχει ανεβάσει στα ύψη την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, την ώρα που αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ένας τέτοιος πύραυλος θα μπορούσε να φτάσει στην Αλάσκα και ενώ διατυπώνονται φόβοι από τη Ν. Κορέα ότι η Β. Κορέα σύντομα θα προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή.
Υπό αυτά τα δεδομένα και ως απάντηση, Ν. Κορέα και ΗΠΑ προχώρησαν στις δικές τους πυραυλικές δοκιμές στο πλαίσιο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Rex Tillerson έκανε λόγο για κλιμάκωση της απειλής, προειδοποίησε οποιαδήποτε χώρα σκεφτεί να βοηθήσει τη Β. Κορέα «ότι συνδράμει ένα επικίνδυνο καθεστώς» και κάλεσε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για σήμερα (22:00 ώρα Ελλάδας).
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου.
Η δοκιμή ενός ICBM συνιστά μια νέα κλιμάκωση της (βορειοκορεάτικης) απειλής για τις ΗΠΑ, για τους συμμάχους και εταίρους μας, για την περιοχή και για τον κόσμο» υποστήριξε ο Tillerson, ο οποίος διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ «δεν θα αποδεχθούν ποτέ η Βόρεια Κορέα να διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο».
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είπε πως η κυβέρνηση της Β. Κορέας είναι «ένα επικίνδυνο καθεστώς» και είπε ότι οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν να ληφθούν «πιο αυστηρά μέτρα» κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους έναντι της μεγεθυνόμενης απειλής της Βόρειας Κορέας, ενώ καταδίκασε τη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε χθες η Β. Κορέα
«Η δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Ιαπωνία, ενώπιον αυτών των απειλών, παραμένει αλύγιστη», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου.
Την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα καταδίκασε έντονα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres κάνοντας λόγο για μια «επικίνδυνη κλιμάκωση».
«Αυτή η ενέργεια αποτελεί μια νέα ιταμή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση», ανέφερε ο Guterres, ο οποίος υποστήριξε ότι η Βόρεια Κορέα «πρέπει να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες και να συμμορφωθεί πλήρως προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης