Τελευταία Νέα
Διεθνή

SZ: Ο Schaeuble δεν μπορεί να ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό της Γερμανίας με την Ελλάδα

SZ: Ο Schaeuble δεν μπορεί να ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό της Γερμανίας με την Ελλάδα
Συνολικά, το κέρδος από ελληνικά ομόλογα ανέρχεται σε 1,34 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από διάφορες δηλώσεις του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών.
Κάτω από τον τίτλο "Πληρωμή στην Ελληνική Δημοκρατία", ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2015 έδειξε το ποσό των 412 εκατ. ευρώ, αλλά τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν ποτέ στην Αθήνα ανφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung.
"Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να κάνει καμία αλλαγή", δήλωσε ο Jens Spahn, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος στο  Υπουργείο Οικονομικών, σε απάντησή του στον εκπρόσωπο των Πρασίνων στη Bundestag, Sven Christian Kindler.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το ποσό είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ποσού, η ύπαρξη του οποίου σπάνια παρατηρείται στη Γερμανία.
Πρόκειται για κέρδη από δάνεια προς την Ελλάδα.
Συνολικά, το κέρδος ανέρχεται σε 1,34 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από διάφορες δηλώσεις του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών.
Για παράδειγμα, ένα δάνειο που εκδόθηκε από το Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) στην Ελλάδα το 2010 αυξάνει τα ετήσια έσοδα.
Τα έσοδα από τόκους του παραπάνω δανείου ανέρχονται στα 393 εκατ. ευρώ.
Τα ετήσια κέρδη προέρχονται επίσης από άλλη πηγή.
Το 2010, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την αγορά κρατικών ομολόγων το οποίο έληξε το 2012, προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες που βρίσκονταν σε κρίση όπως η Ελλάδα.
Κάθε χρόνο, τα ομόλογα αυτά αποφέρουν κέρδη, τα οποία η ΕΚΤ διανέμει στις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης.
Για το έτος 2016, όπως φαίνεται και από την απάντηση του κ. Spahns, τα κέρδη υπολογίζονται σε 1,147 δισ. ευρώ, ενώ για το 2017 μέχρι τώρα (Ιούλιος 2017) ανέρχονται στα 901 εκατ. ευρώ.
Το ζήτημα είναι εαν αυτά τα έσοδα πρέπει να ωφελήσουν την Ελλάδα λόγω της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Τον Νοέμβριο του 2012, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αποφάσισαν να επιστρέψουν τα κέρδη τους από την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου πίσω στην Ελλάδα.
Το 2015 ξεκίνησε το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Επομένως, τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 ήταν κλειδωμένα σε ειδικό λογαριασμό.
Τα κέρδη από τα επόμενα χρόνια δεν αναφέρθηκαν καθόλου και γι 'αυτό δεν υπήρξε καμία πληρωμή από τον γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2015.
Εάν το σημερινό ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης που λήγει τον Αύγουστο του 2018 εφαρμοστεί πλήρως, τότε τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα του 2017 ενδέχεται να ωφελήσουν την Αθήνα.
"Μπορεί να είναι νόμιμο, αλλά δεν είναι ηθικό", επικρίνει ο Kindler.
"Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα πρέπει τελικά να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Δεν μπορεί ο Wolfgang Schäuble να ισοσκελίζει τον γερμανικό προϋπολογισμό με κέρδη που ανήκουν στην Ελλάδα",τονίζει ο Manuel Sarrazin εκπρόσωπος των Πρασίνων στη Bundestag.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης