Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wirtschafts Woche: Η Ελλάδα δε θα αποπληρώσει ποτέ τα δάνεια από τον ESM

tags :
Wirtschafts Woche: Η Ελλάδα δε θα αποπληρώσει ποτέ τα δάνεια από τον ESM
Με τη λάθος ερμηνεία των πραγματικών γεγονότων, είναι πολύ πιθανό να διακινηθούν Fake News
Οι Πράσινοι παρερμήνευσαν τα γεγονότα όσον αγορά την πραγματικότητα με τα γερμανικά δάνεια προς την Ελλάδα όπως αναφέρει σημερινό (13/7) δημοσίευμα της γερμανικής ιστοσελίδας Wirtschafts Woche.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα κάνει αναφορά στα πρωτοσέλιδα αρκετών ΜΜΕ «η Γερμανία επωφελείται από την ελληνική κρίση», «Η Γερμανία κερδίζει δισεκατομμύρια από την Ελλάδα» και «Η Γερμανία οφείλει να εγκρίνει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Προφανώς τονίζει η Wirtschafts Woche τα Fake News δεν έρχονται πάντα μόνο από «σκοτεινές» πηγές.
Με τη λάθος ερμηνεία των πραγματικών γεγονότων, είναι πολύ πιθανό να διακινηθούν Fake News.
Αυτά είναι τα γεγονότα.
O βουλευτής των Πρασίνων Sven-Christian Kindler σε κοινοβουλευτική ερώτηση, ζητούσε να μάθει τι έχει γίνει με τα 412 εκατ. ευρώ που έπρεπε να έχουν δοθεί πίσω στην Ελλάδα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015.
Τα χρήματα αυτά είναι μέρος των διαφόρων εσόδων από τόκους από τα γερμανικά δάνεια προς την Ελλάδα, και μεταξύ άλλων, από ένα δάνειο από την Kreditanstalt für Wiederaufbau που είχε δοθεί το 2010.
Η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» έκανε μια λεπτομερή ανάλυση του θέματος.
Με λίγα λόγια, στο τέλος, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιμείνει στο δικαίωμά της και να διατηρήσει τα κέρδη της από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων.
Σε σύγκριση με τις πληρωμές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που έχουν δώσει στην Ελλάδα μέσω των πακέτων διάσωσης οι χώρες της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα η Γερμανία, τα 1,34 δισ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό αναφέρει το δημοσίευμα.
Συνεχίζοντας το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα ελληνικά πακέτα διάσωσης δεν είναι μερικά δισεκατομμύρια αλλά πάνω από 330 δισ. ευρώ.
Ακόμα κι αν κανένας δεν μπορεί να το παραδεχθεί επισήμως, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών των Πρασίνων, είναι σαφές ότι αυτά τα δάνεια που είναι de facto οικονομικές μεταβιβάσεις κεφαλαίων δε θαν αποπληρωθούν ποτέ από το ελληνικό κράτος.
Το να υποστηρίζει λοιπόν κανείς ότι η Γερμανία κερδίζει από την ελληνική κρίση είναι απλά τραγελαφικό, όπως και το να υποστηρίζιε κανείς ότι μπορεί να είναι νόμιμα τα κέρδη της Γερμανίας, αλλα δεν είναι ηθικό να μην τα επιστρέφει στην Ελλάδα.
Πρόσφατα το Eurogropu αποφάσισε την εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Τα γερμανικά «κέρδη» δεν προέρχονται από τους Έλληνες φορολογούμενους, αλλά έμμεσα μέσω του ελληνικώνξ προγραμμάτων διάσωησης, ενώ τα κεφάλαι που παίρνει η Αθήνα προέρχονται κατά κύριο λόγο από Γερμανούς φορολογούμενους.
Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο όπου η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και στέκεται στα πόδια της, καταφέρνοντας να αντιμετωπίσει τη διαρθρωτική της αδυναμία να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, η ιδέα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που έχει λάβει μέσω των πακέτων διάσωσης είναι εντελώς λανθασμένη.
Ο καθένας το ξέρει αυτό ακόμη και ο Kindler.
Είναι απλά θέμα πολιτικής επικοινωνίας, το πώς οι Γερμανοί πολιτικοί θα παρουσιάσουν την πραγματικότητα μία ημέρα.
Ολοκληρώνοντας το δημοσίευμα αναφέρει ότι τόσο o Kindler και οι Πράσινοι προσπαθούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να υπονομεύσει τη θέση της Γερμανίας ως η πιο σημαντική χώρα πιστωτής της Ελλάδας
Αυτό δεν έχει λογική και είναι σε άμεση σύγκρουση με τα συμφέροντα των Γερμανών φορολογούμενων.
Προφανώς η στάση των Πρασίνων οφείλεται σε μια υψηλότερη ηθική πίσω που υποστηρίζεται από την... αλληλεγγύη.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης