Τελευταία Νέα
Διεθνή

Heise: Η μείωση του ελληνικού χρέους και η αποδοχή της αποτυχίας, θα αναβληθεί για τις επόμενες γενιές

tags :
Heise: Η μείωση του ελληνικού χρέους και η αποδοχή της αποτυχίας, θα αναβληθεί για τις επόμενες γενιές
Μέχρι τώρα η Γερμανία έχει συνεισφέρει στα τρια πακέτα διάσωσης της Ελλάδας 55 δισ. ευρώ
Την ώρα που διαδηλωτές και δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούονταν στο βόρειο τμήμα της Κοζάνης, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφωνούσε λόγο τονίζοντας την επιτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής ιστοσελίδας Heise.
Η χαρά του Αλέξη Τσίπρα βασίζεται σε ένα μήνυμα από τις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε τον τερματισμό της διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας.
Η διαδικασία αυτή διήρκεσε οκτώ χρόνια λόγω της παραβίασης του ορίου του 3% του ΑΕΠ που καθορίστηκε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την εισαγωγή στη νομισματική ένωση.
Το 2009, το ελληνικό έλλειμμα ανερχόταν σε 15,1% του ΑΕΠ.
Το 2016 η Ελλάδα πέτυχε για πρώτη φορά δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 0,7%.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis,  αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε:
"Οι συστάσεις μας για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι ένα άλλο θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα.
Καλώ την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, σημαντικό στοιχείο για την προετοιμασία της επιστροφής της στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η γρήγορη υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων έχει καθοριστική σημασία προκειμένου να φανούν τα θετικά τους αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Μια μακροχρόνια αναπτυξιακή στρατηγική θα διασφαλίσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, καθώς και σταθερή ανάπτυξη και ευημερία για το μέλλον."
Ο Pierre Moscovici, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε:
"Αυτή είναι μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για την Ελλάδα. Ύστερα από τόσα πολλά χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η χώρα δρέπει τελικά τους καρπούς των προσπαθειών της.
Σε συνέχεια της καταβολής 7,7 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί αναγνώριση της δραστικής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.
Η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, να γυρίσει σελίδα στη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης.
Η Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια αυτής της νέας φάσης."
Ωστόσο όπως αναφέρει το δημοσίευμα δεν εμφανίζονται όλοι τόσο αισιόδοξοι.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα χρειάζεται απομείωση του χρέους της το οποίο ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου το χρέος (χωρίς απομείωση) θα ανέλθει στο μέχρι το 2060 στο 226%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιθέτως, υποστηρίζει ότι τμε βάση το συμφωνηθέν πρόγραμμα με την Ελλάδα για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διαμορφωθεί στο 49,1% το 2060.
Μέχρι στιγμής, 255 δισ. ευρώ έχουν δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το δανεισμό της.
Εκτός από το ΔΝΤ, πιστωτές της Ελλάδας είναι ο EFSM, η ΕΕ και η ΕΚΤ.
Έτσι, το ιδιωτικό χρέος της χώρας μεταφέρθηκε στον ευρωπαίο φορολογούμενο.
Μέχρι τώρα η Γερμανία έχει συνεισφέρει στα τρία πακέτα διάσωσης της Ελλάδας 55 δισ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής, αυτό έδωσε στο γερμανικό δημόσιο κέρδη από τοκοχρεολύσια λίγο χαμηλότερα από ένα δισ. ευρώ.
Από αυτή την άποψη, φαίνεται εύλογο το γεγονός ότι η απόφαση για απομείωση του ελληνικού χρέους και η αποδοχή της αποτυχίας, θα αναβληθεί από τους κυρίαρχους πολιτικούς στις επόμενες γενιές.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης