Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Η Ελλάδα παρέδωσε στη Λευκωσία τον περιβόητο «φάκελο της Κύπρου»

Financial Times: Η Ελλάδα παρέδωσε στη Λευκωσία τον περιβόητο «φάκελο της Κύπρου»
Η Κύπρος απαιτούσε εδώ και χρόνια από την Ελλάδα να της παραδώσει τον «Φάκελο Κύπρου» και η Ελλάδα συμφώνησε τελικά
Για πολλά χρόνια ένα υπόγειο στην Αθήνα έκρυβε ένα μυστικό, μια σειρά από έγγραφα που σχετίζονταν με ένα από τα πιο τραυματικά γεγονότα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, το ρόλο της Ελλάδας στο πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο αναφέρουν σε δημοσιευμά τους οι Financial Times.
Τρεις αίθουσες κάτω από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας υπάρχαν οι 21.000 σελίδες του «Φάκελος Κύπρου», τεκμηριώντας την αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στο πραξικόπημα του τότε στρατιωτικού καθεστώτος στην Αθήνα εναντίον του ηγέτη του νησιού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Το πραξικόπημα προκάλεσε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, οδηγώντας στη διχοτόμηση του νησιού, ενώ πυροδότησε την κατάρρευση του στρατιωτικού καθεστώτος στην Ελλάδα.
Η Κύπρος απαιτούσε εδώ και χρόνια από την Ελλάδα να της παραδώσει τον «Φάκελο Κύπρου» και η Ελλάδα συμφώνησε τελικά.
Την Παρασκευή - μια ημέρα πριν από την επέτειο της 15ης Ιουλίου - ο Νίκος Βούτσης, πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου, έφτασε στη Λευκωσία μαζί με τον «Φάκελο Κύπρου» και τον παρέδωσε στον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Σίλουρη.
Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την παράδοση του «Φάκελος Κύπρου» με ομόφωνη ψηφοφορία την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017.
Ο Αλέξης Τσίπρας, έλληνας πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η απόφαση "αποτελεί ένα ανεκπλήρωτο χρέος του ελληνικού κράτους έναντι του κυπριακού λαού".
Ακόμα και την παραμονή της παράδοσης, ο κ. Βούτσης πυροδότησε περαιτέρω διαμάχη παραδεχόεμενος ότι 11 από τα έγγραφα του «Φάκελος Κύπρου» έχουν χαθεί, ενώ πηγές της ελληνικής κυβέρνησης λένε ότι οι πιο ευαίσθητες πληροφορίες μπορεί να παραμείνουν απόρρητες.
Η αποκάλυψη των χαμένων εγγράφων προκάλεσε εικασίες ότι το πλήρες αρχείο του «Φάκελος Κύπρου» δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ πλήρως.
Το άνοιγμα των φακέλων ήταν μία από τις βασικές υποσχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, του σοσιαλιστή ηγέτη, όταν έγινε πρωθυπουργός το 1981. Χρειάστηκαν άλλα πέντε χρόνια πριν μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή αρχίσει να συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία, ακούγοντας περίπου 130 μάρτυρες.
Η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της το 1988, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εγγράφων χαρακτηρίστηκε "εμπιστευτικό" και παρέμεινα για χρόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια στα υπόγεια του υπουργείου Εξωτερικών.
Έλληνες ιστορικοί και υπουργοί αναφέρουν ότι τα έγγραφα περιέχουν μαρτυρίες για τα μυστικά σχέδια του στρατιωτικού καθεστώτος της Ελλάδας να ανατρέψουν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, παράλληλα με εμπιστευτικές πληροφορίες για τον αγώνα εξουσίας του (Μακάριου) με την Κυπριακή Εθνική Φρουρά καθώς και την Ε.Ο.Κ.Α., την ελληνοκυπριακή εθνικιστική παραστρατιωτική οργάνωση που επιδίωκε την ένωση με την Ελλάδα.
Τα έγγραφα περιγράφουν επίσης τον ρόλο που διαδραμάτισαν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.
Είναι γνωστή εδώ και χρόνια η διένεξη μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας για το πραξικόπημα και τα επακόλουθά του.
Η εισβολή της Τουρκίας, σύμφωνα με την Άγκυρα, είχε ως στόχο την προστασία της τουρκοκυπριακής μειονότητας και την αποτροπή της προσάρτησης της Κύπρου από την Ελλάδα, γεγονός που οδήγησε στην διαίρεση της Κύπρου σε δύο κράτη χωρισμένα από μια ζώνη ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου ελέγχει το νότιο τμήμα του νησιού, ενώ οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν ένα αυτοανακηρυγμένο ανεξάρτητο κράτος στα βόρεια, το οποίο είναι αναγνωρισμένο μόνο από την Τουρκία και φυλασσόμενο από τουρκικά στρατεύματα.
Η Κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε την παράδοση του «Φάκελου Κύπρου».
Ο Κυριάκος Κενεβέζος, πρεσβευτής της Κύπρου στην Ελλάδα, λέει ότι «θα διευκρινίσει την εικόνα των πραγματικών περιστατικών και θα καταρρίψει τους όποιους μύθους, θετικούς ή αρνητικούς, που έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια».
Δεν συμφωνούν όμως όλοι.
Κάποιοι παρατηρητές ανησυχούν ότι θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων, λίγο μετά την κατάρρευση των τελευταίων συνομιλιών που διεξήγαγε ο ΟΗΕ στην Ελβετία για να προσπαθήσουν να επιλύσουν το μέλλον του νησιού.
Ο Κώστας Τασούλας, πρώην Έλληνας υπουργός Άμυνας και βουλευτής της αντιπολίτευσης, αναφέρει ότι τα έγγραφα «θα αποκαλύψουν την παράνομη τουρκική εισβολή και την επακόλουθη κατοχή της Βόρειας Κύπρου για 43 συνεχόμενα χρόνια».
Το θερμόμετρο ανεβαίνει καθώς η Κύπρος προχωρά στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που βρίσκεται στην  ΑΟΖ της, με την Τουρκία να στέλνει έστειλε φρεγάτες για να παρακολουθήσει την έναρξη της γεώτρησης από μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Total και της Eni.
Ωστόσο, ο Χάρης Παμπούκης, πρώην υπουργός στην κεντροαριστερή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και τώρα καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, λέει ότι η γνώση των γεγονότων του 1974 "θα ενίσχυε τις προσπάθειες για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό".
Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει αναθέσει στους ιστορικούς να μελετήσουν το φάκελο και λέει ότι σκοπεύει να δημοσιεύσει έγγραφα μετά από λίγους μήνες - αλλά πολύ λίγοι πιστεύουν ότι θα αποκαλυφθούν πολλά μυστικά.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης