Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αβραμόπουλος: Δεν είναι βιώσιμο λίγες ευρωπαϊκές χώρες να φέρουν στους ώμους τους το βάρος του μεταναστευτικού

Αβραμόπουλος: Δεν είναι βιώσιμο λίγες ευρωπαϊκές χώρες να φέρουν στους ώμους τους το βάρος του μεταναστευτικού
«Οι χώρες της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ιταλία», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος
«Δεν είναι βιώσιμο, λίγες ευρωπαϊκές χώρες, να φέρουν στους ώμους τους το βάρος ολόκληρης της πρόκλησης του μεταναστευτικού», υπογραμμίζει σε συνέντευξη ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος, την οποία δημοσιεύει το ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό L' Espresso.
Όπως σημειώνει, «όλες οι χώρες - μέλη πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ιταλία», ενώ «πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια σε όλα τα μέτωπα: να συνεχίσουμε να σώζουμε ζωές, να προσφέρουμε προστασία σε όσους την έχουν ανάγκη αλλά να στείλουμε πίσω και όσους δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν, να αντιμετωπίσουμε τις κύριες αιτίες, να καταπολεμήσουμε τη λαθραία διακίνηση και να βελτιώσουμε τη κατάσταση στις χώρες καταγωγής και διέλευσης».
Για την Ιταλία, ο κ. Αβραμόπουλος, αφού αναφέρει πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό της Ιταλίας από την πρώτη ημέρα, βοηθώντας την επιχειρησιακά, χρηματοδοτικά και πολιτικά», προσθέτει πως «δώσαμε στην Ιταλία σχεδόν εξακόσια εκατομμύρια ευρώ για να χειριστεί τις προκλήσεις της μετανάστευσης, των συνόρων και της ασφάλειας μέχρι το 2020, εκτός από σχεδόν εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε περισσότερα, αν χρειασθεί».
Ακόμη, με αναφορά στον κανονισμό του Δουβλίνου, τονίζει ότι «συντάχθηκε σε μια εντελώς διαφορετική ιστορική στιγμή.
Δεν είναι κατάλληλος για τη σημερινή κατάσταση και δεν μπορούμε να διατηρήσουμε το status quo».
Κατά τον ίδιο, «για να βρεθεί ένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου, αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί μέρος μιας ευρύτερης πρότασης μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού ενιαίου συστήματος ασύλου», ενώ δηλώνει πως «βασίζεται στην εκ περιτροπής προεδρία της Εσθονίας, ώστε να επιτελεσθεί πρόοδος, με ταχείς ρυθμούς, στο όλο αυτό θέμα».
Ο κ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει  ότι «δεδομένης της αστάθειας της Λιβύης, πρέπει να αναπτυχθεί συνεργασία με τις χώρες που βρίσκονται γύρω από την Λιβύη, από τις οποίες περνούν οι μετανάστες».
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για  την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και τη μέχρι τώρα αναποτελεσματικότητα του προγράμματος μετεγκαταστάσεων, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει πως «είναι αλήθεια, και η Ελλάδα υπέστη τεράστια πίεση τα τελευταία δυο χρόνια.
Τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα υπέδειξαν ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης, αλλά και φιλοξενίας, προς πολλούς απελπισμένους.
Πέρυσι, πάνω από πενήντα χιλιάδες άτομα ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα.
Πολλοί από αυτούς τους αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν ή θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες μέλη.
Μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί πάνω από είκοσι τρεις χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι χρήζουν διεθνούς προστασίας: πάνω από δεκαέξι χιλιάδες από την Ελλάδα και περίπου επτά χιλιάδες τετρακόσιοι από την Ιταλία».
Υπογραμμίζει πως «είναι απόλυτα δυνατόν να μετεγκατασταθούν όλοι όσοι το δικαιούνται, εντός του Σεπτεμβρίου», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται πολιτική βούληση».
«Στηρίζουμε οικονομικά την Ελλάδα και την Ιταλία για να επιταχύνουμε την εξέταση αυτών των αιτήσεων ασύλου, για να προσφέρουμε κατάλληλες συνθήκες υποδοχής και να βοηθήσουμε στο να ενταχθούν όσους έχουν δικαίωμα να παραμείνουν», καταλήγει ο κ. Αβραμόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης