Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Πόσο ακόμα θα διαρκέσει το QE; - Ασκήσεις ακροβασίας από τον Draghi

DW: Πόσο ακόμα θα διαρκέσει το QE; - Ασκήσεις ακροβασίας από τον Draghi
Στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ θα υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις για την τύχη του QE αναφέρει η Deutsche Welle
Για ασκήσεις ακροβασίας από τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi αναφορικά με το πρόγραμμα QE κάνει λόγο σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, η οποία διερωτάται πόσο ακόμα θα διαρκέσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.
«Κάποιες πρώτες ενδείξεις αναμένονται από τη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της.
Τις περασμένες εβδομάδες φάνηκε και πάλι πόσο νευρικά αντέδρασαν τα χρηματιστήρια ακόμη κι όταν ο Mario Draghi σε αντίθεση με το παρελθόν, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
Και είχε δίκαιο όπως φαίνεται από μια γρήγορη ματιά στα δεδομένα.
Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η αύξηση παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων στην ευρωζώνη, ακόμη και επενδυτικών αγαθών, που σημαίνει ότι η συγκυρία είναι καλή.
Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι η αγορά ομολόγων βρίσκεται λίγο πριν το τέλος της.
Σύμφωνα με το σχέδιο, αυτό θα διαρκέσει μέχρι τέλος του χρόνου για ένα ποσό των 60 δις ευρώ.
Μετά ενδέχεται να μειωθεί σταδιακά.
Αλλά εάν η τράπεζα σταματήσει σταδιακά την αγορά ομολόγων, ενδέχεται να μειωθεί η ζήτηση για χρεόγραφα με αποτέλεσμα και οι αποδόσεις να αυξηθούν.
Η τάση φαίνεται να καταγράφεται  πιο έντονα στα κρατικά χρεόγραφα, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων ανέβηκε στο 0,6%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν μείον 0,2%» υπογραμμίζει το δημοσίευμα της DW.
«Ο Draghi θα πρέπει να ακροβατήσει ανάμεσα στο να περιορίσει την υπερβολική αύξηση των αποδόσεων και παράλληλα να προετοιμάσει την προσαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων» αναφέρει ο αναλυτής Hartmut Preib από την τράπεζα DZ, υποστηρίζοντας ότι για τεχνικούς λόγους η ΕΚΤ θα πρέπει να αποσυρθεί και να μην εμφανίζεται πλέον ως ο κυρίαρχος δανειστής των κρατών, όπως έχει αποφανθεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Γι αυτό και δεν αγοράζει πλέον περισσότερο από το 1/3 των ομολόγων ορισμένων χωρών.
Εάν παραμείνει σε αυτό τον όγκο, το όριο για τα γερμανικά ομολογά υπολογίζεται να επιτευχθεί το καλοκαίρι του 2018.
Έτσι η ΕΚΤ κινείται με ρυθμό χελώνας προς την έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» υπογραμμίζει οικονομολόγος της Commerzbank, Michael Schubert.
Σύμφωνα με τη DW, σε περίπτωση που ο Draghi αποφύγει σήμερα να κάνει λόγο για αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης, θα ήταν άλλη μια ένδειξη ότι επίκειται αλλαγή νομισματικής πολιτικής.
«Οι χειρισμοί θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή για να μην αντιδράσουν νευρικά οι αγορές και θιγούν τα μέχρι τώρα κεκτημένα στον τομέα του πληθωρισμού.
Αυτό είναι και το πρόβλημα, ο πληθωρισμός δεν έφτασε κοντά στο 2%.
Πρόκειται για όριο που έθεσε η ΕΚΤ για να υπάρχει τιμαριθμική σταθερότητα.
Στο τρέχον έτος η τράπεζα υπολογίζει  ότι το ποσοστό ανατιμήσεων στην ευρωζώνη θα φτάσει μόνο το 1,5%, το 2019 το 1,3% και το 2019 μπορεί να φτάσει το 1,6%.  
Άρα, η ΕΚΤ πρέπει να επιδοθεί σε ασκήσεις ακροβασίας το επόμενο διάστημα» αναφέρει η DW, η οποία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις προσεκτικές κινήσεις που έκανε η Fed, όταν και η επικεφαλής της J. Yellen εξήγγειλε ότι θέλει να κινηθεί με πιο αργό ρυθμό στην χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής  από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
«Τελικά η Fed κατάφερε να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η ΕΚΤ το έχει μπροστά της και μόνο τότε θα κάνει και το δεύτερο βήμα, να αυξήσει τα επιτόκια.
Οι γερμανοί αποταμιευτές το περιμένουν πως και πως, αν και προς το παρόν δεν αναμένεται κάτι τέτοιο στην ευρωζώνη.  
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι στοιχηματίζουν στην εξέλιξη του χρόνου, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι οικονομικές εξελίξεις» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης