Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hermitage Capital: Πώς ο Putin εκβιάζοντας και δολοφονώντας έφτιαξε μία περιουσία ύψους 200 δισ. δολαρίων

tags :
Hermitage Capital: Πώς ο Putin εκβιάζοντας και δολοφονώντας έφτιαξε μία περιουσία ύψους 200 δισ. δολαρίων
Σφοδρή επίθεση από τον ιδρυτή της Hermitage Capital Management ενάντια στον Putin 
Για ελάχιστο χρόνο ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, κατόρθωσε να ξεπέρασε σε «αξία» τον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, αλλά τελικώς δεν έμεινε για πολύ στην κορυφή, καθώς η αποτίμηση της μετοχής της Amazon υποχώρησε, με αποτέλεσμα ο Bezos να «κατρακυλήσει» εκ νέου στη δεύτερη θέση μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων της υφηλίου.
Σύμφωνα, πάντως, με έναν χρηματιστή, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο οποίος αξίζει όσο οι Gates και Bezos μαζί, δεν είναι άλλος από τον Vladimir Putin.
Η καθαρή περιουσία του Putin υπολογίζεται στα 200 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bill Browder, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Hermitage Capital Management, ο οποίος μετέφερε αυτήν την άποψη κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στο αμερικανικό Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα.
Αυτή τη στιγμή ο Gates αποτιμάται στα 90 δισ. δολάρια και ο Bezos σχεδόν στα 85 δισ. δολάρια.
«Υπολογίζω ότι ο Putin έχει μαζέψει 200 δισ. δολάρια από παράνομα κέρδη», υποστήριξε ο Browder στο Κογκρέσο και προσέθεσε «διατηρεί τα χρήματά του στη Δύση και όλα τα χρήματά του που βρίσκονται στη Δύση μπορούν να κινδυνέψουν από «πάγωμα» ή ακόμη και κατάσχεση».
Ο Browder υποστήριξε ότι η περιουσία του Putin είναι αποτέλεσμα ύποπτων πρακτικών.
«Υπάρχουν σχεδόν 10.000 αξιωματούχοι που εργάζονται για τον Putin, οι οποίοι λαμβάνουν εντολές να σκοτώσουν, να βασανίσουν, να απαγάγουν, να παίρνουν χρήματα από ανθρώπους και να προχωρούν σε κατάσχεση της περιουσίας τους», επεσήμανε ο Browder.
O Browder ίδρυσε και ηγήθηκε της Hermitage Capital Management, η οποία μεταξύ 1996 και 2005 παρείχε επενδυτικές συμβουλές στη Ρωσία και είχε τοποθετήσεις περί των τεσσάρων δισ. δολαρίων σε ρωσικές μετοχές.
Το 2005, ο χρηματιστής χαρακτηρίστηκε ως «κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια» και εκδιώχθηκε από τη χώρα.
Αφού εκδιώχθηκε, οι ρωσικές αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Hermitage Capital Management, ενώ –σύμφωνα, πάντα, με τον Browder- Ρώσοι αξιωματούχοι έκλεψαν 230 εκατ. δολάρια από φόρους που είχε πληρώσει η εταιρεία στη Ρωσία.
Ο Browder κατέθεσε στο Κογκρέσο γιατί ο Ρώσος δικηγόρος που είχε προσλάβει για να ερευνήσει την κατάσχεση της εταιρείας του, ο Sergei Magnitsky, βασανίστηκε και τελικά δολοφονήθηκε στη φυλακή το 2009.
Από τότε ο Browder είναι ενεργός στη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς στη Ρωσία. Λόγω αυτής της δράσης του, του ζητήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιεί το αμερικανικό νομοθετικό σώμα για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης