Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Πόλος έλξης τα αμερικανικά ομόλογα λόγω του αδύναμου δολαρίου

FT: Πόλος έλξης τα αμερικανικά ομόλογα λόγω του αδύναμου δολαρίου
Υπάρχει έλλειψη καλών αποδόσεων στο εξωτερικό", λέει ο Hans Mikkelsen, στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch
Μπορεί οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές να έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, ωστόσο κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και για τα αμερικανικά ομόλογα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial TImes, παρά το γεγονός ότι οι αγορές βρίσκουν στήριξη στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, εντούτοις η ανάπτυξη δεν είναι αρκετή για να αναγκάσει την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ή ακόμα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τερματίσουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, που έχουν αναγκάσει τους επενδυτές να βρίσκονται στην αναζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο για υψηλότερες αποδόσεις.
Τώρα το αδύναμο δολάριο κάνει ακόμα πιο θελκτική την αγορά αμερικανικών ομολόγων λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων.
"Υπάρχει έλλειψη καλών αποδόσεων στο εξωτερικό", λέει ο Hans Mikkelsen, στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch.
"Οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να έρθουν στην αγορά μας (αμερικανική αγορά)".
Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών επιταχύνεται καθώς τον Μάιο του 2017 υπήρξαν αγορές σε αμερικανικά εταιρικά ομόλογα ύψους 26 δισ. δολαρίων που είναι η μεγαλύτερη μηνιαία εισροή από το 2009.
Όπως αναφέρουν αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές η υποχώρηση του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος, κάνει φθηνότερες τις αγορές αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό σε συνάρτηση με τις μειωμένες αποδόσεις που προσφέρουν τα ομόλογα στην Ευρώπη και την Ιαπωνία λόγω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, έχει στρέψει τους επενδυτές στην αμερικανική αγορά ομολόγων, κυρίως των εταιρικών.   
Το ράλι στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές έχει ωφελήσει και τις αγορές αμερικανικών ομολόγων, καθώς έχουν εισρρέυσει κεφάλαια άνω των 130 δισ. δολαρίων μέσα στο 2017.
Αυτός ο ενθουσιασμός προήλθε από την προσφορά ομολόγων ύψους 23 δισ. δολαρίων από την AT&T την περασμένη εβδομάδα, η οποία υπερκαλύφθηκε σχεδόν κατά 2,5 φορές καθώς προσέλκυσε προσφορές περίπου 60 δισ. δολαρίων.
Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν εκδόσει ομόλογα αξίας άνω του 1,1 τρισ. δολαρίων μέσα στο 2017, επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με τον Dealogic.
Ο Nathaniel Rosenbaum, σταρτηγικός αναλυτής της Wells Fargo, επισημαίνει ότι ενώ το κόστος αντιστάθμισης έχει μειωθεί μαζί με το δολάριο, οι χαμηλές αποδόσεις και οι χαμηλές αποκλίσεις για το εταιρικό χρέος των ΗΠΑ θα περιορίσουν τελικά την ελκυστικότητά τους σε ξένους αγοραστές.
Δεδομένου ότι ο πληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι κάτω από το στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, οι διαχειριστές χρημάτων φαίνεται να έχουν μειώσει τον κίνδυνο από το "σοκ του επιτοκίου", ωστόσο η μείωση του εύρους του χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης σημαίνει ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος για τους επενδυτές.
"Είναι δυσάρεστο ότι όλοι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο", λέει ο Jeffrey Cucunato, επικεφαλής αναλυτής της ΒlackRock.
"Υπάρχει μια άποψη ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ, πολύ χαμηλός, οπότε τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν πολύ και θα επιτρέψουν στις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σταδιακά στην εκτόνωση της έκτακτης νομισματικής πολιτικής".
Και είναι επίσης αυτή η προοπτική που κρατάει τους "πεινασμένους στην απόδοση ξένους επενδυτές να αγοράζουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης