Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με κέρδη αποχαιρέτισαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη αποχαιρέτισαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα νέα από το ρόλο της μακροοικονομίας
Στο "πράσινο" έκλεισαν τα ευρωπαικά χρηματιστηρία στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με τους επενδυτές να δίνουν βάση στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν.
Κέρδη +1,18% ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη στις 12.297,72 μονάδες.
Άνοδος +0,49% ο δείκτης FTSE 100 στις 7.511,71 μονάδες.
Στις 5.203,44 μονάδες ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη +1,42%.

Μακροοικονομία

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας την πρώτη υποχώρηση μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες ανάπτυξης κατέγραψε ο κλάδος λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2017, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη της Markit, καθώς η πτώση σε Γαλλία και Γερμανία αντιστάθμισαν την άνοδο που σημειώθηκε στην Ιταλία.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51 μονάδες, έναντι 53,2 μονάδων τον Ιούνιο, ενώ πτώση σημειώθηκε και στον κλάδο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα διέψευσαν και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο κλάδος να καταγράψει περαιτέρω ανάπτυξη.
Ωστόσο, η στελέχωση του κλάδου εξακολουθεί να αναπτύσσεται για ακόμα έναν μήνα, φτάνοντας τους 21 συνεχόμενους μήνες ανόδου, με τον ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας να παραμένει ενισχυμένος.
«Τα στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν μία μεικτή εικόνα για τον τομέα λιανικής στην Ευρωζώνη, με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι μέτριος και τις πωλήσεις να είναι λιγότερες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Alex Gill.
Μεταξύ των τριών χωρών της Ευρωζώνης, η σημαντικότερη άνοδος καταγράφηκε στην Ιταλία, με τον PMI να διαμορφώνεται σε υψηλά τριών μηνών, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, γεγονός που καθιστά συρρίκνωση.
Στον αντίποδα, Γαλλία και Γερμανία, αν και κατέγραψαν επιβράδυνση στους δείκτες τους, παρέμειναν σε συνθήκες ανάπτυξης, με τον PMI της πρώτης μάλιστα να διαμορφώνεται στις 54,1 μονάδες.
Ανοδικά κινήθηκαν οι μεταποιητικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2017, όπως ανέφερε σήμερα (4/8) το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, δεχόμενες ώθηση από την ισχυρή ζήτηση στο εσωτερικός.
Ειδικότερα, οι συνολικές παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα ενισχύθηκαν κατά +1% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2017, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο ύψους +0,5%.
Οι εγχώριες παραγγελίες κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξεως του +5,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανακάμπτωντας από την πτώση που είχε καταγραφεί τον Μάιο.
Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση αντιστάθμισε την υποχώρηση που καταγράφηκε στη ζήτηση από το εξωτερικό, η οποία κατέγραψε πτώση της τάξεως του -2%.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν «μία περαιτέρω ελαφριά αύξηση στη βιομηχανική δραστηριότητα της Γερμανίας», καθώς η χώρα αναθεώρησε πρόσφατα επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για τον εργοστασιακό τομέα, επικαλούμενη ισχυρότερο ζήτηση από την Ευρωζώνη και την Ασία.

Εταιρικά νέα

Την επιστροφή της στα κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ανακοίνωσε σήμερα (4/8) η Royal Bank of Scotland, παρά τα πρόστιμα τα οποία της επιβλήθηκαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η κερδοφορία της τράπεζας διαμορφώθηκε στις 939 εκατ. στερλίνες (1,23 δισ. δολ.) έναντι ζημιών ύψους 2,05 δισ. στερλινών το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, τα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν στις 680 εκατ. στερλίνες, την ίδια στιγμή που το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η RBS είχε αναφέρει ζημιές ύψους 1,1 δισ. στερλινών.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το BBC, η τράπεζα εξετάζει να μεταφέρει ορισμένες από τις επιχειρήσεις της στο Άμστερνταμ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει περίπου 150 εργαζόμενους.
Πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Mediobanca για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, εξαιτίας των εφάπαξ εξόδων και παρά τις αυξημένες ροές εσόδων.
Ειδκότερα, η κερδοφορία της ιταλικής τράπεζας διαμορφώθηκε στα 136 εκατ. ευρώ, έναντι 162 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, με την τράπεζα να δηλώνει ότι περίπου τα 50 εκατ. ευρώ πρόσθετων εξόδων για το τρίμηνο, τα οποία περιλάμβαναν το κόστος ενσωμάτωσης για ορισμένες μονάδες και τη συνεισφορά σε εθνικούς πόρους για τις τράπεζες, μείωσαν τα κέρδη της για την περίοδο.
Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη για το σύνολο του λειτουργικού έτους που έληξε τον Ιούνιο, αυξήθηκαν κατά 24% στα 750 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση της πληρωμής μερίσματος κατά +37% στα 0,37 ευρώ ανά μετοχή.
Επιπλέον, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά +11% στα 333 εκατ. ευρώ, παρά τα χαμηλά επιτόκια.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης