Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Οι Έλληνες ζητούν ως αντάλλαγμα για το Brexit τα Ελγίνεια Μάρμαρα

tags :
Die Welt: Οι Έλληνες ζητούν ως αντάλλαγμα για το Brexit τα Ελγίνεια Μάρμαρα
Οι Βρετανοί χρειάζονται την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου για ό,τι θέλουν στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit
Πριν από 200 χρόνια, ο Σκωτσέζος Lord Elgin ήταν ο βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και εκείνη την εποχή ξεκίνησε μια διαμάχη μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδας, η οποία τώρα ενεδέχεται να διευθετηθεί λόγω του Brexit αναφέρει σε δημοσίευμά της η Die Welt.
Ο Lord Elgin, κάτω υπό αμφισβητούμενες συνθήκες, αφαίρεσε γλυπτά από τον ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη.
Πώλησε τα μαρμάρινα έργα στο Βρετανικό Μουσείο το 1816, όπου εκθετονται μέχρι σήμερα.
Οι Έλληνες που απελευθερώθηκαν από την κυριαρχία των Οθωμανών το 1830 και πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους, απαίτησαν από τους Βρετανούς να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα Ελγίνεια μάρμαρα.
Αλλά το Βρετανικό Μουσείο, καθώς και οι βρετανικές κυβερνήσεις, δεν έχουν καμφθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Αντιμετώπισαν τις επίμονες απαιτήσεις για την επιστροφή των Ελγίνειων μαρμάρων.
Για παράδειγμα, ο αμερικανός ηθοποιός George Clooney προκάλεσε την οργή του δήμαρχου του Λονδίνου, όταν μίλησε το 2014 κατά τη διάρκεια μιας διαφημιστικής περιοδείας για την ταινία του "Monuments Men" ότι ακόμα και στην Αγγλία υπάρχει πλεόν πλειοψηφία που ζητά να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα Ελγίνεια μάρμαρα.
Αυτό θα ήταν "πιθανώς η σωστή απόφαση", είπε ο Clooney.
Στον τότε δήμαρχο του Λονδίνου Boris Johnson δεν άρεσε καθόλου.
Τώρα ο Boris Johnson από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, έρχεται και πάλι αντιμέτωπος με το θέμα των Ελγίνειων Μαρμάρων.  
Αυτή τη φορά, ωστόσο, όχι μόνο εναντίον των απαιτήσεων ενός ηθοποιού, αυτή τη φορά βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ίδιου του Johnson για το Brexit.
"Οι Βρετανοί χρειάζονται την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου για ό,τι θέλουν στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit", αναφέρει ο Αλέξης Μανθεάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Δράσης για τα Διεθνή Γλυπτά του Παρθενώνα.
Η οργάνωση, η οποία έχει 185.000 υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο, εργάζεται εδώ και χρόνια για να διασφαλίσει ότι το τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο διατηρείται στο Λονδίνο, θα μεταφερθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.
Στο Μουσείο της Ακρόπολης έχει ήδη υπάρξει χώρος για να εκτεθούν τα Ελγίνεια Μάρμαρα όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Οι πιθανότητες δεν είναι κακές.
Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι χωρίς τη συγκατάθεσή τους, η Βρετανία μπορεί να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά μια μεταγενέστερη οικονομική συμφωνία θα υπάρξει μόνο μαζί τους.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς, μια τέτοια συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από κάθε εθνικό κοινοβούλιο στην ΕΕ.
Τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι κάτι που ο Αλέξης Μανθεάκης μπορεί να φανταστεί σε αντάλλαγμα.
Την ίδια γνώμη φέρονται να έχουν και οι έλληνες ευρωβουλευτές.
Οι Βρετανοί δικαιολογούσαν την μη επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων τονίζοντας ότι διατηρήθηκαν καλύτερα στο Λονδίνο.
Το αθηναϊκό νέφος που θα κατέστρεφε τα Ελγίνεια Μάρμαρα, σαν επιχείρημα έχει χαθεί από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.


 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης