Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια ανησυχία για το πολεμικό κλίμα ΗΠΑ - Β. Κορέας - Εκατέρωθεν απειλές για επίθεση

Παγκόσμια ανησυχία για το πολεμικό κλίμα ΗΠΑ - Β. Κορέας - Εκατέρωθεν απειλές για επίθεση
H Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι «εξετάζει προσεκτικά» ένα σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου Γκουάμ του Ειρηνικού

(upd14) Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, καθώς το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης είναι πλέον ορατό.
Διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια επίθεση των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς του Donald Trump, ο οποίος θα επιχειρήσει να τραβήξει τα φώτα μακριά από το χάος που επικρατεί στον Λευκό Οίκο.
O πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump κλιμακώνει και σήμερα την ένταση, αυτή τη φορά με «όπλο» την πυρηνική ισχύ των ΗΠΑ.
«Η πρώτη ΜΟΥ εντολή ως πρόεδρος ήταν η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, το οποίο είναι ισχυρότερο από ποτέ.
Ελπίζω να μην αναγκαστούν ποτέ οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν  αυτή την δύναμη, ωστόσο δεν θα υπάρξει ποτέ στιγμή που δεν θα είναι το πιο ισχυρό έθνος στον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο Donald Trump.





Με επίθεση στη νήσο Guam απειλεί η Βόρεια Κορέα

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε  ότι «εξετάζει προσεκτικά» ένα σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου Guam (Γκουάμ) του Ειρηνικού, που αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών θα αντιμετωπιστεί με "φωτιά και οργή".
Εκπρόσωπος του Λαϊκού Στρατού της Κορέας δήλωσε μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA ότι το πρόγραμμα επίθεσης θα "τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο" μόλις λάβει την απόφαση ο ηγέτης της χώρας Kim Yong Un.
Σε άλλη δήλωση που αποδίδεται σε διαφορετικό εκπρόσωπο του στρατού, η Βόρεια Κορέα δήλωσε επίσης ότι μπορεί να εκτελέσει μια επίθεση για προληπτικούς λόγους εάν οι ΗΠΑ εκδηλώσουν σημάδια πρόκλησης.



Οι προειδοποιήσεις Trump

"Η Βόρειος Κορέα αν δε σταματήσει τις απειλές προς τις ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσει πυρ και μανία όπως ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ στο παρελθόν», δήλωσε ο Trump την Τρίτη 8 Αυγούστου 2018, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την ηγεσία της ασιατικής χώρας.
Η δήλωση του Trump έρχεται τρεις ημέρες μετά την ομόφωνη ψήφιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ, ως απάντηση στις τελευταίες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.
"Μετά από πολλά χρόνια αποτυχίας, οι χώρες συζητάνε μαζί για να αντιμετωπίσουν τελικά τους κινδύνους που θέτει η Βόρεια Κορέα", δήλωσε ο Trump την Τρίτη το πρωί, προσθέτοντας ότι "πρέπει να είμαστε σκληροί και αποφασιστικοί!"
Νωρίτερα, ο Trump εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη "συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας" με τις ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας υιοθετώντας το ψήφισμα με στόχο τις βασικές εξαγωγές της Βόρειας Κορέας.
Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα πιέσει για την αποπυρηνικοποίηση και τον αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας, ενώ πραγματοποιεί κοινές ασκήσεις με τους συμμάχους της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.
Οι ΗΠΑ αναθεωρούν επίσης το μέγεθος των πυραύλων που μπορεί να αποκτήσει η Νότια Κορέα καθώς και την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της.
"Υπάρχει σήμερα ένα όριο για το μέγεθος των πυραύλων που μπορεί να έχει η Νότια Κορέα και ναι, είναι ένα θέμα που εξετάζεται ενεργά ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Jeff Davis,.
"Θα σας πω ότι θα κάνουμε οτιδήποτε προάγει τις αμυντικές δυνατότητες της Νότιας Κορέας και σίγουρα έχουμε δει την αλλαγή της συμμαχίας μας και την προσαρμογή της με την πάροδο του χρόνου", δήλωσε ο Davis.
Η δήλωση του Πενταγώνου ήρθε μετά από το αίτημα της Σεούλ να αυξηθεί το όριο των ωφέλιμων φορτίων στα 1.000 κιλά, που εκφράστηκε από τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Moon Jae-in κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Trump.

Tillerson: Ο Trump ήθελε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Β. Κορέα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ήθελε με την προειδοποίησή του προς τη Βόρεια Κορέα να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε μια γλώσσα που να είναι κατανοητή από τον ηγέτη της χώρας, δήλωσε σήμερα (9/8/2017) ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Rex Tillerson.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε έτσι να υποβαθμίσει την προειδοποίηση του Trump ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει «πυρ και οργή» εάν απειλήσει τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η Πιονγκγιανγκ να δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χτυπήσει τη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν προσγειωθεί στο Γκουάμ, ο Tillerson δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει επικείμενη απειλή από τη Βόρεια Κορέα.
«Πιστεύω ότι οι Αμερικάνοι θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι τη νύχτα, να μην ανησυχούν για αυτή τη ρητορική των τελευταίων ημερών», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι αυτό που απλά διαβεβαίωνε ο πρόεδρος είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους απολύτως απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, και τους συμμάχους μας, και αυτό θα κάνουμε», δήλωσε ο Tillerson.
Ο ίδιος δήλωσε πως η διεθνής κοινότητα είχε «μια αρκετά καλή εβδομάδα» σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, επικαλούμενος τις νέες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις ισχυρές δηλώσεις που διατυπώθηκαν σε συνάντηση ηγετών στην Ασία.
«Ως απάντηση σε αυτό, η ρητορική της Βόρειας Κορέας έχει απλά κλιμακωθεί, έχει γίνει πιο ηχηρή και πιο απειλητική», συνέχισε ο Tillerson.
«Άρα, πιστεύω ότι ο πρόεδρος, αυτό που κάνει ο πρόεδρος είναι να στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα σε μια γλώσσα που θα καταλάβει ο Kim Yong Un, διότι δεν φαίνεται να μπορεί να καταλαβαίνει τη διπλωματική γλώσσα», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ ήθελαν να καταστήσουν σαφές ότι έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους συμμάχους τους, δήλωσε, και να «αποφύγουν κάποιο λάθος υπολογισμό» από την Πιονγκγιάνγκ.
Ο Tillerson εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι οι διεθνείς πιέσεις, περιλαμβανομένης της ανάμειξης της Κίνας και της Ρωσίας, μπορούν να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να επανεξετάσει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες και να ξεκινήσει το διπλωματικό διάλογο. Δήλωσε επίσης ότι ποτέ δεν σκέφθηκε να ακυρώσει την επίσκεψή του στο Γκουάμ.

Mattis (υπ. Άμυνας ΗΠΑ): Η Β. Κορέα να σταματήσει ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «καταστροφή του λαού της»

Η Βόρεια Κορέα «θα πρέπει να σταματήσει κάθε εξέταση ενεργειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος της και στην καταστροφή του λαού της», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis, απευθύνοντας μια δραματική προειδοποίηση προς την Πιονγιάνγκ.
«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας πρέπει να επιλέξει να σταματήσει να απομονώνει τον εαυτό της και να σταματήσει την επιδίωξη πυρηνικών όπλων», αναφέρει ο Mattis σε γραπτή δήλωσή του, προσθέτοντας ότι οι «πράξεις του καθεστώτος θα συνεχίσουν να υπερκαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τις δικές μας και θα χάσουν οποιαδήποτε κούρσα εξοπλισμών ή συγκρούσεις που θα ξεκινήσουν».


To 60% των αμερικανών αξιολογούν την Β. Κορέα πολύ σοβαρή απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ  

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, από την Βόρεια Κορέα την οποία και θεωρούν πλέον μια πολύ σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης (SSRS) που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου CNN.
Περίπου τα 2/3 όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση (62%) πιστεύουν ότι η απομονωμένη δικτατορία του ν αποτελεί πλέον σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ. Το ποσοστό αυτό, έχει αυξηθεί έναντι ποσοστού 48% τον περασμένο Μάρτιο, ενώ έχει σήμερα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, από την έναρξη διεξαγωγής της δημοσκόπησης το 2000.
Η ανησυχία των Αμερικανών κλιμακώνεται καθώς ποσοστό 77% θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα είναι ικανή να πραγματοποιήσει εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει την γεωγραφική επικράτεια των ΗΠΑ.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μετά τις δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα μέσα στον Ιούλιο, ενώ η δημοσκόπηση ολοκληρώθηκε προχθές.
Χθες (8/8), δημοσιοποιήθηκε η εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών ότι η Βόρεια Κορέα έχει στην διάθεσή της μία πυρηνική κεφαλή μικρού μεγέθους, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Trump προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν με “φωτιά και οργή,” στην περίπτωση ουσιαστικής απειλής κατά της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας.
Η δημοσκόπηση εντόπισε ότι πριν από τις δηλώσεις αυτές, στον Trump αποδίδονταν περισσότερες αρνητικές παρά θετικές γνώμες, αναφορικά με τους χειρισμούς του στην επίλυση του προβλήματος με την Βόρεια Κορέα.
Το 50% των ερωτηθέντων δεν ενέκρινε τους χειρισμούς του, ενώ το 37% τους σχολίαζε θετικά. Ποσοστό 13% εξέφραζε αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Έξι στους δέκα Αμερικανούς θεωρούν την Βόρεια Κορέα ως μία πολύ σοβαρή απειλή, καθώς τώρα έχει στάθμιση σοβαρότερης απειλής από το Ιράν (33%) ή την Κίνα (20%), ενώ πλησιάζει το ποσοστό απειλής για την αμερικανική εθνική ασφάλεια που έχει το Ισλαμικό Κράτος (64%). Το 32% των ερωτηθέντων θεωρούν αξιολογούν την δύσκολη κατάσταση που έχει προκύψει ως κρίση επί τη βάσει του οπλοστασίου που αναπτύσσει η Βόρεια Κορέα. Τ
ο 2003, λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των εξαμερών διαπραγματεύσεων με στόχο τον έλεγχο του πυραυλικού και του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, το 22% των Αμερικανών αξιολογούσαν την κατάσταση, στο επίπεδο της απειλής.
Τις ανησυχίες για την Βόρεια Κορέα και οι απόψεις για την ικανότητά της να πλήξει τις ΗΠΑ, μοιράζονται τόσο Ρεπουμπλικάνοι, όσο και Δημοκρατικοί.
Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, ποσοστό 68% αξιολογεί την Βόρεια Κορέα ως πολύ σοβαρή απειλή, ενώ την άποψη αυτή συμμερίζεται και ποσοστό 67% των Δημοκρατικών. Κοινό ποσοστό 32% από τους υποστηρικτές των δύο κομμάτων προσδίδει χαρακτήρα κρίσης, στα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.
Περίπου οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες από το κάθε κόμμα, πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα είναι ικανή να εξαπολύσει έναν πύραυλο που θα μπορούσε να πλήξει τις ΗΠΑ.
Η εκτίμηση αυτή για την πυραυλική απειλή που αντιπροσωπεύει η Βόρεια Κορέα, έχει σταδιακά εδραιωθεί από το από το 2009, όταν το 72% των ερωτηθέντων σκέφτονταν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να πλήξει με πύραυλο τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι αν η Βόρεια Κορέα έχει κάποια αμυντική δυνατότητα να εξαπολύσει πυραυλικό πλήγμα κατά των ΗΠΑ, αυτή την απόκτησε πρόσφατα. Το CNN δημοσιοποίησε χθες, ότι ειδικοί στους εξοπλισμούς εκτιμούν πλέον ότι η Βόρεια Κορέα παρήγαγε μία μικρών διαστάσεων πυρηνική κεφαλή, σύμφωνα με πολλαπλές πηγές.
Από την άλλη μεριά, εκτιμάται ότι η τεχνολογία αυτή δεν έχει δοκιμαστεί κι ότι η Πιονγιάνγκ δεν έχει την ικανότητα να φορτώσει την πυρηνική αυτή κεφαλή σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM).
Η αμερικανική κοινή γνώμη παραμένει μοιρασμένη για το αν οι ΗΠΑ θα πρέπει ν’ αναλάβουν στρατιωτική δράση, αντιδρώντας στις πρόσφατες εκτοξεύσεις (ICBM) που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.
Συνολικά, το 50% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης ως αντίδρασης, στις πυραυλικές εκτοξεύσεις, ενώ ποσοστό 43% είναι αντίθετοι με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Τα 3/4 των Ρεπουμπλικάνων (74%) υποστηρίζουν την χρήση των όπλων, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 47% μεταξύ των ανεξάρτητων και στο 34% μεταξύ των Δημοκρατικών.
Ο Trump έχει υποστηρίξει την ανάληψη ουσιαστικού ρόλου από την Κίνα για την επίλυση του προβλήματος στην Κορεατική Χερσόνησο, ενώ οι Αμερικανοί συμφωνούν γενικά με την άποψη αυτή, καθώς το 70% των ερωτηθέντων την υποστηρίζει.
Ποσοστό 68% τονίζουν ωστόσο, την ανάληψη σοβαρού ρόλου από τις ΗΠΑ.
Η δημοσκόπηση για λογαριασμό του CNN πραγματοποιήθηκε από την SSRS μέσω τηλεφώνου από τις 3 έως τις 6 Αυγούστου σε τυχαίο παναμερικανικό δείγμα, με την συμμετοχή 1.018 ενηλίκων. Το ποσοστό λάθους προσδιορίζεται στις 3,6 μονάδες θετικής ή αρνητικής αξιολόγησης και είναι μεγαλύτερο μεταξύ των υποομάδων που συμμετείχαν.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο  Gabriel για πιανότητα πυρηνικού πολέμου

Από το Έντεμπε στη μακρινή Ουγκάντα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Z. Gabriel προέβη σε δηλώσεις ενδεικτικές της ανησυχίας που προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Β.Κορέας.
Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο Gabriel εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο, "όπως συνέβη και στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, να βαδίσουμε ως υπνοβάτες σε έναν πόλεμο, μόνο που αυτή τη φορά ο πόλεμος δεν αποκλείεται να διεξαχθεί ακόμη και με πυρηνικά όπλα".
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι δεν πρέπει "να αντιδρούμε στις απειλές της Β.Κορέας με την ίδια, επιθετική ρητορική".  
Νωρίτερα στο Βερολίνο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ είχε απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση.
"Η κατάσταση είναι πραγματικά σοβαρή.
Η κλαγγή των όπλων σίγουρα δεν θα μας βοηθήσει από δω και πέρα" προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.
Είναι γνωστό ότι η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει διαύλους επικοινωνίας με τον αμερικανό πρόεδρο D. Trump, παρά τις τριβές που εμφανίζονται τους τελευταίους μήνες στις διμερείς σχέσεις.
Επιπλέον το Βερολίνο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Κίνα, που σήμερα αποτελεί το κύριο στήριγμα της Β.Κορέας σε διπλωματικό επίπεδο.
Η ανησυχία της κοινή γνώμης δεν οφείλεται μόνο στη μη ορθολογική συμπεριφορά του καθεστώτος στην Πιονγκ Γιανγκ, αλλά και στην ασυνήθιστα έντονη αντίδραση του Λευκού Οίκου.
"Είναι μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση, γιατί ο Τραμπ έχει ανεβάσει τη σύγκρουση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο" επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμων X. Smit, μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV.

Ανησυχία στα γερμανικά ΜΜΕ για τη Β. Κορέα -Παιχνίδι με την οργή και τη φωτιά

Ανησυχία διαφαίνεται και στον γερμανικό τύπο. Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κάνει λόγο για "παιχνίδι με τη φωτιά", παραφράζοντας τις απειλές που εκστόμισε την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος.
Την τακτική Trump επιχειρεί να ερμηνεύσει με ορθολογικά κριτήρια η εφημερίδα Die Welt: "Γιατί προσθέτει άλλο ένα tweet, λέγοντας ότι η πρώτη του διαταγή ως πρόεδρος ήταν ο εκσυγχρονισμός του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, το οποιο πλέον είναι πιο ισχυρό και ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς σε σχεση με το παρελθόν;
Γιατί θέλει να δείξει στο Πεκίνο ότι δεν αστειεύεται.
Το 95% του εξωτερικού εμπορίου της Β.Κορέας περνάει από την Κίνα.
Ο Trump πιστεύει ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στον Kim, εάν ήθελε".
Σχολιασμός με πρόδηλη ειρωνεία από την εφημερίδα Frankfurter Rundschau:
"Να που βρέθηκαν μαζί δύο τόσο όμοιοι. Τουλάχιστον σε γλωσσικό επίπεδο".
Οι αναλυτές στη Γερμανία καταγράφουν ότι και τα χρηματιστήρια αντέδρασαν με νευρικότητα στη ρητορική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Β.Κορέας.
Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε με μεταπτώσεις την Τετάρτη για να κλείσει τελικά με αρνητικό πρόσημο (-1,12%) στις 15.400 μονάδες.
"Η ομιλία Trump σπρώχνει τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια", όπως ο χρυσός και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, εκτιμά η Handelsblatt.

Γαλλία: Έκκληση προς όλους για αποκλιμάκωση της έντασης με τη Βόρεια Κορέα

Την ίδια ώρα, έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δράσουν υπεύθυνα και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα, απηύθυνε η Γαλλία.
«Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με υπευθυνότητα», δήλωσε σήμερα (9/8/2017) ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Christophe Castaner, κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι η Γαλλία είναι «προστατευμένη» από την κατάσταση.
Ο Donald Trump επέδειξε απέναντι στη Βόρεια Κορέα μια «αποφασιστικότητα» που «όλοι οι αμερικανοί πρόεδροι είχαν», δήλωσε ο Castaner.
«Η αποφασιστικότητα του αμερικανού προέδρου όπως εκφράστηκε το βράδυ είναι σε κάθε περίπτωση η αποφασιστικότητα που είχαν όλοι οι αμερικανοί πρόεδροι, επειδή δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένα μέρος του εδάφους τους μπορεί να είναι αντικείμενο πυρών πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Γαλλία παρακολουθεί «με ανησυχία» την κρίση με τους πυρηνικούς πυραύλους του βορειοκορεατικού καθεστώτος.
«Η Γαλλία είναι έτοιμη να διαθέσει όλες τις καλές υπηρεσίες της ώστε να μπορέσουμε να εξεύρουμε μια ειρηνική λύση», είπε, χαιρετίζοντας την «ομόφωνη» απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, «αλλά και της Κίνας», στην έγκριση, το Σάββατο (4/8), ενός ψηφίσματος για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

«Όχι» σε μια στρατιωτική λύση για τη Βόρεια Κορέα λέει το Βερολίνο

Κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης σχετικά με τη Βόρεια Κορέα τάσσεται το Βερολίνο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Donald Trump και τον Kim Yong Un.
«Μια στρατιωτική λύση δεν μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στο αίτημα για αποπυρηνικοποίηση  της ανατολικής Ασίας», διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.
Το Βερολίνο απευθύνει έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ κάλεσε όλες τις πλευρές να πιέσουν δια της διπλωματικής οδού προκειμένου να βρεθεί λύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, το οποίο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Έκκληση από την Κίνα για ηρεμία στην κορεατική χερσόνησο - Στόχος μια ειρηνική λύση

Έκκληση για ηρεμία στην κορεατική χερσόνησο απηύθυνε η Κίνα και ζήτησε να αποφεύγονται δηλώσεις και ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν την ένταση, την επομένη των δηλώσεων του αμερικανού προέδρου Donald Trump που υποσχέθηκε στην Πιονγκγιάνγκ "πυρ και οργή" και με φόντο την απειλή της Β. Κοράς για επίθεση στη νήσο Γκουάμ.
«Η κινεζική πλευρά καλεί όλα τα μέρη να συνεχίσουν στην οδό μιας ειρηνικής επίλυσης του πυρηνικού ζητήματος στην κορεατική χερσόνησο και να αποφεύγουν δηλώσεις και ενέργειες που μπορεί να εντείνουν τις αντιθέσεις και να επιδεινώσουν την κατάσταση», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ρωσία: Να υπάρξει διάλογος ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας για να αποκλιμακωθεί η ένταση

Έκκληση να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση, απηύθυνε σήμερα 9 Αυγούστου 2017 ο πρεσβευτής της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη Vassily Nebenzia.
«Μια στρατιωτική λύση δεν αποτελεί επιλογή σε καμιά περίπτωση», τόνισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.
«Η σθεναρή επιθυμία μας είναι οι ΗΠΑ να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να απόσχουν από κάθε κίνηση που θα προκαλούσε κάποιο άλλο μέρος να προχωρήσει σε ενέργειες που θα ήσαν επικίνδυνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ανησυχία του για την συγκρουσιακή ρητορική της Βόρειας Κορέας εκφράζει ο ΓΓ του ΟΗΕ

Την ανησυχία του για την «κλιμάκωση της συγκρουσιακής ρητορικής» όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα εξέφρασε σήμερα 9 Αυγούστου 2017, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres, όπως τόνισε ένας εκπρόσωπός του.
«Ο Γενικός Γραμματέας συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ανήσυχος για τη συνεχιζόμενη κατάσταση και προβληματίζεται για την κλιμάκωση της συγκρουσιακής ρητορικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stefan Duzaric απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Ανησυχία και στις αγορές - Στο «κόκκινο» η Wall Street

Η απειλή της Βόρειας Κορέας για επίθεση στη νήσο Γκουάμ, ως απάντηση στις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, προκαλεί πιέσεις στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να στρέφονται στον χρυσό.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,73%, με σχεδόν όλους τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να τερματίζουν σε αρνητικό έδαφος.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX «βούλιαξε» κατά 1,15%, στις 12.150,50 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,61% στις 7.496,50 μονάδες, ενώ στο Παρίσι, ο CAC 40 σημείωσε «βουτιά» 1,42% και έκλεισε στις 5.145,00 μονάδες.
Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, η Wall Street έκλεισε επίσης με απώλειες. 
Ο Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 0,17%, στις 22.048,70 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,04% και έκλεισε στις 2.474,02 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,28% χαμηλότερα, στις 6.352,33 μονάδες.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές στράφηκαν στον χρυσό, αναζητώντας ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.
Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με άνοδο 1,3% ή 16,70 δολ., στα 1.279,30 δολ. ανά ουγγιά - η καλύτερη ημερήσια του άνοδος από τις 17 Μαΐου 2017.
Νωρίτερα, στις αγορές της Ασίας, ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση 0,33% στις 19.963 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί 1,4%.
Πτώση 0,4% σημείωσε ο δέικτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στις 27.757,09 μονάδες.

«Βουτιά» 1% για το δολάριο έναντι του ελβετικού φράγκου

Ισχυρές πιέσεις έναντι του ελβετικού φράγκου δέχεται το δολάριο, καθώς σήμερα οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, λόγω της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα.
Το ελβετικό φράγκο διαπραγματεύεται στα 1,0373 δολ. καταγράφοντας άνοδο 1% από τα 1,0266 χθες.


Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί και έναντι του ιαπωνικού γεν, στα 109,77 από 110,31 γεν.
Οριακή πτώση καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου, στα 1,1742

ΗΠΑ: Η νήσος Guam είναι προστατευμένη από την απειλή της Β. Κορέας


Την πεποίθησή της ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι σε θέση να προστατεύσουν την νήσο Guam (Γκουάμ) από μία ενεδεχόμενη πυρηνική επίθεση της Βόρειας Κορέας, εξέφρασε σήμερα (9/8) η εκπρόσωπος του αμερικανικού Κογκρέσου στην περιοχή, Madeleine Z. Bordallo, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών αυξάνονται συνεχώς τις τελευταίες ώρες.
Αναλυτικότερα, η Bordallo δήλωσε ότι «το Γκουάμ παραμένει ασφαλές και είμαι σίγουρη για την ικανότητα των αμερικανικών δυνάμεων να προστατεύσουν το νησί και τους συμμάχους μας στην περιοχή», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «βαθιά ανησυχητική» την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας.
Παράλληλα, κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να δείξει «σταθερή ηγεσία» και να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα ώστε να εξαλείψει τις εντάσεις και να αποτρέψει την Πιονγιάνγκ από το να προχωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Τα σχόλια της εκπροσώπου του Κογκρέσσου έρχονται λίγες ώρες μετά τη δήλωση από πλευράς Πιονγιάνγκ ότι εξετάζει προσεκτικά ένα σχέδιο μέσω του οποίου θα μπορούσε να πλήξει τη νήσο Γκουάμ, όπου βρίσκεται μία αμερικανική βάση.
Νωρίτερα, ο Trump είχε απειλήσει τη Βόρεια Κορέα ότι θα έρθει αντιμέτωπη με «φωτιά και μανία» εάν συνεχίσει τις απειλές.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην νήσο Guam

Τα καλά νέα για την νήσο Guam είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν από το 2015 μια αντι-βαλλιστική συστοιχία πυραύλων THAAD στο νησί του Ειρηνικού.
Στην πραγματικότητα ήταν η πρώτη μόνιμη εγκατάσταση του συστήματος THAAD εκτός των ΗΠΑ.
Στην αμερικανική επικράτεια του Guam στο δυτικό Ειρηνικό, βρίσκεται η Task Force Talon, η μόνη αναπτυσσόμενη και ενεργή συστοιχεία THAAD στον κόσμο.
Πρόκειται για τη νεότερη τεχνολογικά πυραυλική άμυνα στον κόσμο που μπορεί να παρακολουθήσει πυραύλους στο χαμηλότερο επίπεδο αλά και στην ανώτερη ατμόσφαιρα με το εξαιρετικά ισχυρό ραντάρ X-Band μεγάλης εμβέλειας που υπερασπίζεται το αμερικανικό έδαφος και αμερικανούς πολίτες στο Guam.
Εξίσου σημαντική είναι η Task Force Talon που περιλαμβάι βομβαρδισμικά Β-52 που αναπτύσσονται στη βάση πολεμικής αεροπορίας Anderson και σε υποθαλάσσιο λιμάνι των Η.Π.Α. καθώς και στη μεγαλύτερη αμερικανική αποθήκη καυσίμων και πολεμοφοδίων στον Ειρηνικό.
Τον περασμένο μήνα, η μοίρα B-52 από το Guam χρησιμοποιήθηκε σε πτήσεις για τα διεθνώς αμφισβητούμενα τεχνητά κινεζικά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Αυτή η μοίρα έχει επίσης πετάξει πάνω από την ζώνη DMZ προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα στο παρελθόν. 
Η Force Talon στο Guam θεωρείται στρατηγικής σημασίας  για τις ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Σε ετοιμότητα η αμερικανική βάση Pearl Harbor στην Χαβάη

Σε ετοιμότητα φαίνεται ότι βρίσκονται οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό καθώς έχει πλήρως ενεργοποιηθεί η αεροπορική Βάση Pearl Harbor στην Χαβάη
Δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β-1Β των ΗΠΑ, προσχώρησαν στις αντίστοιχες διμερείς στην βάση του Peral Harbor στις 7 Αυγούστου με στόχο την Βόρειο Κορέα.
Να σημειωθεί ότι τα αεροσκάφη B-1B προέρχονται από την Ellsworth Air Force Base στην Νότια Ντακότα που θεωρείται από τις ισχυρότερες στις ΗΠΑ.
Τα Β-1Β ήδη έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις στον Ειρηνικό, στην νήσο Guam και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κορέας.




Telegrpah: Πόσα πυρηνικά όπλα υπάρχουν στον πλανήτη και τί μπορούν να καταστρέψουν

Η δήλωση του αμερικανού πορέδρου D. Trump ότι "η Βόρειος Κορέα αν δε σταματήσει τις απειλές προς τις ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσει πυρ και μανία όπως ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ στο παρελθόν" αναζωπύρωσε την ένταση στην κορεατική χερσόνησο ιδιαίτερα μετά τις πληροφοορίες που είδαν το φως της δημοσθιότητας και κάνουν λόγο ότι η Βόρεια Κορέα κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε έναν από τους διηπειρωτικούς πυραύλους της.
Ενώ το καθεστώς Πιονγκγιάνγκ αυξάνει τη συχνότητα με την οποία διενεργεί δοκιμές πυραύλων, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis, απευθύνοντας μια δραματική προειδοποίηση ανέφερε ότι «Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας πρέπει να επιλέξει να σταματήσει να απομονώνει τον εαυτό της και να σταματήσει την επιδίωξη πυρηνικών όπλων», αναφέρει ο Mattis σε γραπτή δήλωσή του, προσθέτοντας ότι οι «πράξεις του καθεστώτος θα συνεχίσουν να υπερκαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τις δικές μας και θα χάσουν οποιαδήποτε κούρσα εξοπλισμών ή συγκρούσεις που θα ξεκινήσουν».
Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Ρώσος πρόεδρος Putin είπε σε μια συνάντηση των αρχηγών άμυνας ότι η ενίσχυση της πυρηνικής ικανότητας θα πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο για το 2017.
Ο Donald Trump απάντησε στη συνέχεια στο Twitter, υποσχόμενος να κάνει το ίδιο.
Αυτή η ρητορική έχει οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με την πυρηνική ικανότητα του πλανήτη και την απροβλεπτότητα των υπεύθυνων για τις πυρηνικές κεφαλές.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 15.000 κεφαλές - η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Εκτιμάται ότι μόλις κάτω από 10.000 από τις κεφαλές βρίσκονται εν ενεργεία σε στρατιωτικές βάσεις, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε κατάσταση αποσυναρμολόγησης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελέγχου των Όπλων.
Τα πέντε κράτη που κατέχουν επίσημα πυρηνικά όπλα είναι η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως έχοντα τέτοια όπλα από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.
Αυτή η συνθήκη αναγνωρίζει και νομιμοποιεί τα οπλοστάσια, αλλά δεν πρέπει να τα κατασκευάζει ή να τα διατηρεί για πάντα.
Υπάρχουν επίσης τέσσερις άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.
Το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα.
Αυτές οι χώρες δεν υπέγραψαν τη Συνθήκη και μαζί κατέχουν περίπου 340 πυρηνικά όπλα.
Ρωσία και οι ΗΠΑ που έχουν το μεγαλύτερο μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο κατέχοντας το 88% του παγκόσμιου οπλοστασίου πυρηνικών αποθεμάτων.
Η σημερινή συλλογή των 14.900 πυρηνικών όπλων στον κόσμο διαθέτει αρκετή δύναμη για να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους και να ισοπεδώσει δεκάδες πόλεις.
Σύμφωνα με την έρευνα της Telegraph, εκτιμάται ότι τα αμερικανικά και τα ρωσικά οπλοστάσια συνδυάζονται με ισχύ που εξισώνεται σε 6.600 μεγατόνους.
Αυτό είναι ένα δέκατο της συνολικής ηλιακής ενέργειας που λαμβάνεται από τη Γη κάθε λεπτό.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του NukeMap, η πτώση του B-83, η μεγαλύτερη βόμβα στο σημερινό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, θα σκοτώσει 1,4 εκατομμύρια άτομα τις πρώτες 24 ώρες.
Άλλα 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα τραυματίστούν, καθώς η ακτίνα θερμικής ακτινοβολίας θα φτάσει τα 13 χλμ.
Ομοίως, το "Tsar Bomba" είναι η μεγαλύτερη βόμβα της ΕΣΣΔ που δοκιμάστηκε ποτέ.
Εάν αυτή η βόμβα είχε πέσει στη Νέα Υόρκη, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να σκοτώσει 7,6 εκατ. άτομα και να τραυματίσει 4,2 εκατομμύρια.
Τόσο το αμερικανικό όσο και το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας ρυθμίζονται από διάφορες συνθήκες που θέτουν όρια στους αριθμούς και τα είδη των κεφαλών και των συστημάτων που μπορούν να έχουν.
Εάν κάποια από τις δύο χώρες επρόκειτο να επεκτείνει ακόμη περισσότερο την πυρηνική της ικανότητα, όπως ανέφεραν ο Trump και ο Putin, θα μπορούσε να καταστρέψει τις συμφωνίες αυτές και να οδηγήσει τον κόσμο σε νέο Ψυχρό Πόλεμο.





Πρώτη ενημέρωση: 08:45, Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης