Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιος θα ήταν ο νικητής σε ένα πόλεμο μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας; - Η επανένωση των δύο χωρών κοστολογείται σε 2 τρισ δολ

Ποιος θα ήταν ο νικητής σε ένα πόλεμο μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας; - Η επανένωση των δύο χωρών κοστολογείται σε 2 τρισ δολ
Η απειλή της γενικευμένης καταστροφής είναι ο αποτρεπτικός παράγοντας που μέχρι τώρα έχει αποτρέψει την πολεμική σύγκρουση
Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να θεωρεί ότι οι χώρες πλέον δεν εισβάλουν η μία στην άλλη, ωστόσο όπως αναφέρει το Busines Insider αυτό δεν αληθεύει.
Η Αιθιοπία εισέβαλε στη Σομαλία το 2006 για να εμποδίσει τους ισλαμιστές τρομοκράτες να αναλάβουν την κυβέρνηση.
Το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο το ίδιο έτος για να σταματήσει τις επιθέσεις με πυραύλους της Χεζμπολάχ.
Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ λόγω της θεωρούμενης τότε  απειλής των όπλων μαζικής καταστροφής.
Οι πιο πρόσφατες εισβολές στον κόσμο δεν πραγματοποιήθηκαν με την ιδέα της προσάρτησης των χωρών.
Λοιπόν, όχι πρόσφατα, ούτως ή άλλως.
Ωστόσο υπάρχουν πολλές περιοχές που ενδέχεται να δημιουργήσουν γεωπολιιτκές εντάσεις.
Η Ινδία έναντι του Πακιστάν, το Ιράν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας ή η Κίνα έναντι όλων των γειτόνων της.
Αλλά η κορεατική χερσόνησος εξακολουθεί να είναι η πιο ασταθής περιοχή, λόγω των σχεδόν 70 ετών εχθρότητας μεταξύ Νοτίου και Βορείου Κορέας, της διαρκούς τεταμένης κατάστασης του πολέμου και τις συνεχιζόμενες πράξεις βίας μεταξύ των δύο.



Η απειλή της γενικευμένης καταστροφής είναι ο αποτρεπτικός παράγοντας που μέχρι τώρα έχει αποτρέψει την πολεμική σύγκρουση.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο Κορεάτικος Πόλεμος 1950-1953 ήταν μια καταστροφή και για τις δύο πλευρές και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αυτό που καθοδηγεί στη στρατιωτική πολιτική της Βόρειας Κορέας.
Είναι αυτό που κρατά τους ανθρώπους που υποστηρίζουν το καθεστώς μέσω της εχθρότητας προς τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.
"Σε διάστημα περίπου τριών ετών, σκοτώσαμε - τι - το 20% του πληθυσμού", δήλωσε στο γραφείο της ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας το 1984 ο γενικός εισαγγελέας Curtis LeMay, επικεφαλής της στρατηγικής αεροπορικής διοίκησης κατά τη διάρκεια του κορεατικού πολέμου.




Ο Dean Rusk, αμερικανός σύμβουλος υπό τους Προέδρους Kennedy και Johnson, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβάρδισαν "όλα όσα κινήθηκαν στη Βόρεια Κορέα, κάθε τούβλο που υπήρχε".
Οι Βορειοκορεάτες είτε θυμούνται τον πόλεμο από πρώτο χέρι είτε μέσω των ιστοριών από τους παππούδες τους.
Ο αγώνας ανάμεσα στις δυνάμεις της Βόρειας και της Νότιας Κορέας ήταν ιδιαίτερα βίαιος και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι και οι δύο πλευρές θα τεντώσουν σήμερα το σχοινί.
Και οι δύο χώρες έχουν σημαντική στρατιωτική ισχύ.
Η Νότια Κορέα έχει ένα από τους πιο ισχυρούς στρατούς στον κόσμο, με 3,5 εκατομμύρια στρατιώτες.
Η Βόρεια Κορέα έχει 5 εκατομμύρια στρατιώτες και άλλα 5 εκατομμύρια επίστρατους.



Η πολιτική της Βόρειας Κορέας "songun" σημαίνει ότι ο στρατός έρχεται πρώτος όσον αφορά τα τρόφιμα, τα καύσιμα και άλλα υλικά πριν δοθούν στον πληθυσμό.
Η υποχρεωτική στρατολόγηση (για 10 έτη) σημαίνει ότι οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες έχουν κάποια μορφής στρατιωτικής εμπειρίας.
Η Βόρεια Κορέα διαθέτει επίσης 605 πολεμικά αεροσκάφη και 43 πολεμικά πλοία, τα πιο πολυάριθμα πολεμικά της αεροσκάφη  είναι το μαχητικό MiG-21, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 1953.
Το τελευταίο μοντέλο είναι το MiG-29 από τη δεκαετία του 1970, και είναι όλα οπλισμένα με όπλα που χρονολογούνται από τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Έτσι, από την άποψη της στρατιωτικής τεχνολογίας, η Βόρεια Κορέα υστερεί σε σύγκριση με τον Νότο.
Η Νότια Κορέα είναι μια από τις πλέον τεχνολογικά προηγμένες χώρες στον κόσμο.



Το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας είναι 50 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας και ξοδεύει σχεδόν πενταπλάσια κεφάλαια από τη Βόρεια Κορέα για την άμυνα της χώρας.
Δεδομένου ότι δεν μπορεί να συμβαδίσει με τα παραδοσιακά όπλα μάχης, η Βόρεια Κορέα ενισχύει τα αντισυμβατικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των χημικών και των πυρηνικών όπλων, μαζί με τους βαλλιστικούς πυραύλους.
Δεν μπορεί να απειλήσει από αέρος,  επειδή οι απαρχαιωμένες αεροπορικές της δυνάμεις του αέρα θα ήταν εύκολο να αναχαιτιστούν από την μοίρα των αμερικανικών F-22 Raptor που εδρεύουν στημ κορεατική χερσόνησο.
Η Βόρεια Κορέα υστερεί επίσης από πλευράς συμμαχιών.
Κατά τη διάρκεια του κορεατικού πολέμου, οι κορεάτες κομμουνιστές απωθήθηκαν μέχρι τον ποταμό Yalu από τον στρατηγό Douglas MacArthur.
Μόλις οι Κινέζοι παρενέβησαν με τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις, οι Κομμουνιστές μπόρεσαν να οργανώσουν μια αντεπίθεση.



Η κινεζική παρέμβαση για τη Βόρεια Κορέα είναι αμφισβητήσιμη στην καλύτερη περίπτωση, δεδομένων των εκτεταμένων οικονομικών δεσμών της Κίνας στο εξωτερικό.
Στην πραγματικότητα, ίσως είναι ακόμη και στο συμφέρον της Κίνας να εισβάλει στην ίδια τη Βόρεια Κορέα, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ της Κίνας της Βόρειας Κορέας η οποία θα ταλανίζεται από την κατάρρευση του καθεστώτος και αποτρέψει να έχει αμερικανούς στρατιώτες στα σύνορά της
Η Νότια Κορέα διατηρεί μια σφιχτή συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία διαθέτει 30.000 στρατιώτες στην περιοχή, 3.800 στρατιώτες στην Ιαπωνία και 5.700 στρατιώτες στο Γκουάμ, μαζί με σημαντικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή.



Πώς θα γίνει η επίθεση

Μια επίθεση της Βόρειας Κορέας στο Νότια Κορέα θα έδινε στο Βορρά ένα μικρό πλεονέκτημα λόγω της έκπληξης που θα προκαλούσε μια τέτοια κίνηση για λίγες μέρες.
Οι συμμαχικές δυνάμεις θα έκαναν αμέσως αντεπίθεση, αλλά ο Βορράς θα έχει ακόμα την πρωτοβουλία.
Ο συνταξιούχος αμερικανός στρατηγός James Marks εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα θα έχει την πρωτοβουλία για τέσσερις ημέρες το πολύ.
Όταν ξεκίνησε ο πρώτος πόλεμος σε όλη την αποστρατικοποιημένη ζώνη, η συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε τη σωστή δομή δυνάμεων για να υπερασπιστούν μια εισβολή όσο είναι σήμερα.
Κανείς δεν περίμενε την επίθεση και το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δυνάμεων αποσύρθηκε στην Ιαπωνία.
Σήμερα, μια επίθεση κατά μήκος του 38ου παραλλήλου (τα σύνορα Βορρά-Νότου) ισοδυναμεί με εκρηκτικό θάνατο.



Η Βόρεια Κορέα θα επιτεθεί με πυροβολικό και πυραύλους οπό θέσεις στις βόρειες πλαγιές των βουνών ακριβώς πέρα από τα σύνορα.
Ο Βορράς έχει τη μεγαλύτερη δύναμη πυροβολικού στον κόσμο, με 10.000 πυραύλους στο οπλοστάσιό του.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δυνάμεων βρίσκονται στα σύνορα, με μεγάλο μέρος της υπόλοιπης περιοχής της Πιονγκγιάνγκ και κοντά στο Nampo, όπου βρίσκεται το φράγμα που παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
Είναι πιθανό ότι η νοτιοκορεατική πρωτεύουσα της Σεούλ, μόλις 35 μίλια από τα σύνορα, θα είναι ο πρώτος στόχος και θα δεχόταν καταστροφικά πυρά.
Με το πυροβολικό στη βόρεια πλευρά, κρυμμένο στο βουνό, θα υπήρχε μικρή προειδοποίηση για μια επίθεση και οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας θα δυσκολευτούν να διεισδύσουν στις βορειοκορεατικές αεροπορικές άμυνες.
Οι αερομεταφορές θα ήταν δύσκολες, επειδή ο Βορράς διατηρεί στενές γραμμές αλληλοσύνδεσης αντιαεροπορικών όπλων και συστημάτων πυραύλων επιφανείας-αέρος.
Η ίδια η Πιονγιάνγκ είναι ένα "φρούριο".



Οι κομμάντος ειδικών επιχειρήσεων της Βόρειας Κορέας θα εισβάλλουν στη Νότια Κορεά μέσω υποβρυχίων κατά μήκος των δύο ακτών και μέσω σήραγγων που έχουν σκάψει κάτω από τα σύνροα (πολλά έχουν βρεθεί τα προηγούμενα έτη).
Οι τελευταίες αναφορές υποδεικνύουν ότι θα χρησιμοποιήσουν ειδικές δυνάμεις προκειμένουν να πραγματοποιήσουν χημικές επιθέσεις στο Νότο.
Έχουν επίσης σημαντικές εγκαταστάσεις βιολογικών όπλων στο Βορρά, οι οποίες δοκιμάστηκαν από τους πολίτες τους.
Θα ενεργοποιούν επίσης "εν υπνώσει" πράκτορες που διατηρούν στο Νότο προκειμένου να κατευθύνουν πυραύλους πυροβολικού.
Οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας υπολογίζει περί τους 200.000 στρατιώτες στο βορειοκορεατικό στρατό, εκπαιδευμένους για την καταπολέμηση  ανταρτών που μοιάζουν με τους Ταλιμπάν.
Τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη θα κερδίσουν την μάχη των αιθέρων και θα καταστρεψουν τις αεράμυνες της Βορείου Κορέας καθώς και τις μονάδες πυροβολικού και στη συνέχεια θα καταστρέψουν στρατιωτικά κέντρα ελέγχουυ.
 Μετά από αυτό, η συμμαχική αεροπορία θα στοχεύει σε υποδομές, όπως γέφυρες και δρόμους, και ιδίως τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ με τα σύνορα, για να εμποδίσει τις στρατιωτικές δυνάμειος της Βόρειας Κορεάς να  κινούνται αποτελεσματικά μέσα στη χώρα τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας έξω από τις μεγάλες πόλεις, προκειμένου να προσλεκύσουν τους πολίτες εκτός των πόλεων και να της καταστρέψουν με τις όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες αμάχων.



Μετά τις συμβατικές μάχες, το ερώτημα είναι εάν η Βόρεια Κορέα θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα.
Υπολογίζεται ότι έχει μέχρι και οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φθάσουν στις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας στη Κορεατική Χερσόνησο, την Ιαπωνία και στο Γκουάμ.
Ωστόσο, οι ειδικοί δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ο Βορράς έχει χρησιμοποιήσει ποτέ με επιτυχία μια κεφαλή σε οποιοδήποτε από τους πυραύλους του.
Εάν η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιούσε το πυρηνικό της οπλοστάσιο, τα πυρηνικά αντίποινα από τις ΗΠΑ δεν θα αποτελούσαν άμεση απάντηση, ειδικά αν οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν την ευκαιρία να καταλάβουν τα περισσότερα από τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας.
Σε ένα πρόσφατο "παιχνίδι πολέμου" του Πενταγώνου κατά της φανταστικής χώρας του "Βόρειου Μπράουνλαντ", μιας χώρας της οποίας το δυναστικό οικογενειακό καθεστώς είχε πυρηνικά όπλα που έπρεπε να ανακτηθούν κατά τη διάρκεια μιας κατάρρευσης του καθεστώτος, διαπιστώθηκε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έφταναν στην ανάκτηση αυτών των όπλων.
Τα V-22 αεροσκάφη Osprey αποκόπτονται από τις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις και περιβάλλονται από τον εχθρό.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να πολεμήσουν στην ύπαιθρο με δυνάμεις ξηράς για να καταλάβουν τις εκτιμώμενες 100 πυρηνικές κεφαλές.
Συνολικά, οι ΗΠΑ χρειάστηκαν 46 ημέρες και 90.000 στρατιώτες για να καταλάβουν αυτά τα όπλα.
Τελικά, η Βόρεια Κορέα παρά τις αρχικές της επιτυχίες, θα χάσει.
Θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφές με συμβατικά όπλα στη Σεούλ και κοντά στις παραμεθόριες περιοχές.
Οι επιπτώσεις για τους πολίτες θα ήταν τεράστιες αν χρησιμοποιούσε τα βιολογικά και χημικά της όπλα και ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιούσε το πυρηνικό της οπλοστάσιο.
Οι ειδικές δυνάμεις θα χρησιμοποιούσαν ενδεχομένως τα πυρηνικά τους στις περιοχές των συνόρων για να αποτρέψουν εισβολή από τα συμμαχικά στρατεύματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καθιερώσουν γρήγορα την αεροπορική τους υπεροχή, ενώ οι επίγειες δυνάμεις θα παρακάμψουν την πολύ υπερασπισμένη περιοχή των συνόρων Βορείου και Νοτίου Κορέας.
Μόλις εξουδετερωθούν οι μονάδες πυροβολικού, τα αμερικανικά ελικόπτερα και η αμερικανική αεροπορία θα συντρίψουν γρήγορα τους μεγάλους σχηματισμούς πεζικού της Βόρειας Κορέας.
Το πιο δύσκολο κομμάτι της υποταγής της Βόρειας Κορέας θα ήταν η ενοποίηση του Κορεάτικου λαού και η φροντίδα του πιθανώς λιμοκτονούντος πληθυσμού του Βορρά.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας ενδέχεται να θέλουν να κρατήσουν ανεξάρτητη χώρα το Βόρειο Κορέα.
Σύμφωνα με ένα ερευνητικό έγγραφο του RAND Corporation το 2013, το κόστος ενοποίησης Βόρειας και Νότιας Κορέας θα στοίχιζε 2 τρισ. δολάρια όχι μόνο για να αποπληρωθεί το κόστος του πολέμου αλλά και της σίτισης για τον πληθυσμό, αλλά και για την αποκατάσταση όλων των υποδομών που το καθεστώς του Kim παραμελήθηκαν τα τελευταία 60 χρόνια.
Ο στρατηγός Marks  πιστεύει ότι ο Βορράς και ο Νότος θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μόνο μικρές, περιορισμένες επιθέσεις μεταξύ τους.




Capital Economics: Τι θα μπορούσε να συμβεί στην κορεατική χερσόνησο;

-Οι συμβατικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας, που περιλαμβάνουν 700.000 άνδρες και δεκάδες χιλιάδες οπλικά συστήματα πυροβολικού, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές στην οικονομία της Νότιας Κορέας.
Εάν η Βόρειος Κορέα ήταν σε θέση να ρίξει μια πυρηνική βόμβα στη Νότια Κορέα, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές.
Πολλοί από τους κύριους στόχους στη Νότια Κορέα βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Βόρειο Κορέα.

- Η πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας, η Σεούλ, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου 1/5 του πληθυσμού και της οικονομίας της χώρας, βρίσκεται μόλις 35 μίλια από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας και θα είναι πρωταρχικός στόχος.

-Η εμπειρία των προηγούμενων στρατιωτικών συγκρούσεων δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο αντίκτυπος των πολέμων στην οικονομία.
Ο πόλεμος στη Συρία έχει οδηγήσει σε μείωση κατά 60% του ΑΕΠ της χώρας.
Η πιο καταστροφική στρατιωτική σύγκρουση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ο πόλεμος της Κορέας (1950-53), ο οποίος οδήγησε σε 1,2 εκατομμύρια νοτιοκορεάτες στον θάνατο ενώ το ΑΕΠ κατέρρευσε πάνω από 80%.

-Η Νότια Κορέα αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.
Μία μείωση κατά 50% του ΑΕΠ της Νότιας Κορέας θα πλήξει άμεσα το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Θα υπήρχαν όμως και έμμεσες επιπτώσεις.
Το κυριότερο είναι η διαταραχή που θα προκαλούσε στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες έγιναν πιο ευάλωτες λόγω της καθιέρωσης συστημάτων έγκαιρης παράδοσης.
Μήνες μετά την υποχώρηση των πλημμυρών της Ταϊλάνδης το 2011, τα ηλεκτρονικά και τα εργοστάσια αυτοκινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούσαν να έχουν ελλείψεις.

-Ο αντίκτυπος ενός πολέμου στην Κορέα θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.
Η Νότια Κορέα εξάγει τρεις φορές περισσότερα ενδιάμεσα προϊόντα σε σχέση με την Ταϊλάνδη.
Ειδικότερα, η Νότια Κορέα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οθονών υγρών κρυστάλλων στον κόσμο (40% παγκοσμίως μερίδιο αγοράς) και ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών (μερίδιο αγοράς 17%).
Είναι επίσης ένας βασικός κατασκευαστής αυτοκινήτων και έδρα των τριών μεγαλύτερων ναυπηγείων παγκοσμίως.
Εάν η νοτιοκορεατική παραγωγή υποστεί σοβαρές ζημιές από τον πόλεμο, θα υπήρχαν ελλείψεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η διακοπή θα διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα - χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο ημιαγωγών από το μηδέν.

-Ο αντίκτυπος του πολέμου στην αμερικανική οικονομία θα ήταν πιθανόν σημαντικός.
Το 1952, η αμερικανική κυβέρνηση δαπάνησε το ισοδύναμο 4,2% του ΑΕΠ της για τον Κορεατικό πόλεμο.
Το συνολικό κόστος του δεύτερου πολέμου του Κόλπου (2003) και των συνεπειών του εκτιμήθηκε σε 1 τρισεκ. δολάρια ΗΠΑ (5% του αμερικανικού ΑΕΠ ενός έτους).
Ένας παρατεταμένος πόλεμος στην Κορέα θα ενίσχυε σημαντικά το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ, το οποίο στο 75% του ΑΕΠ είναι ήδη πολύ υψηλό.

-Η ανασυγκρότηση μετά τον πόλεμο θα ήταν δαπανηρή.
 Οι υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας, των υδάτων, των κτιρίων, των οδών και των λιμένων, θα πρέπει να ξαναχτιστούν.
Η μαζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στις βιομηχανίες χάλυβα, αλουμινίου και τσιμέντου της Κίνας σημαίνει ότι η ανασυγκρότηση θα ήταν απίθανο να είναι πληθωριστική και θα έπρεπε να δώσει ώθηση στην παγκόσμια ζήτηση.
Οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος της Νότιας Κορέας, πιθανότατα θα έπαιρναν μεγάλο μέρος του κόστους.
Οι ΗΠΑ δαπάνησαν περίπου 170 δισ. δολάρια για την ανασυγκρότηση μετά τους πιο πρόσφατους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Η οικονομία της Νότιας Κορέας είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερη από αυτές τις δύο οικονομίες.
Εάν οι ΗΠΑ επρόκειτο να ξοδέψουν αναλογικά το ίδιο ποσό για την ανασυγκρότηση στην Κορέα όπως έκαναν και στο Ιράκ τότε γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος εκτοξεύεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης