Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη για το πετρέλαιο, στα 48,82 δολ. ανά βαρέλι - Πτώση 1,5% στο σύνολο της εβδομάδας

Οριακά κέρδη για το πετρέλαιο, στα 48,82 δολ. ανά βαρέλι - Πτώση 1,5% στο σύνολο της εβδομάδας
Ο «μαύρος χρυσός» κατάφερε να «σβήσει» τις απώλειες που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης
Με οριακά κέρδη κατάφερε να κλείσει σήμερα (11/8/2017) το πετρέλαιο, «σβήνοντας» τις απώλειες που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ωστόσο για το σύνολο της εβδομάδας σημείωσε πτώση 1,5%, εν μέσω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, αλλά και στον απόηχο εκθέσεων που έδειξαν μια άνοδο της παραγωγής αργού για τον Ιούλιο του 2017.
Έτσι, στην αγορά της Νέας Υόρκης, τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ τερμάτισαν με κέρδη 0,5% ή 23 σεντς, στα 48,82 δολ. ανά βαρέλι.
Το πετρέλαιο βρήκε σήμερα κάποια στήριξη στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς έδειξαν μόνο μια οριακή αύξηση για την τρέχουσα εβδομάδα, πυροδοτώντας προσδοκίες για σταθεροποίηση της διύλισης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Baker Hughes, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου αυξηθήκαν στις 768 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα (11/8/2017), από 765 την προηγούμενη εβδομάδα.
Το πετρέλαιο δεχόταν από νωρίς πιέσεις, εν μέσω των γεωπολιτικών ανησυχιών, αλλά και στον απόηχο των στοιχείων που ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Ειδικότερα, στην καθιερωμένη μηνιαία έκθεσή του, ο ΙΕΑ ανέφερε ότι η παγκόσμια προσφορά αυξήθηκε κατά 520 χιλ. βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, στα 98,16 εκατ. βαρέλια συνολικά, με την άνοδο σε ετήσια βάση να διαμορφώνεται στα 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να περιορίσει τις εξαγωγές του, η παραγωγή του Οργανισμού για τον ίδιο μήνα αυξήθηκε κατά 230 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 32,84 εκατ. βαρέλια συνολικής ημερήσιας παραγωγής, γεγονός που αποτελεί νέο υψηλό για το 2017.
Καθοριστικός παράγοντας της προαναφερθείσας αύξησης ήταν η ασθενέστερη συναίνεση μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, καθώς η παραγωγή Λιβύης και Νιγηρίας παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ ενισχυμένες ήταν οι εξαγωγές και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι ο de facto ηγέτης του καρτέλ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, παρά την αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς, η αγορά σταδιακά αρχίζει να εξισορροπεί, με την τιμή του μαύρου χρυσού να σταθεροποιείται πάνω από τα 50 δολ. ανά βαρέλι κατά τις τελευταίες ημέρες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης