Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η απειλή Trump για στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα μπορεί να ενισχύσει τον Maduro

tags :
Reuters: Η απειλή Trump για στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα μπορεί να ενισχύσει τον Maduro
To πρακτορείο ειδήσεων υπενθυμίζει ότι ο Maduro έχει χρησιμοποιήσει από καιρό την απειλή της επιθετικότητας των ΗΠΑ προκειμένου να δικαιολογήσει πολιτικές που έχουν καταστρέψει την οικονομία
Η απειλή του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Βενεζουέλας θα μπορούσε να αποτελέσει «σωσίβιο» για τον μη δημοφιλή ηγέτη της χώρας, Nicolas Maduro, σύμφωνα με τo Reuters.
Εξάλλου, όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων ο Maduro έχει χρησιμοποιήσει από καιρό την απειλή της επιθετικότητας των ΗΠΑ προκειμένου να δικαιολογήσει πολιτικές που έχουν καταστρέψει την οικονομία.
Ο πρόεδρος Nicolas Maduro συνέχισε τη σοσιαλιστική «επανάσταση» που ξεκίνησε από τον προκάτοχό του, τον αείμνηστο Hugo Chavez, πριν σχεδόν 20 χρόνια.
Το κλειδί για τη λαϊκιστική ρητορική που χρησιμοποίησαν και οι δύο είναι  μία σειρά προειδοποιήσεων ότι η αμερικανική «αυτοκρατορία» σχεδιάζει εισβολή για να κλέψει το πετρέλαιο της Βενεζουέλας.
Η απειλή αυτή για στρατιωτική δράση  απογοήτευσε και την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.
«Κάνει στον Maduro μια χάρη, ενισχύοντας την εθνικιστική θέση ότι οι ΗΠΑ θέλουν να έρθουν και να επιτεθούν στη Βενεζουέλα, αυτό ήταν πάντα μέρος της ρητορικής Maduro και Chavez  και τους εξυπηρετούσε και τους δύο καλά», δήλωσε ο δικηγόρος Luis Alberto Rodriguez.
«Δεν πρόκειται να έχει καμία επίπτωση εκτός από την κυβέρνηση που το χρησιμοποιεί για την περαιτέρω ενοποίηση του λαού και την επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο 44χρονος νομικός.
Οι επιτελείς του Maduro, οι οποίοι τακτικά προσβάλλουν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ως «μαριονέτες» της Ουάσινγκτον, δεν έχασαν χρόνο.
«Σκεφτείτε τα του οίκου σας και λύστε τα δικά σας προβλήματα, κύριε Trump» είπε ο γιος του Maduro στη νέα συντακτική συνέλευση της χώρας, η οποία εξελέγη τον Ιούλιο 2017, προκειμένου να αναθεωρήσει το Σύνταγμα. 
Ο συνασπισμός της Δημοκρατικής Ενότητας της αντιπολίτευσης εξέδωσε σήμερα (13/8) μια ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει τις ξένες απειλές για τη χώρα, χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένα το Trump ή τις ΗΠΑ.
«Ο συνασπισμός της Δημοκρατικής Ενότητας απορρίπτει τη χρήση βίας ή απειλής χρήσης  από οποιαδήποτε χώρα εναντίον της Βενεζουέλας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αντιπολίτευσης.
«Η Βενεζουέλα έχει εδώ και χρόνια στρατευθεί πολιτικά και στρατιωτικά με την Κούβα», σημειώνει αντανακλώντας την κριτική της αντιπολίτευσης ότι ο Maduro επέτρεψε σε ξένους συμμάχους να αποικίσουν τη Βενεζουέλα ακόμη και αν καταδικάζει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
Η αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει το κογκρέσο μποϊκόταρε την εκλογή του νέου νομοθετικού σώματος τον περασμένο μήνα.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσαν αντ 'αυτού για πρόωρες προεδρικές εκλογές, τις οποίες ο Maduro πιθανώς θα χάσει, καθώς η δημοτικότητά του θα εξασθενίσει από τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας.

«Το δώρο του Trump στον Maduro»

«Ο Maduro δεν θα μπορούσε να ζητήσει μεγαλύτερο δώρο από τομ Trump», δήλωσε ο David Smilde, ανώτερος συνεργάτης του Γραφείου Ουάσιγκτον για τη Λατινική Αμερική, ενός think tank για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Αυτός παρείχε την ουσία για τις μέχρι τώρα μη εφαρμόσιμες θεωρίες συνωμοσίας του Maduro», πρόσθεσε.
Ο Smilde εκτιμά ότι η απειλή στρατιωτικής δύναμης του Trump έφερε σε δύσκολή θέση την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και ενώ μία σειρά κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής είχαν επικρίνει τον Maduro για τις εκλογές, που ανέδειξαν τη νέα Συντακτική Συνέλευση.
«Σήμερα οι χώρες που υπέγραψαν την Τρίτη (8/8) μια ισχυρή δήλωση που επικρίνει την αυταρχική κατεύθυνση του Maduro περνούν το χρόνο τους επικρίνοντας τις δηλώσεις του Trump», επισημαίνει ο Smilde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης