Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία θα συμβάλλει στον EMΣ νωρίτερα μόνο αν αυτό ισχύσει και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη

Η Γερμανία θα συμβάλλει στον EMΣ νωρίτερα μόνο αν αυτό ισχύσει και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη
Η Γερμανία θα πρέπει να συμβάλλει στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) μόνον αν κάνουν το ίδιο κι άλλα κράτη, αναφέρει δημοσίευμα  των Financial Times Deutschland, που επικαλείται στελέχη των συντηρητικών της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel.
«Η Γερμανία μπορεί να συνεισφέρει από νωρίς στον ΕΜΣ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα επιτρέψουν να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση μόνη της. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα σχόλια αυτά αποσκοπούν στην άσκηση πιέσεων προς τον  Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaueble πριν από τις τελικές διαπραγματεύσεις για τα ποσά που εξετάζονται, οι οποίες θα γίνουν τον ερχόμενο μήνα.
Σημειώνεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να επιταχύνουν τη συγκρότηση του ΕΜΣ κατά περίπου ένα έτος, να τεθεί δηλαδή σε ισχύ ο μηχανισμός στα μέσα του 2012 αντί το 2013, για να συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
«Θα κάνουμε πιο γρήγορα τις καταβολές, αλλά μόνον αν αυτό ισχύσει για όλες τις χώρες», σημείωσε η Γκέρντα Χάσελφελντ, ανώτερο στέλεχος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να επιμείνει σε αυτό στις διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες.
Παράλληλα, ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Angela Merkel για τη δημοσιονομική πολιτική, δηλώνει, επίσης, στην εφημερίδα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μια ξεχωριστή πορεία δράσης για τη Γερμανία.
Η ιδέα του Σόιμπλε για τη χορήγηση των συμβολών της Γερμανίας στον ΕΜΣ νωρίτερα απ' ότι προγραμματιζόταν αρχικά ώστε να γίνει μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς αξίζει να εξεταστεί, προσθέτει.
"Όμως τότε όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να το κάνουν αυτό", σημειώνει ο Μπάρτλε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται πιθανώς σε θέση να διαδραματίσει το δικό της ρόλο, αλλά ότι έχει αμφιβολίες για την Ιταλία και την Ισπανία.
Σε μια ένδειξη της όλο και μεγαλύτερης πολεμικής στη Γερμανία όσον αφορά την κρίση στην ευρωζώνη, ο εξέχων πολιτικός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ δήλωσε ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσο πολλή βοήθεια θα προσφέρει το Βερολίνο στην Αθήνα.
«Αν η Ελλάδα θέλει περαιτέρω βοήθεια, τότε η χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Για όσο καιρό είναι τελείως ανοιχτό το πως θα εξελιχθούν πολιτικά τα πράγματα στην Ελλάδα, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει ότι θα παρασχεθούν δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια», δήλωσε ο Μπόσμπαχ στην εφημερίδα Bild.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης