Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Γιατί ο δρόμος της Merkel προς την 4η θητεία στην καγκελαρία είναι τελικά τόσο άνετος

FT: Γιατί ο δρόμος της Merkel προς την 4η θητεία στην καγκελαρία είναι τελικά τόσο άνετος
Ενδεχομένως και η ίδια η Merkel να μην περίμενε τόσο άνετη νίκη, τουλάχιστον όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις
Ορθάνοιχτος είναι ο δρόμος προς την 4η θητεία της στην καγκελαρία για την Angela Merkel, ανέλπιστα εύκολα, αφού οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα της ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα, που φθάνει ή ξεπερνά το 15% ενόψει των βουλευτικών εκλογών (24/9).
Ενδεχομένως και η ίδια να μην περίμενε τόσο άνετη νίκη, τουλάχιστον όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς πριν από έξι μήνες η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποιούσε για την «σκληρότερη προεκλογική εκστρατεία της πολιτικής της καριέρας», όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.  
Το προβάδισμα έναντι του SPD και του Martin Schulz είναι μη αναστρέψιμο κατά τα φαινόμενα, αν και στην προεκλογική της εκστρατεία η Merkel δεν προέβη σε κάποια σημαντική εξαγγελία, εκτός ίσως από μία ασαφή υπόσχεση για εξάλειψη της ανεργίας μέχρι το 2025.
Όταν η Merkel ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2016 ότι, θα διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία όλοι ανέμεναν μία διαφορετική  εκστρατεία αλλά τελικά αποδείχθηκε πως η τρέχουσα προεκλογική περίοδος είναι ίδια με εκείνη του 2013 παραδέχεται ο Jens Spahn, ανώτατο στέλεχος του CDU.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα επέλεξε μία καμπάνια ήρεμης δύναμης και σταθερότητας, επικεντρώνοντας στη σταθερότητα και την προσωπικότητα της Merkel αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις των αντιπάλων και τελικά έτσι κατόρθωσε να τους «αφοπλίσει».
«Αυτή η εκστρατεία, είναι εκστρατεία στα μέτρα της Merkel.
Επικεντρωθείτε στην προσωπικότητα και μην ανακινείτε θέματα», τονίζει Ο Lutz Meyer, που είχε αναλάβει την προεκλογική καμπάνια του CDU το 2013.
Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα υπερτόνισε την προσωπικότητα της καγκελαρίου με αφίσες και διαφημίσεις, καθώς εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Εξάλλου, η Angela Merkel φαίνεται να επωφελήθηκε τα μέγιστα από την εκλογή του Donald Trump στην αμερικανική προεδρία, καθώς η εξέλιξη αυτή υπενθύμισε στους Γερμανούς τις αβεβαιότητες του σημερινού κόσμου.
«Μπορούμε να στέλνουμε ένα ευχαριστήριο μήνυμα κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα στην Ουάσινγκτον», σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του CDU στους Financial Times.
Επιπλέον με 12 χρόνια στην εξουσία η 63χρονη καγκελάριος διαχειρίστηκε με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο και το προσφυγικό, που αρχικά φάνηκε να την απειλεί το 2015-2016 , όταν 1 εκατομμύριο μετανάστες αιτήθηκαν τη χορήγηση ασύλου από τη Γερμανία.
Οι ψηφοφόροι της είναι τελικά ικανοποιημένοι, καθώς η Merkel έπραξε το σωστό, όπως αναφέρουν, τόσο για την υποδοχή των προσφύγων, όσο και στη συνέχεια με την προσπάθεια περιορισμού των μεταναστευτικών ροών. 
«Είμαι αντίθετη στη χορήγηση ασύλου σε όλους αυτούς που έρχονται στη Γερμανία αλλά τους Σύρους πρέπει να τους βοηθήσουμε.
Είμαστε μια πλούσια χώρα και μπορούμε να το αντέξουμε», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα μία ψηφοφόρος των Χριστιανοδημοκρατών.
Τέλος o ηγέτης του SPD  Martin Schulz, ο οποίος αρχικά έδειχνε αξιόμαχος αντίπαλος, φάνηκε να αποτυγχάνει σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις της προεκλογικής εκστρατείας.
Πάντως σύμφωνα με τον Oskar Niedermayer, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, υπάρχει ακόμα χρόνος, ώστε οι εκλογές να μη μοιάζουν εύκολες για την Angela Merkel.
Τρία είναι τα σημεία, που θα μπορούσαν να πλήξουν το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα: το σκάνδαλο ντίζελ για το οποίο η Merkel κατηγορήθηκε ότι έδωσε απεριόριστο χώρο κινήσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία, μία ξαφνική και ραγδαία αύξηση των προσφύγων και τέλος μία μεγάλη τρομοκρατική επίθεση.
Πάντως, όπως επισημαίνει ο Niedermayer, το SPD δύσκολα μπορεί να επωφεληθεί από μία τέτοια εξέλιξη, αφού συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και έτσι φέρει μερίδιο ευθύνης για τις κυβερνητικές πολιτικές.
Την ίδια ώρα είναι σημαντικά μεγάλος ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Allensbach το 46% των Γερμανών δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, όταν το 2013 το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 39%.
Η προσφυγική κρίση, δείχνει να έχει παρέλθει, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται οι ανησυχητικές πολιτικές επιπτώσεις.
Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) μπορεί να μη διαθέτει την αρχική του δυναμική, ωστόσο παραμένει μια επιλογή για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Merkel.
«Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που είναι αναποφάσιστοι.
Υπάρχουν λοιπόν κάποιες πιθανότητες να αλλάξουν ορισμένα πράγματα στην προεκλογική εκστρατεία» επισημαίνει ο καθηγητής Niedermayer.
Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως δεν είναι από τους πολιτικούς που εφησυχάζουν και δίνει μάχη με την αποχή.
Στην προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Μύνστερ, έδωσε τον τόνο:
«Αν μόνο πέντε άτομα σε κάθε οδό στη Γερμανία δεν ψηφίσουν, αυτό σημαίνει 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι.
Αυτό μπορεί να κρίνει τις εκλογές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης