Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moscovici: Στο β' 6μηνο του 2017 η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών για τις διασυνοριακές φορολογικές συμφωνίες

Moscovici: Στο β' 6μηνο του 2017 η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών για τις διασυνοριακές φορολογικές συμφωνίες
Ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε σε ερώτηση του κ. Παπαδηνούλη για τις ενδείξεις φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών
Η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με τις διασυνοριακές φορολογικές συμφωνίες τύπου «tax ruling» αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ωστόσο, η ανταλλαγή πληροφοριών δεν περιλαμβάνει διασταυρωτικούς ελέγχους κονδυλίων από την Κομισιόν, καθώς οι εν λόγω έλεγχοι εξακολουθούν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.
Αυτό επισημαίνει ο Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για τις ενδείξεις φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Oxfam (27 Μαρτίου), οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης κατέγραψαν υψηλά ποσοστά κερδών κατά το 2015 σε «φορολογικούς παραδείσους», όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία.
Ειδικότερα, το 26% των κερδών των τραπεζών αυτών δηλώνεται σε φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με την έρευνα, την στιγμή μάλιστα που μόνο 12% των εσόδων τους παράγονται εκεί.
Κατά συνέπεια, οι 20 αυτές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζονται να δηλώνουν 628 εκατ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ 383 εκατ. ευρώ δεν φορολογούνται ούτε με ένα ευρώ.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τράπεζες όπως η Barclays, δήλωσε -για παράδειγμα- κέρδη 557 εκατ. ευρώ στο Λουξεμβούργο, ενώ κατέβαλε μόνο 1 εκατ. ευρώ σε φόρους.
«Τα ζητήματα φοροδιαφυγής συχνά έχουν αποκλειστικά εσωτερική διάσταση και τα κράτη μέλη τα αντιμετωπίζουν με βάση την εθνική νομοθεσία.
Η Επιτροπή προτείνει ενωσιακή νομοθεσία που θα τα διευκολύνει να εντοπίζουν τις διασυνοριακές πρακτικές φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής εντός της ΕΕ» υπογραμμίζει στην απάντησή του ο κ. Μοσκοβισί και προσθέτει: «Τα στοιχεία της έκθεσης της Oxfam βασίζονται σε ορισμένες παραδοχές.
Για παράδειγμα, η αναφορά σε "φορολογικούς παραδείσους", όπως ορίζεται από την Oxfam, βασίζεται σε δικό της ορισμό της έννοιας του φορολογικού παραδείσου.
Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για τον εντοπισμό των μη συνεργάσιμων δικαιοδοσιών τρίτων χωρών. Η διαδικασία κατάρτισης του σχετικού καταλόγου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2017».
Αναφέρεται στους νέους κανόνες της ΕΕ που θα παρεμποδίζουν τις τεχνητές φορολογικές ρυθμίσεις, καθώς και τις νέες απαιτήσεις διαφάνειας με βάση την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς και σημειώνει πως οι φορολογικές συμφωνίες τύπου «tax ruling» τίθενται σταδιακά σε ισχύ.
Το 2016, το Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, κανόνες σχετικά με την παροχή πληροφοριών από τις πολυεθνικές εταιρείες σχετικά με τη φορολογία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σύμφωνα με τη Δράση 13 του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μετατόπιση των κερδών (BEPS), για την υποβολή εκθέσεων ανά χώρα (CbCR).
Σκοπός, όπως επισημαίνει ο κ. Moscovici, είναι η παροχή πληροφοριών στις φορολογικές διοικήσεις για την εκτίμηση των δυνητικών κινδύνων που ενέχει η μεταβιβαστική τιμολόγηση.
«Οι πληροφορίες θα δώσουν στις φορολογικές Αρχές τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν επιζήμιες φορολογικές πρακτικές και να διεξάγουν εκτιμήσεις κινδύνου και φορολογικούς ελέγχους.
Οι εν λόγω πληροφορίες θα πρέπει να υποβληθούν στις φορολογικές Αρχές για το οικονομικό έτος 2016 έως τα τέλη του 2017 και θα γίνει ανταλλαγή τους για πρώτη φορά το 2018».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης