Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου

Βόρεια Κορέα: Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)
Δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε η Βόρερια Κορέα ότι πραγματοποιήθηκε, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.
Ειδικότερα, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), κάνοντας λόγο για  «απόλυτη επιτυχία» και «σημαντικό» βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών της όπλων.
Μάλιστα, τη δοκιμή ζήτησε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας,  Kim Jong Un, με το κρατικό δίκτυο να μεταδίδει εικόνες που τον δείχνουν να υπογράφει τη διαταγή.
Της παραπάνω ανακοίνωσης είχε προηγηθεί ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε  στη Βόρεια Κορέα την Κυριακή 3/9 κοντά στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri.
Σημειώνεται ότι τόσο αξιωματούχοι των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας, όσο και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε νωρίτερα κοντά στο σημείο όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρότερη από τις προηγούμενες.
Μάλιστα, πριν την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ,  ένας αμερικανός αξιωματούχος που μελετά τον στρατό και την πολιτική της Βόρειας Κορέας, σημείωσε ότι αναλύονται οι σεισμικές δονήσεις, αν και λόγω της τοποθεσίας τους εκτιμάται ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή, που όμως είναι νωρίς για να καθοριστεί ότι αυτό επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι κατάφερε να αναπτύξει θερμοπυρηνικό όπλο «και μάλιστα ένα το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και να επανέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης χωρίς να καεί».
Επίσης, άλλος ειδικός δήλωσε νωρίτερα ότι η σημερινή δόνηση ενδέχεται να οφείλεται σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Πάντως, η  κίνηση αυτή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί ευθεία πρόκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο D.Trump, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό S. Abe λίγες ώρες νωρίτερα για την «κλιμακούμενη» πυρηνική κρίση στην περιοχή.
Η Ιαπωνία αμέσως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να μιλά για περιορισμό στο εμπόριο πετρελαϊκών ειδών.
 «Η ισχύς είναι 10 ή 20 φορές ή ακόμη μεγαλύτερη από τις προηγούμενες», σημείωσε ο καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ, Κούνε Ι. Σουχ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης