Τελευταία Νέα
Διεθνή

CΝΝ: Σε εξέλιξη προσπάθειες Ρεπουμπλικάνων και Λευκού Οίκου για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας

tags :
CΝΝ: Σε εξέλιξη προσπάθειες Ρεπουμπλικάνων και Λευκού Οίκου για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας
Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα προκαλεί ενθουσιασμό μεταξύ κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς επιθυμούν να την αξιοποιήσει πολιτικά στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο
Οι Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μία σοβαρή κοινοβουλευτική ατζέντα, δίνοντας έμφαση στις προεκλογικές τους εξαγγελίες.
Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει κυρίαρχη θέση μεταξύ των νομοσχεδίων που θα κατατεθούν προς ψήφιση στο άμεσο μέλλον, σχολιάζει το CNN.
Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα προκαλεί ενθουσιασμό μεταξύ κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς επιθυμούν να την αξιοποιήσει πολιτικά στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί νομοθετική εξέλιξη ουσιαστικής σημασίας, με δεδομένο ότι το Κογκρέσο έχει να ψηφίσει φορολογικές αλλαγές από το 1986.
Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ασχολούνται με την φορολογική μεταρρύθμιση για χρόνια, το προπαρασκευαστικό έργο για τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση Trump αλλαγές άρχισε μόλις πρόσφατα.
Οι αρχές που θα διέπουν την φορολογική μεταρρύθμιση έχουν τεθεί, ενώ ο πρόεδρος Trump αναφέρεται συχνά στο ζήτημα αυτό.
Ωστόσο ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές για το νομοσχέδιο, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας που κάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι να τις επεξεργαστούν, ώστε ν’ αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα κατά την διεξαγωγή της συζήτησης στα δύο νομοθετικά σώματα.
Στο παρασκήνιο των προσπαθειών τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής (the House Ways and Means Committee) έχουν διαμορφώσει τα σημεία ενδιαφέροντος όπως αυτά καθορίστηκαν από τον Λευκό Οίκο.
Στο βασικό πλάνο των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται η μείωση του φόρου των εταιρικών κοινοπραξιών, η μείωση των ποσοστών στην φορολογία εισοδήματος, αλλά και η υλοποίηση πολιτικών που θα επιτρέψουν την εισροή κερδών αμερικανικών επιχειρήσεων από το εξωτερικό.
Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί με ποιο τρόπο το Κογκρέσο θα αντισταθμίσει τις απώλειες εσόδων από την μείωση της φορολογίας ή πως θα αποτρέψει την πρόκληση ενός μεγάλου ελλείμματος στον προϋπολογισμό και τις παρενέργειες που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη.
Ο υπουργός των Οικονομικών  Steven Mnuchin δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα “The Wall Street Journal” ότι τόσο η κυβέρνηση Trump, όσο και οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο προγραμματίζουν να δημοσιοποιήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την φορολογική μεταρρύθμιση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει την εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη δημόσια υποστήριξη στις προτεινόμενες φορολογικές αλλαγές.
Προς την ίδια κατεύθυνση, δεν είχε δραστηριοποιηθεί ο Trump όσο θα έπρεπε, για την αποτροπή της αποτυχημένης προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων αναφορικά με την κατάργηση κι αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare).
Οι πηγές από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι επρόκειτο για ένα σοβαρό μάθημα πολιτικής τακτικής, που έλαβαν τόσο η αμερικανική κυβέρνηση, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο.
Παράλληλα οικοδομείται μία εικόνα ενότητας του κόμματος η οποία έλειπε από την προσπάθεια ανατροπής του Obamacare.
Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλή των Αντιπροσώπων, η Γερουσία, αλλά κι ο Λευκός Οίκος έχουν συγκροτήσει μία ομάδα εργασίας που είναι γνωστή ως “the Big Six”, με την συμμετοχή του Mnuchin κι εκπροσώπου του Λευκού Οίκου με οικονομικές αρμοδιότητες.
Η αποστολή της ομάδας αυτής εργασίας ήταν να συμφωνήσει στον καθορισμό των στόχων του νομοσχεδίου πριν από την διαδικασία κατάρτισης του, στο πλαίσιο της στρατηγικής αποτροπής των εσωτερικών διενέξεων, που οδήγησαν στην καταψήφιση της κατάργησης κι αντικατάστασης του Obamacare.
Ο Trump έχει δηλώσει την βούλησή του να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για την φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ με δηλώσεις ή αναρτήσεις του φροντίζει ν’ ασκεί πιέσεις προς την κατεύθυνση δρομολόγησης εξελίξεων.
“Δεν θέλω ν’ απογοητευτώ από το Κογκρέσο. Με καταλαβαίνετε;” δήλωσε ο ίδιος, σε ομιλία του για την φορολογική μεταρρύθμιση.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ των συντηρητικών και των μετριοπαθών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του Obamacare και το πολιτικό αδιέξοδο που προκλήθηκε.
Οι συντηρητικοί (House Freedom Caucus) παραμένουν δεσμευμένοι στην φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά θέτουν ως προϋπόθεση την κατάρτιση ενός σχεδίου, πριν συμφωνήσουν για το πρώτο βήμα, που είναι ο προϋπολογισμός.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο προγραμματίζουν να χρησιμοποιήσουν μία διαδικασία που είναι γνωστή ως “reconciliation” προκειμένου να μεταρρυθμίσουν τον φορολογικό κώδικα.
Η διαδικασία αυτή, επιτρέπει στην Γερουσία να ψηφίσει το νομοσχέδιο με απλή πλειοψηφία. Ωστόσο, προϋπόθεση για την εφαρμογή της είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού από το Κογκρέσο, ο οποίος θα περιέχει οδηγίες για την φορολογική μεταρρύθμιση.
Στο σημείο αυτό ακριβώς, εγείρουν απαιτήσεις οι συντηρητικοί που θέλουν να διασφαλίσουν ότι υποστηρίζουν το βασικό πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, πριν συμφωνήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου με απλή πλειοψηφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης