Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ποια είναι τα επενδυτικά καταφύγια που ευνοεί η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

CNBC: Ποια είναι τα επενδυτικά καταφύγια που ευνοεί η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας
Τι δείχνει η ιστορία των αγορών, μέσω του «εργαλείου» Kensho, το οποίο χρησιμοποιούν τα hedge funds
Λίγες ημέρες μετά την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας κατέφθασε η στιγμή για τους επενδυτές να στραφούν σε καταφύγια όπως ο χρυσός αλλά και άλλες ασφαλείς τοποθετήσεις όπως για παράδειγμα οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Κοινής Ωφέλειας.
Τουλάχιστον αυτό συμβουλεύει η Ιστορία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, μέσω του «εργαλείου» Kensho, το οποίο χρησιμοποιούν κατά κόρον τα hedge funds.
Το αμερικανικό δίκτυο με τη βοήθεια του Kensho κατέγραψε την αντίδραση των αγορών και τις πέντε φορές που η Β. Κορέα προχώρησε σε πυρηνική δοκιμή, με την πρώτη εξ αυτών να λαμβάνει χώρα το 2006.
Οι αμερικανικές αγορές αντέδρασαν με τον ακόλουθο τρόπο την πρώτη εβδομάδα μετά την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας το 2006:



Αν και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα εμφανίζονται ως μία καλή επιλογή σε περιόδους γεωπολιτικής έντασης, το Kensho δείχνει ότι αυτά υποχώρησαν μετά την πυρηνική δοκιμή. Αντίθετα ο χρυσός ήταν η επενδυτική επιλογή που ακολούθησε την καλύτερη πορεία.
Άλλωστε και αυτή τη στιγμή ο χρυσός ακολουθεί πολύ καλή πορεία, έχοντας σημειώσει σήμερα (5/9) άνοδο σχεδόν 1%.
Φυσικά ένας άλλος δείκτης ο οποίος έχει την τάση να εκτινάσσεται σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι άλλος από τον επονομαζόμενο δείκτη «φόβου» CBOE Volatility Index.


Στον αντίποδα αυτές είναι οι επενδύσεις που εμφάνισαν την ισχυρότερη υποχώρηση μετά από μία πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας.
Όπως αποδεικνύεται οι επενδυτές θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να αποφεύγουν τόσο τις ασιατικές αγορές όσο και τις ευρωπαϊκές μετοχές. Τα ETFs τα οποία ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τις αγορές Ιαπωνίας, Ν. Κορέας και Ταιβάν υποχώρησαν το πενθήμερο που ακολούθησε την πυρηνική δοκιμή.



Νικητές αποδείχθηκαν δύο ETFs, τα iPath S&P 500 VIX Short Term και SPDR Utilities Select Sector, τα οποία ενισχύθηκαν άνω του 3% και 1% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης