Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Στο μυαλό του Kim Jong Un - Τι θέλει να πετύχει με την κλιμάκωση της έντασης

FT: Στο μυαλό του Kim Jong Un - Τι θέλει να πετύχει με την κλιμάκωση της έντασης
Οι πιθανοί στόχοι του κυμαίνονται από την επιβίωση του καθεστώτος έως τη νίκη του πολέμου κατά της Νοτίου Κορέας
Όταν ο ετεροθαλής αδελφός του Kim Jong Un, δολοφονήθηκε το 2017 σε διεθνή αερολιμένα, πολλοί επεσήμαναν μεσαιωνικά κίνητρα, ότι ο εξόριστος αδελφός αποτελούσε απειλή και έπρεπε να εξαλειφθεί από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας αναφέρουν σε ανάλυσή τους για το τι πραγματικά επιδιώκει η Πιονγκγιάνγκ οι Financial TImes.
Έξι μήνες αργότερα, ο ανώτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας εξακολουθεί να απολαμβάνει την ανησυχία που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα, καθώς επιδεικνύει την στρατιωτική του δύναμη με μια συνεχή ροή δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων.
Στις επίσημες δηλώσεις του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ υπερτονίζει ότι η ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορεάς κρίνεται ως απαραίτητο αμυντικό μέτρο για να αποτρέψει την επιθετικότητα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι στρατηγικοί αναλυτές έχουν αντικρουόμενες απόψεις για το κατά πόσο η φιλοδοξία του μυστικοπαθητικού καθεστώτος είναι μόνο το αίσθημα αυτοσυντήρησης ή εάν οι προθέσεις του είναι πιο επιθετικές.
Ο Nicholas Eberstadt, στρατηγικός αναλυτής στο Conservative think tank της American Enterprise Institute, είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι ο απώτερος στόχος της Βόρειας Κορέας είναι να πολεμήσει και να κερδίσει έναν πόλεμο με τη Νότια Κορεά.
"Εάν η Πιονγιάνγκ μπορεί να αναγκάσει έναν αμερικανικό πρόεδρο να μην αντιδράσει σε μια μελλοντική κορεατική κρίση, τότε η στρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ-Νότιας Κορέας θα καταρρεύσει", λέει.
"Οι αμερικανικές δυνάμεις θα βγουν έξω από τη Νότια Κορέα και το καθεστώς της οικογένειας των Kim θα κάνει ένα τεράστιο βήμα για να διευθετήσει τον ακόμα ημιτελικό πόλεμο της Κορέας με τους δικούς της όρους".
Οι φόβοι για ένα τέτοιο σενάριο αυξάνονται στη Νότια Κορέα, όπου οι πολίτες έχουν αρχίσει να αμφισβητούν εάν οι ΗΠΑ είναι πραγματικά έτοιμες να υπερασπιστούν τη μακρόχρονη σύμμαχό τους ενόψει ενός πυρηνικά οπλισμένου αντιπάλου.
"Όλα τα κομμάτια για το σχεδιασμό του Βορρά αργά αλλά σκοπίμως μπαίνουν στη σκακιέρα", προσθέτει ο κ. Eberstadt.
"Τα πυρηνικά, οι βαλλιστικοί πύραυλοι, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο."
Οι ενέργειες του αμερικανικού προέδρου D. Trump μέχρι τώρα έχουν κάνει λίγα πράγματα για να εμπνεύσουν την εμπιστοσύνη της Σεούλ.
Μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή του Πιονγκγιάνγκ την Κυριακή, ο Trump με ανάρτησή του στο  Twitter κατηγόρησε τη Νότια Κορέα ότι δεν μπορεί κατευνάσει την επιτετικότητα του Βορά.
Στη συνέχεια του πήρε σχεδόν 36 ώρες πριν καλέσει στο τηλέφωνο για να συζητήσει το θέμα με τον ομόλογό του από την Νότια Κορέα Moon Jae-in.
Ο Kim Tae-woo, πρώην επικεφαλής του Κορεατικού Ινστιτούτου Εθνικής Ενότητας στη Σεούλ, πιστεύει επίσης ότι η Πιονγιάνγκ επιδιώκει να "προκαλέσει διάσπαση στη συμμαχία της Νότιας Κορέας - ΗΠΑ".
Πιστεύει ότι οι απειλές της Βόρειας Κορέας ότι θα βομβαρδίσει το Γκουάμ στον Ειρηνικό που αποτελεί έδαφος των ΗΠΑ "θα μπορούσαν να κάνουν τους Αμερικανούς νευρικούς και να αναρωτηθούν γιατί πρέπει να προστατεύσουν τη Νότια Κορέα σε βάρος της δικής τους ασφάλειας".
Ωστόσο, άλλοι βλέπουν τo πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας ως μέσο αυτοπροστασίας.
"Η Πιονγιάνγκ προσπαθεί να συνάψει συμφωνία με την Ουάσινγκτον με τους δικούς της όρους", λέει ο Kim Dong-yeob, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Kyungnam στη Σεούλ. "Θέλει μια εγγύηση ασφάλειας από τις ΗΠΑ και μια εγγύηση για την επιβίωση του καθεστώτος".
Η Βόρεια και Νότια Κορέα παρέμειναν εχθροί από τότε που ο κορεατικός πόλεμος της δεκαετίας του '50 τελείωσε με την την ανακωχή και όχι με μια ειρηνευτική συνθήκη. Η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί τη συνεχιζόμενη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Νότια Κορέα και τις και κοινές ασκήσεις με τη Σεούλ, ως πρόδρομο μιας εισβολής στο έδαφός της.
Ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα επιδιώκει μια συμφωνία που θα την αναγνωρίσει ως νόμιμο πυρηνικό κράτος και θα την απαλλάξει από τις διεθνείς κυρώσεις.
Μια τέτοια συμφωνία θα συνεπαγόταν επίσης μια ειρηνευτική συνθήκη με τις ΗΠΑ ως δέσμευση για την ασφάλεια, μια κίνηση που την οποία θα αντιμετώπιζε με έντονο σκεπτικισμό από την Σεούλ.
Για τον Stephan Haggard, εμπειρογνώμονα στα θέματα της Βόρειας Κορέας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Ντιέγκο, πο πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές από το καθεστώς του Kim Jong Un απευθύνεται περισσότερο στην Κίνα από τις ΗΠΑ ή τη Νότια Κορέα.
"Οι δοκιμές δεν αποτελούν ένδειξη εμπιστοσύνης αλλά απελπισίας.
Μια προσπάθεια εκ μέρους του Kim Jong Un για να επηρεάσει τους Κινέζους και να αποφύγει τις πρόσφατες δεσμεύσεις τους για κυρώσεις, οι οποίες είναι στην πραγματικότητα αρκετά δρακόντειες", αναφέρει ο καθηγητής Haggard σε άρθρό του στο blog του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson.
Το αυξανόμενο εμπόριο με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βόρειας Κορέας, βοήθησε μέχρι τώρα το καθεστώς του Kim Jong Un να μετριάσει το βάρος των διεθνών κυρώσεων και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα του.
Αλλά τον περασμένο μήνα (Αύγουστος 2017) η Κίνα υπέγραψε τις νέες αυστηρές κυρώσεις του ΟΗΕ που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να εξάγει άνθρακα, σίδηρο και μόλυβδο, μια κίνηση που θα μπορούσε να μειώσει τα έσοδα από εξαγωγές ύψους 3 δισ. δολαρίων της Πιονγιάνγκ κατά περισσότερο από το 33%.
"Το βορειοκορεατικό καθεστώς άντλησε κεφάλαια από διάφορους λογαριασμούς που διατηρεί στο εξωτερικό προκειμένου να διατηρήσει το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών με την Κίνα, που σήμερα είναι ουσιαστικά ο μόνος σημαντικός εμπορικός εταίρος του", λέει ο καθηγητής Haggard.
"Το καθεστώς έχει πλήρη επίγνωση των κεφαλαίων που βρίσκονται στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα διαθέσιμα και δεν του αρέσει αυτό που βλέπει"...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης