Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euractiv: Ο Macron στέλνει από την Αθήνα το όραμα του για τη δημοκρατία στην ΕΕ

Euractiv: Ο Macron στέλνει από την Αθήνα το όραμα του για τη δημοκρατία στην ΕΕ
Η Αθήνα για τον Macron είναι το "σύμβολο των συνολικών μας σφαλμάτων"
Ο γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron θα παρουσιάσει σήμερα 7 και αύριο 8 Σεπτεμβρίου 2017, το όραμά του για την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αθήνα, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Euractiv.
Στο μενού είναι η ευρωζώνη, οι διεθνικοί κατάλογοι για 50 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι δημοκρατικές συμβάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται πριν από τις επόμενες εκλογές στην ΕΕ.
Το ταξίδι του Macron στην Ελλάδα αυτή την Πέμπτη και Παρασκευή (7-8 Σεπτεμβρίου) ξεχειλίζει από συμβολισμό.
Πέραν της επίσκεψής του στον 12ο αρχηγό του κράτους της ΕΕ σε δέκα ημέρες, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα μιλήσει για την Ευρώπη.
Γι αυτό, επέλεξε το λόφο της Πνύκας, όπου οι πολίτες της αρχαίας Ελλάδας συζητούσαν για τη δημοκρατία και τη διακυβέρνηση.
Και όπου ο Σωκράτης έδινε τα μαθήματά του.
Η Αθήνα, για τον Macron, είναι το "σύμβολο των συνολικών μας σφαλμάτων": η κρίση του χρέους, η κρίση της ευρωζώνης η οποία κράτησε στάσιμη την ανάπτυξη για δέκα χρόνια και την κρίση της δημοκρατίας, η οποία αντικατοπτρίζεται στις αποφάσεις μη αντιπροσωπευτικών οργάνων.
Η κακή διαχείριση αυτής της σειράς κρίσεων από την Ευρώπη είναι η αποτυχία της.
Από την πώληση του λιμανιού του Πειραιά σε κινεζικούς επενδυτές, στη χαοτική αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, η Ελλάδα αποτελεί την επιτομή της «πολλαπλής κρίσης».
Αλλά o Macron έχει ένα σχέδιο.
Όσον αφορά το ζήτημα της οικονομίας, ο γάλλος πρόεδρος δεν είναι ο σωτήρας που ελπίζει η Ελλάδα.
Με προσοχή για να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Βερολίνο, ο Macron δεν ταξιδεύει στην Αθήνα με δώρα για να βοηθήσει την οικονομία μέσω των αποπληρωμών των δανείων της.
Αλλά θα μιλήσει για το σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης: έναν κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Τα μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ ήταν ενθουσιασμένα με την ιδέα μέχρι στιγμής, επιδιώκοντας την ανάκαμψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο ένιωσαν σκληρά από την κρίση.
Ωστόσο, οι τελευταίες προτάσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schauble, για ένα "Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο" δεν ταιριάζουν ακριβώς με αυτό που έχει στο μυαλό ο Macron.
"Επανεκκίνηση των επενδύσεων, ναι, αλλά εξατομικεύοντας τη λήψη αποφάσεων σε μια δομή εκτός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι", ανέφεραν πηγές κοντά στον πρόεδρο.
Για να αντιμετωπίσει τη γερμανική θέση, ο Macron χρειάζεται τεράστια υποστήριξη από τις άλλες χώρες της ΕΕ.
Εξαρτάται επίσης από την Ελλάδα και τα περισσότερα από τα άλλα κράτη μέλη του νότου που υποστηρίζουν την πρότασή του για έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της δημοκρατικής μεταρρύθμισης του μπλοκ του Macron.
Το πρώτο στάδιο αφορά την εκλογή περίπου 50 ευρωβουλευτών από διακρατικούς καταλόγους, αρχής γενομένης από τις εκλογές του 2019.
Αν υποτεθεί ότι το Brexit παραμένει στο χρονοδιάγραμμα, οι 73 βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντικατασταθούν από περίπου 50, που θα επιλεγούν όχι για την εθνικότητά τους αλλά για το πολιτικό τους πρόγραμμα και το κόμμα τους.
Στόχος είναι να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας των εκλογών, τηρώντας παράλληλα την αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Γαλλία υποστηρίζει την πρόταση της Ιταλίας για το θέμα αυτό και σύμφωνα με τους Financial Times, το Παρίσι έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ελλάδας και του Βελγίου.
Άλλες χώρες - όπως η Γερμανία - παραμένουν πεπεισμένες.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα απαιτήσει την τροποποίηση της εκλογικής πράξης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Δημοκρατικές συμβάσεις από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2019
Η τρίτη γωνία της επίθεσης της Macon στη δημοκρατική κρίση της ΕΕ εστιάζεται στους ίδιους τους πολίτες: σχεδιάζει να οργανώσει δημοκρατικές συμβάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΕΕ ,σε όλες τις χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν.
Σύμφωνα με τις πηγές EURACTIV, αυτή η άσκηση θα αρχίσει τον Ιανουάριο 2019, χρησιμοποιώντας τεχνικές που έχουν δοκιμαστεί από την προεκλογική εκστρατεία του En Marche, όπως δημόσια φόρουμ, έρευνες από πόρτα σε πόρτα και στο διαδίκτυο.
Το αυστηρό αυτό χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να απολαμβάνει την πλήρη υλικοτεχνική και οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι πρόθυμη να ακούσει τους πολίτες και να βελτιώσει την αξιοπιστία της.
Αλλά πολλά παραδοσιακά κόμματα αισθάνονται ότι απειλούνται από αυτό το κύμα ανανέωσης.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης