Τελευταία Νέα
Διεθνή

ING: Περίπλοκος ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό τη Merkel στην Γερμανία – Τα 3 σενάρια

ING: Περίπλοκος ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό τη Merkel στην Γερμανία – Τα 3 σενάρια
Εννέα ακόμα ημέρες από την εκλογική αναμέτρηση της 24ης Σεπτεμβρίου αλλά όλα τα βλέμματα είναι στην επόμενη ημέρα


Εννέα ημέρες απομένουν για τις εκλογές στη Γερμανία και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα ήδη στην επόμενη ημέρα καθώς το ερώτημα είναι όχι ποιος θα βγει πρώτος, καθώς θεωρείται δεδομένη η επικράτηση της καγκελαρίου Merkel αλλά με ποιον θα συμμαχήσει για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Όπως υποστηρίζει σε ανάλυση του ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, είναι αρκετά πιθανό ο σχηματισμός κυβέρνησης να αποδειχθεί πιο περίπλοκος από ότι πιστεύουν και αναμένουν πολλοί.
Στην ανάλυση του ο Brzeski αναφέρεται τόσο στο ένα και μοναδικό debate που είχαν Angela Merkel και Martin Schulz όσο και στις συνεντεύξεις που έδωσαν στη δημόσια τηλεόραση αυτή την εβδομάδα οι δύο υποψήφιοι.
«Εν ολίγοις, οι τηλεοπτικές εμφανίσεις των Merkel και Schulz τους έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων
Ο Schulz προσπάθησε να φανεί ως ο πολιτικός με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία και σε επαφή με τους απλούς ανθρώπους.
Η Merkel επιχείρησε να ενισχύσει την εικόνα και τη φήμη της ως της πολιτικής εκείνης που μπορεί να λύνει προβλήματα με ρεαλισμό.
Το εάν οι δύο υποψήφιοι κατάφεραν μέσω των τελευταίων τους τηλεοπτικών εμφανίσεων να ενισχύσουν την απήχηση τους στο εκλογικό σώμα, φαίνεται μάλλον απίθανο.
Αν και το μεταξύ τους debate το παρακολούθησαν περισσότεροι από 16 εκατομμύρια Γερμανοί, η τηλεοπτική εμφάνιση του Schulz την περασμένη Τρίτη είχε μόλις 3 εκατομμύρια τηλεθεατές ενώ και η χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση της Merkel πιθανότατα δεν θα ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό.
Κατά την άποψη μας, το μόνο αξιοσημείωτο σημείο από αυτές τις τηλεοπτικές παρεμβάσεις των δύο υποψηφίων ήταν η επιβεβαίωση από τη Merkel ότι θα εξαντλήσει την τετραετή θητεία της ως καγκελάριος, εφόσον εκλεγεί» υπογραμμίζει ο Brzeski, ο οποίος αναφέρεται και στην τελευταία δημοσκόπηση της Infratestπου φέρνει πρώτη τη συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) με 37% έναντι 20% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
«Το AfD θα μπορούσε να είναι το τρίτο κόμμα στη γερμανική Βουλή με 12% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι του FDP με 9,5%, το αριστερό Die Linke με 9% και οι Πράσινοι με 7,5%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο.
Βάσει αυτών των στοιχείων, η συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι.
Η μια επιλογή θα ήταν η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού με τη συμμαχία του CDU/CSU με το SPD.
Πρόκειται για μια επιλογή για την οποία δεν έχουν πειστεί οι ψηφοφόροι των Σοσιαλδημοκρατών.
Σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων του SPD υποστηρίζει ότι είναι κατά μιας νέας εκδοχής του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού.
Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος της συγκρότησης του μεγάλου συνασπισμού – σε περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν – είναι ότι το AfD θα γινόταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η μόνη εναλλακτική επιλογή θα ήταν μια συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), με τους Φιλελεύθερους του FDP και τους Πράσινους.
Μια συμμαχία, την οποία οι Γερμανοί έχουν χαρακτηρίσει ως ο συνασπισμός της Τζαμάικα λόγω των χρωμάτων των γερμανικών κομμάτων (μαύρο, κίτρινο, πράσινο) που παραπέμπουν στη σημαία της.
Αλλά με αυτά τα δημοσκοπικά ευρήματα, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ακόμα και μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών.
Απομένουν εννέα ακόμα ημέρες για την εκλογική αναμέτρηση.
Σε αντίθεση με άλλες πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, η προεκλογική εκστρατεία τη Γερμανία παραμένει ήρεμη και χωρίς ενδιαφέρον.
Ωστόσο, ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνασπισμού θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια διαδικασία αρκετά πιο περίπλοκη από αυτή που πολλοί πιστεύουν» καταλήγει στην ανάλυση του ο Carsten Brzeski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης