Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fisher (Barclays): Η Κίνα είναι το κλειδί της λύσης στο θέμα της Β. Κορέας

Fisher (Barclays): Η Κίνα είναι το κλειδί της λύσης στο θέμα της Β. Κορέας
Η Κίνα, δεν θέλει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στα νότια σύνορά τους, οπότε η λύση είναι πολύ πιο περίπλοκη όπως για παράδειγμα στο θέμα της επανένωσης της Γερμανίας
Ο Richard Fisher, πρώην αξιωματούχος της Federal Reserve και επικεφαλής σύμβουλος της Barclays, δήλωσε στο CNBC ότιη Κίνα θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην κορεατική χερσόνησο.
Μετά και την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πύραυλου από την Βόρεια Κορέα, ο Fisher δήλωσε ότι η τρέχουσα στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης να ζητήσει από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να συμφωνήσουν σε κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας είναι ένα "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η διεθνής κοινότητα ήταν πιθανώς λιγότερο αυστηρά από ότι θα επιθυμούσε ο Λευκός Οίκος.
Ο πρόεδρος D. Trump χρησιμοποίησε σκληρούς όρους κατά της Βόρειας Κορέας, απειλώντας την ότι θα "έρθει αντιμέτωπη με φωτιά κα οργή" εάν συνεχίσει  να απειλεί τις ΗΠΑ και η  Βόρεια Κορέα απάντησε ότι σχεδιάζει να χτυπήσει το Γκουάμ, έδαφος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.
Μια βασική μεταβλητή για τη μοίρα της γεωπολιτικής κρίσης στην περιοχή είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Κίνα, δήλωσε ο Fisher.
"Η Κίνα είναι το κλειδί για την επιτυχία, όλοι το γνωρίζουν αυτό", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Κίνα αποτελεί τη βασική πηγή για το πετρέλαιο που εισάγει η Βόρειας Κορέας και είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της.
Ενώ το Πεκίνο προέτρεψε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τα σχέδια ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή στις 3 Σεπτεμβρίου 2017, η κυβέρνηση Trump λέει ότι πιστεύει ότι η Κίνα μπορεί να κάνει περισσότερα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson ζήτησε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει την οικονομική της δύναμη για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Βόρεια Κορέα.
"Η Κίνα, δεν θέλει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στα νότια σύνορά τους, οπότε η λύση είναι πολύ πιο περίπλοκη όπως για παράδειγμα στο θέμα της επανένωσης της Γερμανίας", δήλωσε ο Fisher.
Ο Fisher δήλωσε ότι μια λύση που θα ικανοποιούσε τόσο την Κίνα όσο και τις ΗΠΑ θα ήταν αυτή που θα εξασφάλιζε "ότι η Βόρεια Κορέα" θα διατηρούσε την ανεξαρτησία της και ο ηγέτης της Kim Jong Un "θα έβγαινε εκτός κάδρου".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης