Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινό μέτωπο Γερμανίας - Γαλλίας για τη στήριξη του ευρώ - Τρισέ: Το ευρώ δεν κινδυνεύει - Τέσσερις οι επιδιώξεις της Ομάδας Κρούσης

tags :
Κοινό μέτωπο Γερμανίας - Γαλλίας για τη στήριξη του ευρώ  - Τρισέ: Το ευρώ δεν κινδυνεύει - Τέσσερις οι επιδιώξεις της Ομάδας Κρούσης

(upd7)Στην υλοποίηση τεσσάρων βασικών στόχων συμφώνησε κατά τη σημερινή πρώτη συνάντησή της η «Ομάδα Κρούσης» για την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ και την προστασία του ευρώ που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, υπό τον πρόεδρο της ΕΕ, Herman Van Rompuy....
Πρόκειται για την ανάγκη επιβολής μεγαλύτερης πειθαρχίας όσον αφορά στην προσπάθεια των κρατών να μειώσουν τα ελλείμματά τους, τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ των επιπέδων ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού κατά της κρίσης και την ισχυροποίηση της οικονομικής διακυβέρνησης.
Τα ανωτέρω ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΕ.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος αξιωματούχοι και υπουργοί οικονομικών της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου), καθώς και ο επίτροπος επί των οικονομικών της ΕΕ, Όλι Ρεν.
Οι τέσσερις επιδιώξεις της Ομάδας Κρούσης αποτελούν τα θεμέλια για την επίτευξη συμφωνίας για ισχυρότερη οικονομική συνοχή στην ΕΕ, δήλωσε ο Rompuy.
Η "ομάδα κρούσης" (Task Force) θα πραγματοποιήσει δύο ακόμη συναντήσεις, ενώ θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 17/6 μια «αναφορά προόδου».
Πρέπει να υπάρξει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός αντιμετώπισης της κρίσης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, σημειώνοντας παράλληλα πως η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ πρέπει να ισχυροποιηθεί, ενώ απαιτείται άμεση δράση.
«Οι συζητήσεις της Παρασκευής είναι μόνο η αρχή...», τόνισε ο Ρομπέι, επισημαίνοντας την ισχυρή πολιτική βούληση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ να εστιάσουν στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη μείωση των ελλειμμάτων.
Οι υπουργοί Οικονομικών δεν πρότειναν ως βραχυπρόθεσμη λύση την αναδιάρθρωση του χρέους, πρόσθεσε.     
Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έλαβαν ενθαρρυντικά μέτρα - Πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, ανέφερε επίσης.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:
Ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία του ευρώ, μετά τα απανωτά πλήγματα που έχει δεχθεί το κοινό νόμισμα το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να είναι η σημερινή ημέρα, καθώς πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση της λεγόμενης «Ομάδας Δράσης» το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει για το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.
Στο όνομα της προστασίας του ενιαίου νομίσματος απέναντι στις σφοδρές επιθέσεις των κερδοσκόπων η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί συστήνουν κοινό μέτωπο, ενώ την ίδια ώρα φουντώνουν οι φήμες για παρέμβαση προστασίας του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Το κοινό μέτωπο Σαρκοζί – Μέρκελ αλλά και η έντονη φημολογία περί παρέμβασης της ΕΚΤ εκτόξευσαν μέσα σε λίγα λεπτά χθες το ευρώ έως και τα 1,26 δολάρια, από το χαμηλό των 1,22 δολαρίων. Σήμερα το υψηλό ημέρας ήταν στα 1,2672 δολάρια μεγάλο άλμα εν όψει της συνόδου των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης ωστόσο εν συνεχεία υποχώρησε στα 1,25 δολάρια.
Το ευρώ δεν κινδυνεύει, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ."Το ευρώ είναι ένα αξιόπιστο νόμισμα" πρόσθεσε.
Πρέπει να εστιάσουμε στη μείωση των υψηλών ελλειμμάτων της ΕΕ, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.
Πρέπει να διατηρήσουμε τη σταθερότητα του ευρώ, σημείωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.
Για την ενίσχυση των κανονισμών της ΕΕ χρειάζεται η υιοθέτηση ισχυρότερων κυρώσεων και καλύτερων εθνικών πλαισίων, τόνισε ο Σουηδός ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη σημασία του χρέους, καθώς το επίπεδο του χρέους είναι σημαντικό στην κρίση εμπιστοσύνης».
Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα επιπλήξουμε τις χώρες που έδειξαν χαλαρότητα όσο αφορά στην εξέλιξη του χρέους τους, διεμήνυσε με τη σειρά το ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ.
Η αγοραστική δύναμη του ευρώ είναι ασφαλής, σημείωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Stark.
Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ο ρυθμός της μεταβολής της ισοτιμίας ευρώ- δολαρίου και ότι το επίπεδο της ισοτιμίας, επισήμανε ο  Ewald Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε άρθρο του την αυστριακή εφημερίδα Wirtschaftsblatt. Ο  Nowotny απέκλεισε το ενδεχόμενο παρέμβασης της ΕΚΤ στην  αγορά συναλλάγματος με σκοπό να ενισχυθεί το ευρώ, αφού ο στόχος της είναι μόνο η σταθερότητα των τιμών. Ο Nowotny επισήμανε ότι το ευρώ βρίσκεται μέσα στο ιστορικό του εύρος διακύμανσης, γι' αυτό το λόγο η ΕΚΤ δεν ανησυχεί. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο Α. Ορφανίδης, ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα τη σταθερότητα των τιμών, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη. «Όσο μεγαλύτερη είναι η αξιοπιστία που απολαμβάνει η κεντρική τράπεζα σε περιόδους ομαλότητας, τόσο μεγαλύτερη ευελιξία έχει στην εφαρμογή ασυνήθιστων και δυναμικών διορθωτικών πολιτικών σε περιόδους κρίσης», τόνισε ο Ορφανίδης Από τη μεριά του ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε ότι η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις.
Στη σημερινή συνάντηση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι και υπουργοί οικονομικών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, χθες, Μέρκελ και Σαρκοζί ανέλυσαν σε βάθος διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τη ζώνη του ευρώ, ενώ δεσμεύτηκαν να έχουν απευθείας συνομιλίες σε θέματα που αφορούν το ενιαίο νόμισμα.
«Η Ευρώπη είναι ενωμένη» τόνιζε χθες σε δηλώσεις της η Μέρκελ.
Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση, δείχνει διαθέσεις επιβολής πολύ αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της στο εσωτερικό της χώρας, μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε για τους χειρισμούς της απέναντι στην ελληνική κρίση. Στις Βρυξέλλες σήμερα φτάνει το κλιμάκιο της γερμανικής κυβέρνησης με σχέδιο 9 σημείων, τα οποία στοχεύουν στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Τα κομβικά σημεία του σχεδίου είναι η επικύρωση της «κοινοτικής εποπτείας» επί των εθνικών προϋπολογισμών των χωρών – μελών της Ευρωζώνης και η επιβολή κυρώσεων σε όσες χώρες αδυνατούν ή αμελούν να τιθασεύσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.
Η Γερμανία θέλει να ελέγχονται τα προγράμματα σταθερότητας κάθε χώρας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή από ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα. Και ως «ποινές» για τις χώρες δεν τηρούν τους κανόνες που αφορούν στη μείωση των ελλειμμάτων τους προτείνει οι «παραβάτες» να μην λαμβάνουν για ορισμένο χρονικό διάστημα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία. Επίσης, όποιος παραβιάζει τους κανόνες θα χάνει για τουλάχιστον έναν χρόνο το δικαίωμα ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η γερμανική πρόταση φτάνει μέχρι και την «ελεγχόμενη πτώχευση» μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκλαμβάνουν την πρόταση αυτή ως εξαναγκασμό μιας χώρας σε αποχώρηση από τη Νομισματική Ένωση.
Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει, επί της αρχής, στην ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με στόχο τον ταχύτερο περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους στις χώρες του ευρώ. Ωστόσο, οι χώρες της ευρωζώνης είναι διχασμένες ως προς τα μέσα επίτευξης αυτού του στόχου. Τα θέματα που θέτει η γερμανική πλευρά απαιτούν αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ούτε και οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και η Γαλλία, οι οποίες αφενός μεν θεωρούν ότι οι κυρώσεις είναι εξαιρετικά αυστηρές, αφετέρου δε επ' ουδενί δεν επιθυμούν αλλαγή της Συνθήκης.
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών δεν πρέπει να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, αλλά θα πρέπει να προσέξουν και το θέμα της ανταγωνιστικότητας.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης