Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Τα 5 συμπεράσματα από τις εκλογές στη Γερμανία – Δεν θα είναι ωραία τα επόμενα χρόνια

Politico: Τα 5 συμπεράσματα από τις εκλογές στη Γερμανία – Δεν θα είναι ωραία τα επόμενα χρόνια
Άρχισε το λυκόφως της Merkel, ξεχάστε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη λέει το Politico
Στα 5 μαθήματα που έβγαλε η κάλπη των εκλογών στη Γερμανία αναφέρεται σε δημοσίευμα του το Politico, υπογραμμίζοντας πως το μόνο αναμενόμενο αποτέλεσμα ήταν ότι η Angela Merkel παραμένει καγκελάριος της Γερμανίας.
«Το ακροδεξιό AfD βγήκε πολύ πιο ενισχυμένο από ότι οι περισσότεροι αναλυτές τολμούσαν να προβλέψουν, αποτελώντας το πρώτο ρητά ρατσιστικό και αντι-μεταναστευτικό πολιτικό κόμμα που μπαίνει στη γερμανική Βουλή από τις ημέρες του Χίτλερ.
Οι Σοσιαλδημοκράτες επέλεξαν να περάσουν στην αντιπολίτευση για να «γλείψουν τις πληγές τους» από το να συμμετάσχουν σε έναν ακόμα μεγάλο συνασπισμό.
Οι Φιλελεύθεροι επιστρέφουν στη Βουλή ύστερα από 4 χρόνια ενώ οι Πράσινοι πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που προβλέπονταν, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια κυβέρνηση συνασπισμού με τη Merkel» τονίζει το Politico, αναφέροντας πως ο συνασπισμός της «Τζαμάικα» είναι η μόνη επιλογή που φέρεται να έχει απομείνει στη Merkel.
Το δημοσίευμα, το οποίο εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι καθόλου ωραία, αναφέρει τα 5 «συμπεράσματα» που έβγαλε η γερμανική κάλπη:

1. Το λυκόφως της Merkel άρχισε
Ο ηγέτης του SPD Martin Schulz μιλώντας ζωντανά στην τηλεόραση υποστήριξε ότι η Merkel είναι η μεγαλύτερη ηττημένη των κλογών.
Σκληρή κριτική, ιδιαίτερα όταν αυτή προέρχεται από κάποιον το κόμμα του οποίου κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του.
Ωστόσο υπάρχει αρκετή δόση αλήθειας σε αυτά τα λόγια.
Αντί να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις, όπως το μεταναστευτικό, η Merkel κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της καμπάνιας επέλεξε να μιλήσει γενικώς και αορίστως για μια «Γερμανία όπου θα ζούμε καλά και ευτυχισμένοι», αποφεύγοντας ωστόσο να πει συγκεκριμένα πώς θα γίνει αυτό.
 Μπορεί το αντίο της καγκελαρίου να αργεί ακόμη, κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το κράτημά της στην εξουσία άρχισε να χαλαρώνει αμέσως μετά την ενσωμάτωση των πρώτων κιόλας εκλογικών αποτελεσμάτων.
Ναι, κέρδισε, όμως η υποστήριξη στο κόμμα της έπεσε περισσότερες από 20 μονάδες σε σχέση με το 2013, παρά το γεγονός ότι η ανεργία είναι χαμηλή, η οικονομία είναι ισχυρή και όλων των υπόλοιπων θετικών στοιχείων που θα μπορούσαν να εγγυηθούν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα είχαν μια άνετη επικράτηση.
Ούτε ακόμα ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του Schaeuble ήταν αρκετός για τους ψηφοφόρους προκειμένου να συγχωρέσουν στη Merkel τους χειρισμούς της για την προσφυγική κρίση.

2. Θρυμματίστηκε το πολιτικό μοντέλο της συναίνεσης
Στην επόμενη γερμανική βουλή μπαίνουν επτά κόμματα (8 αν προσμετρηθούν και οι Χριστιανοκοινωνιστές) με πολλές διαφορές μεταξύ τους.
Η είσοδος της ακροδεξιάς στη Βουλή θα κάνει τη γερμανική πολιτική να ηχεί πιο «δυνατά» και πιο αηδιαστικά.
Ο ηγέτης του AfD, Jorg Meuthen κατέστησε σαφές χθες Κυριακή πως η σύγκρουση και η πρόκληση θα είναι τα βασικά συστατικά της πολιτικής του κόμματος του.
Κρίνοντας από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπου οι λαϊκιστές έχουν ισχυρό «βήμα», αυτό το ασυγκράτητο πνεύμα θα επηρεάσει το πολιτικό mainistream στη Γερμανία, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός σαφώς πιο ακατάστατου πολιτικού κλίματος.

3. Ξεχάστε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη
Οι συντηρητικοί της Merkel ήταν ιδιαίτερα σκεπτικοί απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron πολύ πριν τις εκλογές της Κυριακής.
Ένας μεγάλος γερμανικός συνασπισμός θα ευνοούσε τον Γάλλο πρόεδρο να πραγματοποιήσει το όραμά του.
Με αυτήν την επιλογή όμως να μην υπάρχει πλέον στο τραπέζι, μια αδύναμη Merkel είναι απίθανο να μπορέσει να επικρατήσει απέναντι στους Φιλελεύθερους και στους ευρωσκεπτικιστές του κόμματος της, ακόμα και αν το θέλει.
Η Γαλλία και η Γερμανία μπορεί να συμφωνήσουν στη δημιουργία κάποιας μορφής προϋπολογισμού και μιας θέσης εποπτείας για την ευρωζώνη με τον τίτλο του υπουργού Οικονομικών, αλλά αποκλείεται να εφαρμοστούν οι επιθυμίες των Γάλλων αλλά και πολλών οικονομολόγων που ελπίζουν σε μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της νομισματικής ένωσης.

4. Το Βερολίνο θα σκληρύνει τη στάση του στο προσφυγικό
Η υπομονή της Γερμανίας απέναντι στην ευρωπαϊκή έλλειψη αλληλεγγύης όσον αφορά το προσφυγικό ήδη έχει αρχίσει να εξαντλείται.
Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, να περιμένετε ξεκάθαρη σύγκρουση με την Πολωνία και την Ουγγαρία.
Για πολλούς Χριστιανοδημοκράτες, το AfD δεν θα έφτανε ποτέ τόσο μακριά αν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν όσα τους αναλογούσαν αναφορικά με την προσφυγική κρίση αντί να αφήσουν τη Γερμανία να σηκώσει όλο το βάρος.
Τώρα, ήρθε η ώρα της πληρωμής.

5. Δεν πρόκειται για τη Βαϊμάρη
Πριν αρχίσουμε τις ιστορικές συγκρίσεις που κόβουν την ανάσα, ας πάρουμε μια βαθιά αναπνοή και ας θυμηθούμε ότι η Γερμανία είναι μια σταθερή δημοκρατία.
Η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της Γερμανίας δεν ψήφισε το AfD και όσοι το έκαναν, το έκαναν για διαμαρτυρία.
 Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι όμορφα, αλλά οι δημοκρατικές βάσεις της Γερμανίας είναι ισχυρές ώστε να αντέξουν την επίθεση του λαϊκισμού.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης