Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Ενίσχυση της ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Κομισιόν: Ενίσχυση της ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Οι Υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συμφωνίας (ΜΣ), το οποίο συμπληρώνει την υφιστάμενη πρωτοβουλία
Ο αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Maroš Šefčovič, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια Miguel Arias Cañete και οι υπουργοί ενέργειας από 9 κράτη μέλη της ΕΕ και 8 συμβαλλόμενα μέρη της Ενεργειακής Κοινότητας συναντήθηκαν σήμερα στο Βουκουρέστι και συμφώνησαν να ενισχύσουν την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης με αυτές της Νοτιοανατολικής.
Η συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Επιτροπής για την ενεργειακή σύνδεση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC), που ξεκίνησε το 2015, αποφέρει αποτελέσματα με την ενίσχυση της αλληλεγγύης και την παροχή ασφαλέστερου και πιο προσιτού αερίου στους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην περιοχή.
Η σημερινή (28 Σεπτεμβρίου 2017) τέταρτη υπουργική συνάντηση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου της CESEC στο Βουκουρέστι, αποτελεί μια σημαντική στιγμή για ολόκληρη την περιοχή, προσδίδοντας νέες διαστάσεις στην αλληλεγγύη που απαιτείται για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει αυτό το τμήμα της Ευρώπης.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Ένωσης κ. Maroš Šefčovič δήλωσε:
"Η συνεργασία υπό την αιγίδα της CESEC έχει μετατραπεί σε υποδειγματική ιστορία επιτυχίας, αποδεικνύοντας ότι η λύση είναι η αλληλεγγύη.
Με βάση τα γρήγορα επιτεύγματά της στον τομέα του φυσικού αερίου, επεκτείνουμε το πεδίο συνεργασίας στην περιοχή της ηλεκτρικής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, που θα καλύψει όλες τις διαστάσεις αυτού του σχεδίου ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που είναι η ενεργειακή ένωση των πολιτών της περιοχής, με οφέλη πέρα από τα ενεργειακά συστήματα".
Οι Υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συμφωνίας (ΜΣ), το οποίο συμπληρώνει την υφιστάμενη πρωτοβουλία της CESEC.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνει μια κοινή προσέγγιση για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και την ανανεώσιμη ανάπτυξη. Περιλαμβάνει επίσης κατάλογο έργων προτεραιότητας για την οικοδόμηση μιας διασυνδεδεμένης περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και συγκεκριμένες δράσεις για την τόνωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση σε μια περιοχή με τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό σε αυτές τις περιοχές.
Επίσης συμφωνήθηκαν εθνικοί χάρτες πορείας για τη βελτίωση των εμπορικών ρυθμίσεων στην περιοχή.
Επιπλέον, μονογραφήθηκε η συμφωνία επιχορήγησης της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» για τον τερματικό σταθμό LNG Krk στην Κροατία.
Όσον αφορά το μέλλον, οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους να ολοκληρώσουν γρήγορα τα εναπομένοντα έργα προτεραιότητας για το φυσικό αέριο της CESEC και ενέκριναν ένα επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης σχετικά με τις αγορές της αγοράς φυσικού αερίου και τις ρυθμιστικές πτυχές,
Τέλος, κατά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκαν δύο νέες ομάδες εργασίας των φορέων εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου: μία για την εφαρμογή της αντίστροφης ροής στο σύστημα των διαβαλκανικών αγωγών και η άλλη για τον λεγόμενο «Κάθετο Διάδρομο» μεταξύ της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας.
Και οι δύο θα διευκολυνθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ιστορικό

Το 2014, τα stress tests της Επιτροπής αποκάλυψαν μια περιοχή εξαιρετικά ευάλωτη στη μείωση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τον μεγαλύτερο και συχνά μοναδικό προμηθευτή της.
Επιπλέον, οι καταναλωτές έχουν καταβάλει ιστορικά περισσότερα για το φυσικό τους αέριο στην περιοχή αυτή σε σύγκριση με την Κεντρική Δυτική Ευρώπη.
Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, η Επιτροπή δρομολόγησε την πρωτοβουλία CESEC το 2015 με στόχο να διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία), έχουν πρόσβαση σε ένα πιο ποικίλο μίγμα πηγών ενέργειας και είναι σωστά διασυνδεδεμένο με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η CESEC έχει αποδείξει τη συμβολή της στη διαδικασία ενσωμάτωσης των αγορών φυσικού αερίου της περιοχής και έτσι κατέστη κεντρικός δίαυλος για περαιτέρω ενοποίηση σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα.
Τα έργα αιολικής ενέργειας προτεραιότητας της CESEC είναι: ο αγωγός μεταφοράς από την Αδριατική (αγωγός αερίου από την Ελλάδα προς την Ιταλία μέσω της Αλβανίας και της Αδριατικής), τη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, τη γραμμή διασύνδεσης μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας, την ενίσχυση του βουλγαρικού συστήματος μεταφοράς, την ενίσχυση του ρουμανικού συστήματος μεταφοράς (μέρος του διαδρόμου "BRUA"), τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Krk της Κροατίας και το σύστημα εκκένωσης του ΥΦΑ προς την Ουγγαρία.
Άλλα πιθανά έργα περιλαμβάνουν: τη σύνδεση του ρουμανικού αερίου στην ξηρά με το ρουμανικό δίκτυο και τη ενίσχυση του εθνικού συστήματος, ένα νέο ελληνικό τερματικό σταθμό LNG και τη διασύνδεση μεταξύ Κροατίας και Σερβίας.
Το Σεπτέμβριο του 2016, στη Βουδαπέστη, το πεδίο συνεργασίας της CESEC επεκτάθηκε περαιτέρω για να συμπεριλάβει την ηλεκτρική ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναγνωρίζοντας ότι δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα το φυσικό αέριο και ότι το κλειδί για την ασφάλεια του εφοδιασμού στην περιοχή είναι μια ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική. Παραδείγματα έργων προτεραιότητας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνουν: την ενίσχυση της ικανότητας μεταφοράς μεταξύ Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ελλάδας, την ενίσχυση της μεταφορικής ικανότητας κατά μήκος του Ανατολικού-Δυτικού διαδρόμου από την Ιταλία στη Ρουμανία μέσω των Βαλκανίων, συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας και υποδομές που υποστηρίζουν την ενσωμάτωση των συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις χώρες CESEC, θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση του δυναμικού ανανεώσιμης ενέργειας στην περιοχή έως το 2030 και το 2050 και θα προωθηθούν οι βέλτιστες πρακτικές και τα χρηματοδοτικά μέσα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, θα δοθεί έμφαση στη χρηματοδότηση και στη χρήση χρηματοπιστωτικών μέσων για την κινητοποίηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης, καθώς και στους τρόπους στήριξης της ανάπτυξης σχεδίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης