Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ποια μορφή θα μπορούσε να έχει ο κοινός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης

Reuters: Ποια μορφή θα μπορούσε να έχει ο κοινός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης
Διαφορετικές προτάσεις έχουν στηρίξει Macron, Merkel και Κομισιόν
Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και θεσμοί έχουν εκφράσει την επιθυμία για τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.
Μέσω αυτού υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα, αλλά και η δυνατότητα κοινής χρηματοδότησης προγραμμάτων τα οποία θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να «απορροφήσουν» με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το 2019.

Το ακριβές ύψος που μπορεί να φθάσει

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θεωρεί ότι η δημιουργία του κοινού προϋπολογισμού είναι μία εξαιρετική ιδέα, καθώς μέσω αυτού θα δημιουργηθεί και ένα ακόμη εργαλείο, πέραν της νομισματικής πολιτικής, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις νέων κρίσεων.
Υπέρ του κοινού προϋπολογισμού έχουν ταχθεί Γαλλία, Γερμανία αλλά και στελέχη της Κομισιόν, αλλά διαφωνούν ως προς το μέγεθός του αλλά και τον σκοπό για τον οποίο θα πρέπει να δημιουργηθεί.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, υποστήριξε ότι ο εν λόγω προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει ύψος αρκετών εκατοντάδων δισ. ευρώ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, αντίθετα έχει τονίσει ότι θα πρέπει να είναι «περιορισμένος».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, πρότεινε να διαμορφωθεί μεταξύ 1% έως 2% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης, δηλαδή θα κυμανθεί από 100 έως 200 δισ. ευρώ.
Αντίθετος με τη δημιουργία του εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker.

Μέσα χρηματοδότησης

Ο Macron επιθυμεί ο προϋπολογισμός να χρηματοδοτηθεί από φόρους που θα επιβληθούν τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην ψηφιακή οικονομία.
Ένα ακόμη μέσο χρηματοδότησης θα είναι τα έσοδα από τους φόρους που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις, όταν, όμως, υπάρξει απόλυτη εναρμόνισή τους μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Η Merkel τάσσεται υπέρ της ύπαρξης συγκεκριμένων «συνεισφορών» από τα κράτη-μέλη.
Η Κομισιόν φαίνεται να συμφωνεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς και ο τρέχον προϋπολογισμός της ΕΕ χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών-μελών σε αναλογία με το ΑΕΠ τους.
Ορισμένα κορυφαία στελέχη της Ευρωζώνης έχουν ταχθεί υπέρ τρόπων χρηματοδότησης ανάλογων με αυτόν που χρησιμοποιεί ο ESM.

Που θα κατευθύνεται

Ο Macron επιθυμεί τα κεφάλαια του κοινού προϋπολογισμού να δαπανώνται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την ασφάλεια, την προστασία από τις επιθετικές εισροές μεταναστών, για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και σε επενδύσεις.
Η Merkel επιθυμεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να στηρίξει τις δομικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Η Κομισιόν επιθυμεί τη χρήση του για την προστασία των δημοσίων επενδύσεων από μελλοντικά σοκ που θα πλήξουν την ανάπτυξη και για τη δημιουργία ενός «ταμείου» ασφάλισης των ανέργων, σε περίπτωση που η ανεργία εμφανίσει απότομη αύξηση.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να χρησιμοποιείται προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα επονομαζόμενα «ασύμμετρα σοκ» -δηλαδή κρίσεις που μπορεί να ξεσπάσουν σε μία χώρα της Ευρωζώνης και όχι στο σύνολό της- και υπό τη μορφή φθηνών δανείων τα οποία θα δίνονται, όμως, υπό συγκεκριμένους όρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης