Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο ΕΚΤ και macro

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο ΕΚΤ και macro
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,19% υψηλότερα, στις 386,36 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (28/9/2017) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο δηλώσεων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ, ECB), αλλά και ορισμένων οικονομικών στοιχείων.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,19% υψηλότερα, στις 386,36 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν με θετικό πρόσημο.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,13%, στις 7.322,82 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,37% και έκλεισε στις 12.704,65 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,22% υψηλότερα, στις 5.293,77 μονάδες.
Ωστόσο, ο IBEX στη Μαδρίτη υποχώρησε κατά 0,39%, στις 10.328,50 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,15%, στις 22.587,67 μονάδες.



Σημερινά στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε στις 113 μονάδες, από 111,9 μονάδες τον Αύγουστο, «αγγίζοντας» το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2007.
Μάλιστα, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν η άνοδος να είναι αρκετά πιο περιορισμένη.
Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης υποδεικνύει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά τους εναπομείναντες μήνες του τρέχοντος έτους, καθώς οι επιχειρήσεις θα επενδύουν περισσότερο, ενώ οι καταναλωτές θα ξοδεύουν χρήματα με μεγαλύτερη άνεση.
Παράλληλα, τα εν λόγω αποτελέσματα μπορούν να παρέχουν μία μεγαλύτερη άνεση στη ΕΚΤ, η οποία προβλέπει τη μείωση στο πρόγραμμα στήριξης που παρέχει στην οικονομία της Ευρωζώνης από τις αρχές του επομένου έτους.
Πάντως, ο Peter Praet, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα δεν συζητά για έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αλλά για επαναπροσδιορισμό των μέτρων που έχει λάβει, ενώ τόνισε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα πρέπει να προκαλέσει οικονομικό σοκ.
Την ίδια ώρα, ο Ardo Hansson δήλωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά όσο συνεχίζεται το QE.
Εν τω μεταξύ, στοιχεία για τη γερμανική οικονομία έδειξαν μια πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον Οκτώβριο του 2017, στις 10,8 μονάδες, έναντι 10,9 μονάδων του Σεπτεμβρίου, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 11 μονάδες.
Πιο αδύναμος από ό,τι αναμενόταν ήταν και ο πληθωρισμός στη Γερμανία, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 1,8% τον Σεπτέμβριο, έναντι των προβλέψεων για μια αύξηση 1,9%.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε σήμερα η μετοχή της H&M, που έκλεισε με απώλειες 5,1%, καθώς η σουηδική εταιρία λιανικής πώλησης ενδυμάτων ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων κατώτερα των προσδοκιών για το γ’ τρίμηνο χρήσης, ύψους 4,94 δισ. κορόνων.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης