Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: To παγκόσμιο "eBay" όπλων που κρατά στη ζωή τη Βόρεια Κορέα

tags :
Washington Post: To παγκόσμιο
Αποκαλυπτική έκθεση του ΟΗΕ ρίχνει φως στις παράνομες δραστηριότητες της Πιονγκγιανγκ
Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα ρίχνει φως "στη σκοτεινή οικονομία" της Βόρειας Κορέας, η Washington Post δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο για ένα περιστατικό του 2016, στο οποίο οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν ένα βορειοκορεατικό πλοίο υπό καμποτζιανή σημαία, αφού ειδοποιήθηκαν από τις αμερικανικές αρχές.
Αφού έψαξαν το πλοίο, οι αιγυπτιακές αρχές ανακάλυψαν περίπου 24.000 πυραύλους και 6.000 εξαρτήματα για την κατασκευή ακόμα 6.000 πυραύλων, κρυμμένα κάτω από ένα μεγάλο σωρό σιδηρομεταλλεύματος.
Αλλά ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη για τις αιγυπτιακές αρχές προέκυψε όταν προσπάθησαν να προσδιορίσουν για ποιους προορίζονταν τα όπλα και ανακάλυψαν ότι είχαν αγοραστεί κρυφά από τον αιγυπτιακό στρατό κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.
Κατά ειρωνικό τρόπο, η Αίγυπτος είχε προσχωρήσει πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - που είχε επιβάλλει τις κυρώσεις - πριν αποφασίσει να τις παρακάμψει και να αγοράσει τα όπλα.
Όπως έχει αναφερθεί ευρέως στα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η Βόρεια Κορέα αποκομίζει κέρδη από πολλές παράνομες δραστηριότητες, που πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν την παραχάραξη αμερικανικών δολαρίων και την πώληση και διανομή μεθαμφεταμίνης.
Τώρα, μπορεί να προστεθεί σε αυτή τη λίστα η παράνομη πώληση ρωσικών συμβατικών όπλων, των οποίων η Βόρεια Κορέα διατηρεί τεράστια αποθέματα, ενώ παράλληλα κατασκευάζει και δικά της όπλα.
Σύμφωνα με την Washington Post, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να πωλεί όπλα σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων το Τσαντ και το Κονγκό, οι οποίες βασίζονται στη Βόρεια Κορέα για να εξοπλίσουν τους στρατούς τους εδώ και δεκαετίες, κυρίως λόγω ενός απλού λόγου.
Η Βόρεια Κορέα παραμένει μια από τις ελάχιστες παραμένοντες χώρες που κατασκευάζουν όπλων και εξαρτήματα της σοβιετικής εποχής.
Το δημοσίευμά της Washington Post, το οποίο βασίζεται σε έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιγράφει λεπτομερώς τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε η Αίγυπτος.
Να σημειωθεί ότι λόγο του συγκεκριμένου γεγονότος η κυβέρνηση Trump σταμάτησε απότομα περίπου 300 εκατ. δολάρια για αναπτυξιακή βοήθεια στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2017.
Το περιστατικό αναδεικνύει πόσο απρόθυμοι είναι πολλοί πελάτες της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψουν τη σχέση τους με την Πιονκγιανκγ για έναν απλό λόγο.
Μπορούν να αγοράσουν καλύτερα όπλα σε χαμηλότερες τιμές.
Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι η παράδοση των πυραύλων αποτράπηκε μόνο όταν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εντόπισαν το πλοίο και ειδοποίησαν τις αιγυπτιακές αρχές - ουσιαστικά αναγκάζοντάς τους Αιγύπτιους να αναλάβουν δράση.
Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν για την προϋπόθεση της ανωνυμίας για να συζητήσουν τα ευρήματα των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΗΕ, δήλωσαν ότι το επεισόδιο Jie Shun ήταν μία από μια σειρά παράνομων συμφωνιών που οδήγησαν τη διοίκηση του Trump να παγώσει ή να καθυστερήσει περίπου 300 εκατ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο το καλοκαίρι του 2017.
Το εάν η Βόρεια Κορέα πληρώθηκε ποτέ για το συγκεκριμένο  φορτίο αξίας περίπου 23 εκατ. δολαρίων δεν είναι σαφές.
Ωστόσο το συγκεκριμένο επεισόδιο δείχνει μία από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες του κόσμου στην προσπάθειά τους να αλλάξουν τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας μέσω των οικονομικών κυρώσεων.
Παρά τις οικονομικές κυρώσεις, η Βόρειος Κορέα συνεχίζει να αποκομίζει κέρδη από την πώληση φτηνών συμβατικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε έναν κατάλογο πελατών, ο οποίος κατά καιρούς περιλαμβάνει το Ιράν, τη Βιρμανία, την Κούβα, τη Συρία, την Ερυθραία και τουλάχιστον δύο τρομοκρατικές ομάδες, καθώς και βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ όπως η Αίγυπτος, ανέφεραν στρατηγικοί αναλυτές.
Μερικοί πελάτες έχουν μακροχρόνιους στρατιωτικούς δεσμούς με την Πιονγκγιάνγκ, ενώ άλλοι έχουν επιδιώξει να επωφεληθούν από τη μοναδική θέση της αγοράς που δημιούργησε η Βόρεια Κορέα.
Ένα είδος παγκόσμιου eBay για παλαιά και ανακαινισμένα όπλα της εποχής του ψυχρού πολέμου, συχνά σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις επικρατούσες.
Και καθώς οι διεθνείς κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος έχουν καταστεί αυστηρότερες, η Βόρεια Κορέα έχει γίνει εξειδικευμένη στο λαθρεμπόριο, στηριζόμενη σε πλοία που φέρουν «ψευδείς σημαίες» (όπως η σημαία της Καμπότζης) που είχε υψώσει το βορειοκορεατικό πλοίο "Jie Shun", που συνελήφθη από τις αρχές της Αιγύπτου.
Με την πάροδο του χρόνου, το εμπόριο μικρών όπλων προέκυψε ως μια αξιόπιστη πηγή μετρητών για τη Βόρεια Κορέα που έχει πλέον μεγάλη εξειδίκευση στην τακτική του λαθρεμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ναυτιλίας «ψευδούς σημαίας» και της έξυπνης απόκρυψης παράνομου φορτίου σε μαζικές αποστολές νόμιμων προϊόντα όπως η ζάχαρη ή - όπως στην περίπτωση του Jie Shun - μιας τεράστις ποσότητας σιδηρομεταλλεύματος.
"Αυτό πραγματικά τονίζει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται νόμιμες επιχειρήσεις της Βόρειας Κορέας για να διευκολύνουν το παράνομο εμπόριο", δήλωσε ο David Thompson, στρατηγικός αναλυτής στο Κέντρο Advanced Defense Studies.
"Είναι αυτή η τακτική που κάνει αυτή τις παράνομες δραστηριότητες τόσο δύσκολο να αναγνωριστούν".
Τα όπλα που ανακαλύφθηκαν από τις αιγυπτιακές αρχές, τα είχε αγοράσει μια εταιρία - κέλυφος που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι αποτελούσε "βιτρίνα" για τον αιγυπτιακό  στρατό, ήταν βορειοκορεατικά αντίγραφα της σοβιετικής εποχής PG-7, μια παραλλαγή ενός όπλου που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960.
Ερωτηθείς για το παράνομο εμπόριο α κιβώτια, το πλήρωμα έδειξε μια φορτωτική που περιελάμβανε τα περιεχόμενα, σε αδέξια αγγλικά, ως "μέρη συναρμολόγησης υποβρύχιας αντλίας."
Αλλά μετά την εκφόρτωση και το άνοιγμα των 79 κοντέινερ στο λιμάνι al-Adabiyah της Αιγύπτου ήταν σαφές ότι αυτή ήταν μια αποστολή όπλων.
Περισσότερους από 24.000 πυραύλους και εξαρτήματα για 6.000 ακόμα.
Όλα ήταν βορειοκορεατικά αντίγραφα ενός πυραύλου τύπου PG-7, μιας παραλλαγής ενός σοβιετικού πυρομαχικού που κατασκευάστηκε αρχικά στη δεκαετία του 1960.
Μια πιο προσεκτική εξέταση από τους εμπειρογνώμονες του OHE αποκάλυψε μια άλλη εξαπάτηση, αυτή προφανώς σκόπευε να ξεγελάσει τους Αιγύπτιυος αποδέκτες των όπλων.
Κάθε ένας από τους πυραύλους έφερε σφραγίδα με ημερομηνία κατασκευής τον Μάρτιο 2016, λίγους μήνες πριν από το σαλπάρισμα του πλοίου "Jie Shun".
Αλλά η ετικέτα, όπως και το δηλωτικό, ήταν ψευδή.
"Η ανάλυση αποκάλυψε ότι δεν ήταν πρόσφατης παραγωγής", ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ "αλλά είχαν αποθηκευτεί για κάποιο χρονικό διάστημα".
Και παρά τις τελευταίες κυρώσεις καθώς και την προσπάθεια των ΗΠΑ να δώσουν ένα παράδειγμα με βάση την Αίγυπτο με την περικοπή της οικονομικής βοήθειας, η Βόρεια Κορέα  συνεχίζει να κάνει δουλειές με πελάτες που δεν έχουν πρόσβαση ή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά όπλα από άλλους προμηθευτές.
Πελάτες που περιλαμβάνουν το καθεστώς του Bashar al-Assad στη Συρία, και ομάδες όπως η Hezbollah.
Η Βόρεια Κορέα δημιούργησε κάτι εξειδικευμένο στην αγορά.
Η πώληση αντιγράφων των σοβιετικών όπλων δεν είναι πλέον διαθέσιμη.
Ακόμα και ο πρώην δικτάτορας της Λιβύης Gaddafi αγόραζε όπλα από τη Βόρεια Κορέα.
Οι κυρώσεις αναπόφευκτα τρομάζουν ορισμένους πιθανούς αγοραστές, αλλά το εμπόριο παραμένει ζωηρό.
Η Συρία, πρόσφατα αγόρασε προστατευτικά εργαλεία για χημικά όπλα.
Άλλοι πελάτες είναι η Hezbollah, η οποία έχει αγοράσει  πυραύλους και βλήματα από τη Βόρειο Κορέα.
Παράλληλα όπλα προερχόμενα από τη Βόρειο Κορέα βρέθηκαν στα χέρια του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, παρόλο που οι αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα όπλα αυτά πιθανώς λεηλατήθηκαν από τα αποθέματα που είχαν πωληθεί στον τελευταίο ηγέτη της Λιβύης, τον Moammar Gaddafi, πριν από χρόνια.
Ακόμη άλλοι πελάτες θεωρούν τη Βόρεια Κορέα ως έναν από τους τελευταίους προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού χαμηλού κόστους και πυρομαχικών για παλαιότερα συστήματα όπλων που βρίσκονται ελάχιστα  πλέον στις εμπορικές αγορές.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει χώρες της υποσαχάριας Αφρικής όπως η Ουγκάντα και το Κονγκό, οι οποίες επί δεκαετίες βασίζονταν στη Βόρεια Κορέα για να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τους στρατούς τους.
Ακόμα και η Αίγυπτος, ένας μακροπρόθεσμος σύμμαχος των ΗΠΑ, έχει μια σχέση αγοράς όπλων με την Πιονγκγιάνγκ που εκτείνεται από τη δεκαετία του 1970.
Και όπως λένε πολλοί ειδικοί στην ιστορία, αυτές οι παλιές συνήθειες είναι δύσκολο να σπάσουν.
Παρόλο που το Κάιρο δημοσίευσε δημοσίως δήλωση σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, γεγονότα όπως η σύλληψη του πλοίου "Jie Shun" δείχνουν πόσο δύσκολο είναι να σπάσουν οι παλιές συνήθειες, ειδικά για τους στρατιωτικούς που επιδιώκουν να επεκτείνουν τη ζωή των δαπανηρών οπλικών συστημάτων.
Ο στρατός της Αιγύπτου εξακολουθεί σήμερα να διαθέτει δεκάδες συστήματα όπλων που ήταν αρχικά σοβιετικού σχεδιασμού.
Ανάμεσά τους υπάρχουν τουλάχιστον έξι είδη αντιαρματικών όπλων, συμπεριλαμβανομένου του RPG-7, του εκτοξευτή χειροβομβίδων της δεκαετίας του 1960 που χρησιμοποιεί την ίδια κεφαλή PG-7 με εκείνη που ανακαλύφθηκε στο πλοίο "Jie Shun".
Ο αριθμός των αιγυπτιακών RPG-7 σε ενεργό υπηρεσία έχει εκτιμηθεί σε περίπου 180.000.
Όταν οι Αιγύπτιοι αντιμετώπισαν για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ για την εμπλοκή του στρατού της χώρας στην αγορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα, η πρώτη κίνηση της χώρας ήταν να απορρίψει τους ισχυρισμούς.
Την εποχή της ανακάλυψης, η Αίγυπτος ήταν νεοεκλεγέν μη μονίμως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η αντιπολίτευση του αντιστάθηκε, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σε επίσημες εκθέσεις που συνδέουν αιγυπτιακούς αξιωματούχους ή επιχειρήσεις με την αγορά παράνομων όπλων από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και διπλωμάτες εξοικειωμένοι με τις συζητήσεις.
Σύμφωνα με τη δήλωση της πρεσβείας, οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ζήτησαν ελάχιστες καθυστερήσεις για να διασφαλίσουν ότι οι απόψεις τους για τα γεγονότα αντικατοπτρίστηκαν σωστά.
Σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι του Συμβουλίου Ασφαλείας "αναγνώρισαν και επαίνεσαν τον ρόλο της Αιγύπτου" βοηθώντας την έρευνα.
Εν πάση περιπτώσει, η έκθεση του ΟΗΕ για το περιστατικό παρεμποδίζει το ερώτημα ποιος προοριζόταν να δεχθεί τις ρουκέτες, λέγοντας μόνο ότι τα πυρομαχικά καταστράφηκαν από την Αίγυπτο υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και ότι "ο προορισμός και ο τελικός χρήστης του εξοπλισμού διερευνήθηκαν από τον αιγύπτιο γενικό εισαγγελέα". "
Έτσι, για κάποιον που αναρωτιέται πώς ο Kim Jong Un καταφέρνει να προσφέρει όλα αυτό τα χαβιάρι και το ακριβό ουίσκι, για να μην αναφερθούν οι βαλλιστικοί πύραυλοι, αυτό θα πρέπει να προσφέρει κάποια εικόνα.
Και καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να καταπνίξουν τη βορειοκορεατική οικονομία με την ελπίδα να εξαναγκάσουν την Πιονγιανκγ να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι μακροχρόνιοι δεσμοί της Βόρειας Κορέας στην πώληση στρατιωτικού υλικού μπορεί να αποδειχθούν πολύ δύσκολοι για να σπάσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης