Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σ. Αραβία: Πώς η απόφαση για να επιτραπεί η οδήγηση των γυναικών αποσταθεροποιεί τη χώρα

Σ. Αραβία: Πώς η απόφαση για να επιτραπεί η οδήγηση των γυναικών αποσταθεροποιεί τη χώρα
Τι αλλάζει  στη γεωπολιτική σκακιέρα
Η ιστορική απόφαση που προχώρησε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας -Salman bin Abdulaziz Al Saud-, επιτρέποντας από εδώ και στο εξής στις γυναίκες να οδηγούν και ανατρέποντας ένα μακροχρόνιο σύμβολο καταπίεσης στον μουσουλμανικό κόσμο, έχει θέσει σε συναγερμό του κληρικούς Wahhabi, οι οποίοι εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή είναι προπομπός και άλλων κινήσεων που θα οδηγήσουν στη διάλυση της συμμαχία τους με την μοναρχία, παραγκωνίζοντας τους πιο συντηρητικούς κληρικούς του βασιλείου στην προσπάθειά του για κοινωνικοοικονομικό εκσυγχρονισμό αναφέρει σε εκτενή ανάλυσή του το OrientaReview.org.
Οι σκληροπυρηνικοί Wahhabis στη Σαουδική Αραβία είχαν προειδοποιήσει εδώ και αρκετά χρόνια ότι το να δοθεί η δυνατότητα  στις γυναίκες να οδηγούν θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για την υπερ-φονταμενταλιστική βασιλεία υποστηρίζοντας ότι θα κάμψει με κάποιο τρόπο την κοινωνία οδηγώντας σε μια επιδημία ανηθικότητας που θα συγκρουόταν με αυτό που πιστεύουν ότι είναι ο πιο αγνός τρόπο για να υμνείται το Ισλάμ.
Γι 'αυτό το το λόγο το πρόσφατο διάταγμα του Ριάντ που παραχωρεί το δικαίωμα στις γυναίκες να οδηγούν είναι τόσο επικίνδυνο, καθώς ο πραγματικός λόγος έγκειται στην απρόβλεπτη και ενδεχομένως βίαιη αντίδραση του σαουδαραβικού κλήρου.
Πριν μιλήσουμε γι 'αυτό, πρέπει να ειπωθούν λίγα λόγια για την απόφαση του Βασιλείου να επιτραπεί τελικά στις γυναίκες να οδηγήσουν.
Δεν πρόκειται για "απομάκρυνση της προσοχής" του κοινού από τον πόλεμο στην Υεμένη ή την επικίνδυνη κατάσταση της σιιτικής μειονότητας που επικρατεί στην Ανατολική Επαρχία, όπως ισχυρίζονται αρκετοί.
Αντ 'αυτού, ο πρίγκιπας Mohammad Bin Salman είναι πραγματικά ειλικρινής για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικοπολιτιστικής κατάστασης στη χώρα του, προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιήσει πιο αποτελεσματικά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος Vision 2030 που σκοπεύει τελικά να μετατρέψει τη Σαουδική Αραβία σε "οικονομία που δεν θα εξαρτάται από το πετρέλαιο".
Βέβαια υπάρχουν ακόμα πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες να εφαρμοστούν προκειμένου οι γυναίκες του Βασιλείου να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, αλλά αυτό είναι ένα ακόμα ένα πολύ ισχυρό βήμα προς την κατεύθυνση της αυξανόμενης συμμετοχής των γυναικών στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό.
Είναι προφανές γιατί τα πιο συντηρητικά στοιχεία των κληρικών της Σαουδικής Αραβίας είναι αντίθετοι στο Vision 2030, καθώς γνωρίζουν ότι οι σταδιακές κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις (ακόμη και αν εξακολουθούν να αποκλίνουν σημαντικά σε σύγκριση με άλλες μουσουλμανικές χώρες και τη Δύση) θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μετασχηματιστικές αλλαγές στη χώρα που πιστεύουν ότι θα έρχονταν σε αντίθεση με την θεμελιώδη ερμηνεία του Ισλάμ.
Οι κληρικοί δεν το επισημάνουν ανοιχτά, φοβούμενοι αντίποινα από τις υπηρεσίες κρατικής ασφαλείας, ωστόσ οι περισσότεροι από τους κληρικούς πιστεύουν ότι το πρόγραμμα Vision 2030 είναι "haram" ή απαγορεύεται από τον ισλαμικό νόμο (Σαρία).

Υπονομεύοντας τη σταθερότητας στη Σαουδική Αραβία

Αυτό το πρόσχημα - ότι κάποιος, πόσο μάλλον ένας μουσουλμάνος που εμπλέκεται σε απαγορευμένη συμπεριφορά - χρησιμοποιήθηκε ως διαμαρτυρία για την οργάνωση πολέμων τζιχάντ σε Συρία, Ιράκ και την Υεμένη, επομένως λογικά μπορεί να προβλεφθεί κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να σχεδιαστεί κατά της Σαουδικής μοναρχίας αν δεν μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις του κληρικού Wahhabi-Takfiri.
Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να αναφερθούμε εν συντομία στην πολιτική δομή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι μια αυταρχική δικτατορία στην οποία η βασιλική οικογένεια της χώρας έχει συμμαχήσει με τους κληρικούς Wahhabis.
Αυτή η συμμαχία μεταξύ της οικογένειας των Saud και των οπαδών του Muhammad ibn Abd al-Wahhab αποτελεί την πολιτική βάση του Βασιλείου, με την κάθε πλευρά να οριοθετεί ορισμένες σφαίρες εσωτερικής επιρροής για τον εαυτό της.
Αυτό ήταν μια αρκετά σταθερή συμφωνία (με τη σχετική έννοια) μέχρι που ο Πρίγκιπας Salman bin Abdulaziz Al Saud αποφάσισε να προωθήσει τις κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι βρίσκονται στην ατζέντα του προγράμματος Vision 2030, καθώς οι κληρικοί το θεωρούν σαν μια de-facto αλλαγή ισορροπιών της συμμαχίας, ακόμα και ως ένα "μαλακό πραξικόπημα", από τη μοναρχία.
Γι 'αυτό το λόγο, το ζήτημα της δυνατότητας οδήγησης των γυναικών είναι τόσο επικίνδυνο για τη σταθερότητα της Σαουδικής Αραβίας - και όχι για λόγους μισογυνισμού, αλλά λόγω της εκρηκτικής αντίδρασης που θα μπορούσε να προκαλέσει από τους κληρικούς Wahabbi.
Αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο η Βασιλική οικογένεια πραγματοποίησε την πρόσφατη καταστολή εναντίον ορισμένων θρησκευτικών ηγετών, προσδοκώντας με σύνεση ότι οι πλέον ακραίοι μεταξύ τους, θα μπορούσαν να επιδιώξουν να συσπειρωθούν, προσπαθώντας να ανατρέψουν τη μοναρχία μόλις ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν.

Πολλαπλοί μετασχηματισμοί

Το γεγονός παραμένει ότι οποιαδήποτε επικείμενη σύγκρουση  της βασιλικής οικογένειας με τους κληρικούς επηρεάζει εκτός της εσωτερικής σκηνής και τη γεωπολιτική σκακιέρα καθώς η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές πετρελαίου παγκοσμίως και έχει γεωστρατηγική θέση στο σταυροδρόμι της Αφρικής - Ευρασίας.
Το 2016 η Σαουδική Αραβία ήρθε πολύ κοντά τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα, οπότε οποιαδήποτε αναταραχή στη Σαουδική Αραβία θα βλάψει με βεβαιότητα τα μακροπρόθεσμα  συμφέροντα των δύο χωρών.
Όσον αφορά τη Ρωσία, το Ριάντ συμφώνησε σε στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, έχει συντονιστεί πλήρως με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο θέμα της Συρίας, υπέγραψε το καλοκαίρι μια συμφωνία όπλων ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας θα επισκεφτεί τη Ρωσία για πρώτη φορά.
Όσον αφορά την Κίνα, η Λαϊκή Δημοκρατία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο όπλων στη Σαουδική Αραβία, ο βασιλιάς επισκέφθηκε το Πεκίνο μέσα στο 2017 και οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες συνολικού ύψους άνω των 130 δισ. δολαρίων μόνο τους τελευταίους έξι μήνες.

"Βαλκανιοποίηση" της Αραβικής Χερσονήσου

Η πιο άμεση γεωπολιτική συνέπεια της σύγκρουσης της βασιλικής οικογένειας με τους κληρικούς θα ήταν η "Βαλκανιοποίηση" της Αραβικής Χερσονήσου σε μια συλλογή εμιράτων, αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζει το τι θα συνέβαινε αν οι ΗΠΑ είχαν ποτέ πετύχει να μετατρέψουν τον "Ψυχρό πόλεμο" των χωρών του Κόλπου σε πολεμική σύγκρουση.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία υποδαυλίζουν τις εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, είναι μοναδικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς είναι ουσιαστικά μια συλλογή εμιράτων που λειτουργούν ως ημι-ενωμένη οντότητα και αυτό το δημιουργικό μοντέλο θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ολόκληρη την επικράτεια ενός "Βαλκανιοποιημένου" Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και να επεκταθεί στην περιοχή του Αμπού Ντάμπι στην ενδοχώρα της χερσονήσου όπου βρίσκονται οι πλούσιοι φυσικοί πόροι.
Επιπλέον, η εξάπλωση του συστήματος των Εμιράτων σε όλη αυτή τη στρατηγική γωνιά της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ένα προηγούμενο για τη διαίρεση και άλλων τμημάτων αυτής της κατακερματισμένης περιοχής γενικά, ιδιαίτερα στην Υεμένη και στη Συρία και το Ιράκ.
Αυτό δεν μπορεί να συμβεί για όσο διάστημα η Σαουδική Αραβία παραμένει ενωμένη.
Ωστόσο οι ΗΠΑ και οι περιφερειακοί σύμμαχοί της δε θα έβλεπαν ως αρνητικό το σενάριο της "αποσυναρμολόγησής της Σαουδικής Αραβίας, ένα σενάριο το οποίο θα μπορούσαν να προσπαθήσουν εκμεταλλευόμενοι την αντίθεση των σκληροπυρηνικών κληρικών Wahhabi στο πρόσφατο βασιλικό διάταγμα που επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν.
Θα ήταν δύσκολο να βρεθεί οποιοσδήποτε δεν επικροτεί την τελευταία κοινωνικο-πολιτιστική μεταρρύθμιση της Σαουδικής Αραβίας, παρέχοντας στις γυναίκες το δικαίωμα να οδηγήσουν, παρά τον κυνισμό ότι είναι καθυστερημένο και χρειάζονται ακόμα πολλά να γίνουν.
Ο πρίγκιπας Mohammad Bin Salman είναι προσηλωμένος στην εκπλήρωση του προγράμματος Vision 2030 στο οποίο έχει εναποθέσει την κληρονομιά του, η οποία συνεπώς απαιτεί να ξεκινήσουν μετασχηματιστικές αλλαγές εντός του Βασιλείου, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με το άκρως σκληρό δόγμα της Wahhabi.
Ήταν ήδη αναμενόμενο ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια ισχυρή αντίδραση από τους κληρικούς, γεγονός που εξηγεί την προληπτική καταστολή που το Ριάντ ξεκίνησε ενάντια στους κληρικούς.
Η Σαουδική Αραβία θα σωθεί μόνο από το μπούμερανγκ της αποσταθεροποίησης που προκαλούν οι κληρικοί Wahhabi, εάν καταφέρει να κερδίσει τη στήριξη των μετριοπαθών κληρικών, διασφαλίζοντας παράλληλα την υποστήριξη του στρατού και των ειδικών δυνάμεων και εξασφαλίζοντας πραγματικά την υποστήριξή τους.
Αυτό θα επέτρεπε στις αρχές να απομονώσουν τους σκληροπυρηνικούς ιερείς και να βασιστούν στην υποστήριξη των πολιτών με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan με την χρησιμοποίηση μηχανισμών "δημοκρατικής ασφάλειας" μετά την εξουδετέρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του το καλοκαίρι του 2016.
Δεδομένου ότι η τελευταία μεταρρύθμιση του Ριάντ χτυπά το ευαίσθητο πλαίσιο της σχέσης της μοναρχίας με τους κληρικούς, ειδικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε εύκολα να ερμηνευτεί ότι η μοναρχία που υπερβαίνει τα συμφωνηθέντα με τον κλήρο σε μια προσπάθεια "μαλακού πραξικοπήματος", είναι σαφές ότι ο λόγος για τον οποίο επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν είναι πράγματι ένα επικίνδυνο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Εξακολουθεί να υπάρχει μια διαρκής δυναμική για αποσταθεροποίηση στη χώρα, παρά την προληπτική καταστολή.
Όλες οι προσεχείς αντιδημοκρατικές διαμαρτυρίες που οδηγούνται από τους κληρικούς Wahhabi θα είναι μια κόκκινη σημαία που θα δείχνει ότι οι ΗΠΑ άρχισαν τελικά μια επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος κατά των μακροχρόνιων συμμάχων της στο Ριάντ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης