Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για Καταλονία, Σκοτία και Κόσοβο

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για Καταλονία, Σκοτία και Κόσοβο
Μολονότι η Κομισιόν κλείνει την πόρτα στην Καταλονία, την κρατά ανοικτή για τη Σκοτία
«Το δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμο σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα.
Η Κομισιόν πιστεύει ότι είναι καιροί για ενότητα και σταθερότητα όχι για διαιρέσεις και κατακερματισμούς».
Με την παραπάνω αναμενόμενη δήλωση σχολίασε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς τα γεγονότα της 1ης Οκτωβρίου στη Βαρκελώνη.
Μετά από πολύωρη αμηχανία, η Κομισιόν στήριξε την κυβέρνηση του Mariano Rajoy και αρκέστηκε σε μια αόριστη αναφορά κατά της βίας, παρά το γεγονός ότι το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας σημαδεύτηκε από βίαιη καταστολή των ισπανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Πάνω από 800 πολίτες τραυματίστηκαν με ευθύνη της κυβέρνησης Rajoy, αλλά η Κομισιόν αρκέστηκε στη φράση «η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι μέσο για την άσκηση πολιτικής», στάση η οποία επικρίθηκε διεθνώς.
Η Κομισιόν - και σωστά -  δεν επιθυμεί να διεθνοποιήσει το ζήτημα της Καταλονίας, ωστόσο εμφανίζει ενδιαφέρον η στάση της σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.
Για παράδειγμα, οι Βρυξέλλες και οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, το οποίο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008, ενώ η αναγνώρισή του από τη Σερβία αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή της πορεία.
Το Βελιγράδι θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ως αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της Σερβίας Alexander Vucic, ο οποίος εξέφρασε χθες την απορία του, τονίζοντας:
«Θα ήθελα να ρωτήσω τις Βρυξέλλες γιατί συμπεριφέρονται χειρότερα στη Σερβία;».
Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφερόταν στα δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Κομισιόν απέναντι σε Κόσοβο και Καταλονία.
Ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα της υποκριτικής χρήσης της αυτοδιάθεσης των λαών από τρίτες δυνάμεις - και ευρωπαϊκές - προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικά συμφέροντα.
Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα.
Μολονότι η Κομισιόν κλείνει την πόρτα στην Καταλονία, την κρατά ανοικτή για τη Σκοτία σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης από τη Βρετανία, λόγω Brexit!
Μπορεί ο πρόεδρος Jean Claude Juncker να έχει δηλώσει και σε αυτή την περίπτωση ότι το ζήτημα είναι εσωτερικό, ωστόσο μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε., οι Βρυξέλλες χαϊδεύουν τα αυτιά των Σκοτσέζων.
«Η πόρτα του προέδρου Juncker είναι ανοιχτή» απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τον Ιούνιο του 2016,  κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της πρωθυπουργού της Σκοτίας Nicolas Sturgeon, ότι το Κοινοβούλιο της Σκοτίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Τον Μάρτιο του 2017, η Κομισιόν δήλωνε ότι μια ανεξάρτητη Σκοτία θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για να γίνει κράτος - μέλος της Ε.Ε.
Στην περίπτωση της Καταλονίας, η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι σε ενδεχόμενη απόσχιση, η επαρχία θα βρεθεί αυτομάτως εκτός Ένωσης.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης