Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς μπορεί να επηρεάσει η φορολογική μεταρρύθμιση Trump τις αμερικανικές μετοχές

Πώς μπορεί να επηρεάσει η φορολογική μεταρρύθμιση Trump τις αμερικανικές μετοχές
Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να αποτιμηθεί με προσοχή, τονίζουν οι αναλυτές
Διχασμένοι αναλυτές αλλά και κορυφαίοι επενδυτές των ΗΠΑ με τις προτάσεις της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων.
Ο επικεφαλής της BlackRock, Larry Fink, ζητά να υπάρξουν διορθώσεις στην προτεινόμενη φορολογική μεταρρύθμιση του Donald Trump.
Ο Fink θεωρεί ότι οι προτάσεις Trump το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αυξήσουν τα ελλείμματα των ΗΠΑ.
Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος σε έκθεσή του χαρακτήρισε ως «αρνητικές για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ» (credit negative), τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος.  
Ο Warren Buffett σπεύδει να υπογραμμίσει ότι δεν προχωρά σε βιαστικές κινήσεις πριν να υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση του νέου φορολογικού καθεστώτος για επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες που θα φέρει ο Λευκός Οίκος.
Περισσότερο ψύχραιμη εμφανίζεται η UBS σε ανάλυση της, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «αλλαγή του παιχνιδιού, ακόμη και εάν περάσει η πρόταση για φορολογικές περικοπές ίσες με το 1% του αμερικανικού ΑΕΠ».
Σημειώνεται ότι το αμερικανικό οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις στο 20%, από 35% που είναι σήμερα, με τον αντίστοιχο για τη φορολόγηση των κερδών από επενδύσεις να παραμένει σταθερός στο 23,8% και αυτόν για τον φόρο εισοδήματος να φθάνει κοντά ή λίγο υψηλότερα από το 35% από 39,6% που είναι αυτή τη στιγμή.
Το πρώτο που πρέπει, φυσικά, να επιτύχει η κυβέρνηση Trump είναι να κερδίσει τη στήριξη τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων προκειμένου οι προτάσεις της να ψηφιστούν και κατόπιν να εφαρμοστούν.
Οι αναλυτές κρίνουν ότι αυτό είναι αρκετά δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, με τη Goldman Sachs σε έκθεσή της να δίνει πιθανότητες κοντά στο 65% να βρεθεί τελικά η χρυσή τομή και το φορολογικό καθεστώς των ΗΠΑ να αλλάξει μορφή.
με τη Goldman Sachs σε έκθεσή της να δίνει πιθανότητες κοντά στο 65% να βρεθεί τελικά η χρυσή τομή και το φορολογικό καθεστώς των ΗΠΑ να αλλάξει μορφή.
Αν και οι επενδυτές μπορεί να εκτιμήσουν ότι όλες οι εταιρείες θα επωφεληθούν από τις προτάσεις Trump –με δεδομένη τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη τους- αυτό μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένο.
Σύμφωνα με τον Neil Dwanne, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investors, αυτή τη στιγμή ο μέσος φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στον S&P 500 φθάνει στο 22%.
Αν και μία μείωση έστω και κατά 2% είναι, σαφώς θετική εξέλιξη, δεν πρόκειται να σώσει ή να χαντακώσει μία εταιρεία.
«Εάν ο Trump εκπλήρωνε την προεκλογική του δέσμευση για μείωση του συντελεστή στο 15% τότε θα υπήρχε πραγματική επίδραση», τονίζει ο αναλυτής της Allianz Global Investors.
Θα υπάρξουν, όμως, και κάποιοι κερδισμένοι και αυτοί δεν είναι άλλοι, σύμφωνα με τον Dwane, από τις μετοχές εταιρειών με μικρή και μέση κεφαλαιοποίηση.
Οι επενδυτές μπορεί να βγουν κερδισμένοι και από το ενδεχόμενο ορισμένοι κορυφαίοι όμιλοι των ΗΠΑ να αποφασίσουν να «περάσουν» στους μετόχους τους μέρος των κεφαλαίων που θα εξοικονομήσουν από την καταβολή λιγότερων φόρων.
Ή να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια για την επαναγορά μετοχών, μία πρακτική την οποία έχουν ακολουθήσει κατά κόρον το τελευταίο διάστημα, πιθανώς γιατί επιθυμούν να περιορίσουν τη διασπορά που έχουν στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης