Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το διπλό παιχνίδι του Putin – Γιατί κρατά στη ζωή τη Β. Κορέα – Ποια η στάση Κίνας και ΗΠΑ

Το διπλό παιχνίδι του Putin – Γιατί κρατά στη ζωή τη Β. Κορέα – Ποια η στάση Κίνας και ΗΠΑ
Η Μόσχα παίζει διπλό παιχνίδι, προσφέροντας βοήθεια στη Βόρειο Κορέα για να την βοηθήσει να αποκρούσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να την απομονώσουν οικονομικά.
Η Ρωσία ενισχύει αργά και σταθερά την οικονομική υποστήριξή της προς τη Βόρεια Κορέα στην προσπάθειά της να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια των ΗΠΑ να εκδιώξει τον Kim Jong Un, καθώς η Μόσχα φοβάται ότι η πτώση του καθεστώτος της ης θα χτυπήσει την περιφερειακή επιρροή της Πιονγιάνγκ θα επιτρέψει στα στρατεύματα των ΗΠΑ να αναπτυχθούν στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας.
Αν και η Μόσχα θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον με την στοχεύοντας στην μείωση ή στην άρση των δυτικών  κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί για το θέμα της Ουκρανίας, δεν θέλει να επιτρέψει την εμπλοκή των ΗΠΑ στις υποθέσεις άλλων χωρών.
Η Ρωσία είναι ήδη "οργισμένη" για τη δημιουργία δυνάμεων του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στα δυτικά της σύνορα στην Ευρώπη και δεν θέλει να δει το ίδιο σενάριο να πραγματοποιείται στην ασιατική πλευρά των συνόρων της.
Ωστόσο, ενώ η Ρωσία ενδιαφέρεται για την προστασία της Βόρειας Κορέας, η οποία ξεκίνησε τη "ζωή" της ως σοβιετικός δορυφόρος, δεν δίνει στην Πιονγιάνγκ ελεύθερο πεδίο. Υποστήριξε την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων από τον ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας για τις πυρηνικές δοκιμές τον Σεπτέμβριο του 2017.
Αλλά η Μόσχα παίζει διπλό παιχνίδι, προσφέροντας βοήθεια στη Βόρειο Κορέα για να την βοηθήσει να αποκρούσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να την απομονώσουν οικονομικά.
Μια ρωσική εταιρεία άρχισε να παρέχει στη Βόρεια Κορεά ίντερνετ, δίνοντας στην Πιονγιάνγκ μια δεύτερη σύνδεση με τον έξω κόσμο εκτός από την Κίνα.
Το διμερές εμπόριο υπερδιπλασιάστηκε στα 31,4 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2017, κυρίως λόγω του γεγονότος του ότι η Μόσχα προχώρησε σε υψηλότερες εξαγωγές πετρελαίου.
Τουλάχιστον οκτώ πλοία της Βόρειας Κορέας έφυγαν από τη Ρωσία με φορτία καυσίμων μέσα στο 2017, βοηθώντας την Πιονγιάνγκ να αντέξει αό τις βαριές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.
Η Ρωσία, η οποία μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, αντιστάθηκε επίσης στις προσπάθειες των ΗΠΑ να επαναπατριστούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους της Βόρειας Κορέας, των οποίων τα εμβάσματα βοηθούν στη διατήρηση της οικονομίας της χώρας.
"Το Κρεμλίνο πιστεύει πραγματικά ότι η βορειοκορεατική ηγεσία πρέπει να πάρει πρόσθετες διαβεβαιώσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος", δήλωσε ο Andrey Kortunov, επικεφαλής του ρωσικού  think tank  Russian International Affairs Council.
"Η προοπτικό της αλλαγής του καθεστώτος αποτελεί σοβαρή ανησυχία.
Το Κρεμλίνο αντιλαμβάνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump είναι απρόβλεπτος, αισθάνονταν πιο ασφαλής με τον B. Obama.
Ο Trump ο οποίος χλευάζει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι "θα καταστρέψει τελείως" τη χώρα εάν χρειαστεί.
Eνώ το Πεκίνο περιορίζει το εμπόριο με την Βόρεια Κορέα καθώς σκλήρυνε τη γραμμή του για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, η Ρωσία αυξάνει την υποστήριξή της.
Αυτό οφείλεται επειδή η Ρωσία αντιτίθεται κατηγορηματικά στην αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα.
Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας με τη γειτονική Λευκορωσία τον περασμένο μήνα είχαν ως σενάριο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια προσπάθεια που υποστηρίχθηκε από τη Δύση για να αποσχιστεί ένα τμήμα της Λευκορωσίας
Με τη Ρωσία να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2018, οι πολιτικοί αρχίζουν και πάλι να ασχολούνται με τη δυτική ανάμειξη.
Το 2011, ο Πρόεδρος V. Putin κατηγόρησε την τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton ότι προσπαθεί να προκαλέσει αναταραχές στη Ρωσία και έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην κινηθούν κατά του Kim Jong Un μόνο.
Καταδικάζοντας την Πιονγιάνγκ για τις πυρηνικές δοκιμές, ο Putin  είπε σε ένα φόρουμ τον περασμένο μήνα στο ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Βόρειας Κορέας για την ασφάλειά της όσον αφορά την επιθετική ρητορική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα.
Το Βλαδιβοστόκ, στρατηγική πόλη λιμάνι 600.000 κατοίκων και έδρα στο στόλο του Ρωσικού Ειρηνικού, απέχει μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα.
Η Ρωσία θα ήταν έντονα αντίθετη στο ενδεχόμενο να αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις των Η.Π.Α. κοντά στην επανενωμένη Κορέα.
"Οι Βορειοκορεάτες γνωρίζουν ακριβώς πώς αναπτύχθηκε η κατάσταση στο Ιράκ", δήλωσε ο Putin στο οικονομικό φόρουμ, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον είχε χρησιμοποιήσει το ψευδές πρόσχημα ότι η Βαγδάτη είχε όπλα μαζικής καταστροφής για να καταστρέψει τη χώρα και την ηγεσία της.
"Γνωρίζουν όλα αυτά και βλέπουν την κατοχή πυρηνικών όπλων και τεχνολογίας πυραύλων ως τη μοναδική μορφή αυτοάμυνας τους.
Πιστεύετε ότι θα τα εγκαταλείψουν;"
Σύμφωνα με αναλυτές, η άποψη της Ρωσίας είναι ότι η μετατροπή της Βόρειας Κορέας σε πυρηνικό κράτος, είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη και το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει η Δύση είναι να "παγώσει" η Πιονγιάνγκ μέρος του προγράμματός της.
Ο κ. Kortunov δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η υπεράσπιση του Κρεμλίνου προς τον Kim Jong Un βασίστηκε σε οποιαδήποτε προσωπική αγάπη ή υποστήριξη στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας, προσδίδοντας την πραγματική στήριξη της Μόσχας σε αυτό που έδωσε στον πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad.
Η θέση της Μόσχας οφείλεται στην πεποίθηση ότι το status quo κατέστησε τη Ρωσία ισχυρό γεωπολιτικό παράγοντα στην κρίση λόγω των στενών δεσμών της με την Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο Kortunov, όπως και η υποστήριξη της Ρωσίας προς τον Assad.
Είπε ότι η Μόσχα ήξερε ότι θα χάσει την περιφερειακή ηγεμονίας της αν ο Kim Jong Un χάσει την εξουσία, καθώς η επιρροή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή απειλείται όταν οι ισλαμιστές μαχητές έμοιαζαν ότι βρίσκονταν κοντά στο να ανατρέψουν τον Assad το 2015.
"Από τη μια πλευρά, η Ρωσία δεν θέλει να αποκλίνει από τη γραμμή των εταίρων της και κυρίως από τη θέση της Κίνας για το θέμα της Βόρειας Κορέας, η οποία γίνεται όλο και πιο σκληρή".
"Ωστόσο από την άλλη πλευρά, οι πολιτικοί στη Μόσχα κατανοούν ότι η τρέχουσα κατάσταση και το επίπεδο αλληλεπίδρασης μεταξύ της Μόσχας και της Πιονγιάνγκ βάζει τη Ρωσία σε ένα δικό της πρωτάθλημα σε σύγκριση με την Κίνα".
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνουν τη Kim Jong Un με τη βία, η Ρωσία θα είχε να αντιμετωπίσει ένα κύμα προσφύγων και ανθρωπιστική κρίση στα σύνορά της, ενώ τα όπλα και η τεχνολογία της Πιονγιάνγκ θα μπορούσαν να πέσουν σε ακόμα πιο επικίνδυνα χέρια.
Έτσι, παρότι η Ρωσία δίνει χλιαρή υποστήριξη στις αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ, ο Putin θέλει να βοηθήσει την οικονομία της Βόρειας Κορέας να αναπτυχθεί και υποστηρίζει την ένταξή του σε κοινά σχέδια με άλλες χώρες της περιοχής.
"Πρέπει να ενσωματώσουμε σταδιακά τη Βόρεια Κορέα στην περιφερειακή συνεργασία", δήλωσε ο Putin στη σύνοδο κορυφής του Βλαδιβοστόκ τον περασμένο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης