Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bitcoin: Πώς αντιδρούν στο ψηφιακό νόμισμα έξι κορυφαία στελέχη της Wall Street

tags :
Bitcoin: Πώς αντιδρούν στο ψηφιακό νόμισμα έξι κορυφαία στελέχη της Wall Street
Τα κορυφαία στελέχη της Wall Street «μισούν» το bitcoin, αλλά οι επενδυτές έχουν διαφορετική άποψη
Το 2017 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το έτος των κρυπτονομισμάτων, αν και οι βαρόνοι της Wall Street δεν φαίνεται να τα αγαπούν ιδιαιτέρως, όπως αναφέρει το BusinessInsider σε δημοσίευμά του.
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έχει ενισχυθεί κατά 720% από την αρχή του έτους και έχει φθάσει στα 145 δισ. δολάρια.
Το bitcoin είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων, ενώ έχει ενισχυθεί κατά 450% από την αρχή του έτους.
Την ίδια ώρα η αρχικές δημόσιες προσφορές (ICOs) κρυπτονομισμάτων έχουν εκτοξευθεί, καθώς εκατοντάδες startups τις χρησιμοποιούν προκειμένου να αντλήσουν εκατ. δολάρια και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο.
Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί 75 κρυπτό-hedge funds τα οποία επενδύουν στα κρυπτονομίσματα.
Αποτέλεσμα αυτής της έκρηξης είναι τα κορυφαία στελέχη της Wall Street να εκφράζουν τις απόψεις τους για αυτή τη δραστηριότητα, με κάποιους εξ αυτών να εμφανίζονται πολύ ανήσυχοι.
Ας δούμε τι έχουν υποστηρίξει έξι εκ των μεγάλων βαρόνων της Wall Street.

Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan



Στις 12 Σεπτεμβρίου σε οικονομικό συνέδριο που διοργάνωνε η Barclays ο Dimon επιτέθηκε στο bitcoin, χαρακτηρίζοντας το ως «απάτη» και μάλιστα χειρότερη από τη «φούσκα της τουλίπας».
Προσέθεσε ότι θα απέλυε στελέχη της JPMorgan τα οποία θα ανακάλυπτε ότι δραστηριοποιούνταν στο trading κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin.
Οι δηλώσεις του Dimon ήταν αρκετές ώστε να οδηγήσουν το bitcoin σε ημερήσια πτώση 11%.
Ο Dimon, όμως, επιτέθηκε εκ νέου στο bitcoin στις 22 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι βλέπουν τα κρυπτονομίσματα ως καινοτομία. Πρόκειται για ένα τίποτα, που παράγεται από ένα άλλο τίποτα. Στο τέλος οι άνθρωποι θα χάσουν τα χρήματά τους».

Ray Dalio, επικεφαλής επενδύσεων της Bridgewater Associates



Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, Ray Dalio, ήταν ανάλογα επικριτικός έναντι του bitcoin όσο και ο Dimon.
Στις 19 Σεπτεμβρίου και μιλώντας σε εκπομπή του CNBC υποστήριξε ότι το bitcoin «είναι φούσκα».
Προσέθεσε ότι το bitcoin δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως νόμισμα, από τη στιγμή που δεν μπορείς να το αποταμιεύσεις ενώ οι συναλλαγές με αυτό είναι εξαιρετικά λίγες.

James Gorman, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley



Ο επικεφαλής της Morgan Stanley είναι λιγότερο επιθετικός από τον Dimon.
Σε δηλώσεις του σε συνέδριο της Wall Street Journal στις 27 Σεπτεμβρίου, εκτίμησε ότι το bitcoin «είναι κάτι παραπάνω από μόδα», για να προσθέσει, όμως, ότι ο ίδιος δεν θα επένδυε ποτέ σε αυτό.
«Έχω μιλήσει με πολλούς ανθρώπους που έχουν επενδύσει. Είναι μία εξαιρετικά ριψοκίνδυνη κίνηση αλλά δεν είναι κάτι εκ των προτέρων κακό», εκτίμησε.

Larry Fink, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock



Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου της υφηλίου αν και εμφανίστηκε υπέρ του blockchain, της τεχνολογίας που κρύβεται πίσω από τα ψηφιακά νομίσματα, δεν είναι φιλικός προς αυτά.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg υποστήριξε ότι η εκτίναξη του bitcoin αποδεικνύει ότι στον κόσμο υπάρχουν… ανόσιες συμπεριφορές.
«Απλά αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλο ξέπλυμα χρήματος στον κόσμο. Αποδεικνύει πόσοι άνθρωποι μεταφέρουν μετρητά από το ένα μέρος στο άλλο.
Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι και ας δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα, σιχαίνομαι τη λέξη «κρυπτό».
Έτσι δεν θα έχεις ξέπλυμα χρήματος και όλα θα είναι ξεκάθαρα», υπογράμμισε.

Lloyd Blankfein, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs



Ο επικεφαλής της Goldman Sachs δήλωσε μέσω Twitter ότι «σκέφτομαι το bitcoin» για να προσθέσει ότι δεν είναι εντελώς ενάντια στην ιδέα του ψηφιακού νομίσματος.
Πριν από αυτό το tweet του Blackfein, δημοσίευμα της Wall Street Journal είχε αναφέρει ότι η Goldman Sachs βρίσκεται στα πρώτα στάδια δημιουργίας μίας πλατφόρμας για trading σε bitcoin.
Εκπρόσωπος Τύπου της τράπεζας δήλωσε ότι «με δεδομένο το ενδιαφέρον των πελατών μας για τα ψηφιακά νομίσματα αναζητούμε τρόπους για να τους εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτό το ζήτημα».
Εάν η Goldman Sachs «αναγνωρίσει» το bitcoin, σαφώς αυτό θα αποτελέσει την καλύτερη είδηση για την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Axel Weber, πρόεδρος της UBS



Ο πρόεδρος της UBS εκτίμησε πριν από μερικές ημέρες ότι το bitcoin δεν είναι νόμισμα.
«Συχνά με ρωτούν γιατί έχω τέτοιο σκεπτικισμό για το bitcoin, ίσως φταίει το γεγονός ότι υπήρξα επικεφαλής κεντρικής τράπεζας.
Η βασική λειτουργία ενός νομίσματα είναι ότι χρησιμεύει για πληρωμές, είναι ευρέως αποδεκτό, μπορεί να αποταμιευθεί και να υπάρξουν πραγματικές συναλλαγές με αυτό.
Η μόνη «ιδιότητα» που καλύπτει το bitcoin είναι ότι χρησιμοποιείται σε συναλλαγές», εκτίμησε ο Weber.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης