Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble: Το Eurogroup συμφωνεί στη μετεξέλιξη του ESM - Ναι στα σχέδια της ΕΚΤ για τα NPLs

Schaeuble: Το Eurogroup συμφωνεί στη μετεξέλιξη του ESM - Ναι στα σχέδια της ΕΚΤ για τα NPLs
Το Βερολίνο επιμένει ότι ο ρόλος του ESM θα πρέπει να αναβαθμιστεί

Στην ανάγκη μετεξέλιξης του Eurogroup αναφέρθηκε και σήμερα (10/10/2017) ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble.
Όπως είπε στο Eurogroup υπήρχε ευρεία συμφωνία ότι ο ESM πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel και οι συντηρητικοί της θέλουν o ESM να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση ότι τηρούνται οι κανόνες προϋπολογισμού της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, ο Schaeuble εξέφρασε τη στήριξή του προς τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα αναγκάσουν τις τράπεζες να σχηματίσουν περισσότερες προβλέψεις από το 2018 για την κάλυψη των νέων κόκκινων δανείων τους.
«Μπορώ μόνο να στηρίξω την ΕΚΤ σε αυτή τη θέση της.
Μια μεγάλη πλειονότητα Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών επίσης στήριξε τον επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ύστερα από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.
Επίσης, ο Schaeuble δήλωσε ότι η Ισπανία αναπτύχθηκε «θαυμάσια» τα τελευταία χρόνια.
«Θα ήθελα αυτή η ανάπτυξη να συνεχιστεί εντός του πλαισίου του ισπανικού Συντάγματος», πρόσθεσε.

Το bankingnews.gr μετέδιδε χθες (9/10/2017):

Ο Schaeuble προτείνει ο ESM να ελέγχει τους προϋπολογισμούς της ευρωζώνης, όχι η EE

Ο Schaeuble ο πρώην γερμανός υπουργός οικονομικών προτείνει ο ESM να ελέγχει τους προϋπολογισμούς της ευρωζώνης και όχι η Ευρωπαική Επιτροπή, ωστόσο η πρόταση του δεν βρίσκεται πολλούς θιασώτες.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύντομα επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Βουλής, συμμετείχε για τελευταία φορά στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο ίδιος παρουσίασε μια πρόταση για το μέλλον της Ευρώπης: «Απομακρύνετε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον έλεγχο των προϋπολογισμών»
Το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης o ESM θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην παρακολούθηση των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών και στη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα διαχειριστεί την αυτόματη αναδιάρθρωση του χρέους των κρατών που έχουν αποκατασταθεί, ανέφερε ένα γερμανικό έγγραφο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης.
Μετά από 8 χρόνια και περισσότερα από εκατό συναντήσεις, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ W. Schaeuble είπε αντίο στο Eurogroup, ως βετεράνος της ομάδας, από το 2009.
Ωστόσο στην τελευταία συνεδρίαση ο Schaeuble υπέβαλλε μια πρόταση για το μέλλον της ευρωζώνης, στο οποίο συστήνει να μην ελέγχονται οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει γίνει πάρα πολύ ελαστική, αλλά ο μηχανισμός διάσωσης ESM, που ελέγχεται από τα κράτη.
Την ιδέα αυτή την είχε και στο παρελθόν εκφράσει και τώρα αποφάσισε να αφήσει ως κληρονομιά στους υπουργούς οικονομικών.
Το έγγραφο στο οποίο συγκεκριμενοποίησε τις ιδέες του για την Ευρωζώνη είναι το άθροισμα των βασικών του θέσεων.
Η Επιτροπή είναι υπερβολικά ανεξάρτητη, δεν μπορεί να είναι αρμόδια να ελέγχει τη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιονομικού συμφώνου. Είναι επομένως απαραίτητο να δοθεί αυτή η εξουσία σε ένα σώμα που ελέγχεται από τα ίδια τα κράτη και συγκεκριμένα στον ESM.
Μάλιστα μετά το τρίτο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα ο ESM δεν έχει να κάνει πολλά.
Επιπλέον, ηγείται ήδη από τον Γερμανό Klaus Regling και έχει έδρα το Λουξεμβούργο.
Ο ESM μπορεί να γίνει ο νέος θεματοφύλακας των κανόνων, διατηρώντας παράλληλα την υποστήριξη των κρατών.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας γεννήθηκε ακριβώς πριν από πέντε χρόνια, στις 8 Οκτωβρίου, 2012 για να αντικαταστήσει τον EFSF, που είχε συσταθεί δύο χρόνια νωρίτερα για να αντιμετωπίσει την κρίση δημόσιου χρέους στην Ελλάδα.
Η ιδέα του Schaeuble να δώσει νέες εξουσίες στον ESM, ειδικά στους προϋπολογισμούς, δεν έτυχε θερμής υποδοχής.
«Οι εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους προϋπολογισμούς υπάρχουν στις Συνθήκες, θα πρέπει να αποφεύγεται η επικάλυψη των ρόλων», δήλωσε ο Επίτροπος Pierre Moscovici.
Μέχρι τότε, η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση: οι θέσεις τους έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, με το Παρίσι που θέλει ένα κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης και το Βερολίνο τάσσεται κατά (όπως επανέλαβε στο έγγραφο του ο Schaeuble).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης