Τελευταία Νέα
Διεθνή

RT Deutsch: Εάν η ΕΚΤ δεν επιστρέψει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα θα χάσει την αξιοπιστία της

RT Deutsch: Εάν η ΕΚΤ δεν επιστρέψει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα θα χάσει την αξιοπιστία της
Οι αποκαλύψεις έδειξαν ότι η ΕΚΤ αναπτύσσει έναν πολιτικό ρόλο που ξεπερνά το ρόλο της στον τραπεζικό τομέα
Στα 7,8 δισ. ευρώ ανήλθαν στην περίοδο 2012-16 τα καθαρά έσοδα από τόκους που είχαν εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από την απόκτηση ελληνικών ομολόγων αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα RT Deutsch.  
Πρόκειται για ομόλογα, τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων (Securities Markets Programme, SMP) της ΕΚΤ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμά σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, η ΕΚΤ κατέχει συνολικά ελληνικά ομόλογα αξίας σχεδόν 20 δισ. ευρώ.
Μια ανάλυση του βρετανικού οργανισμού "Jubilee Debt Campaign" εκτιμά ότι ένας άλλος διεθνής πιστωτής της Ελλάδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κέρδισε επίσης περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα.
Ο έλληνας οικονομολόγος Δημήτρης Ραπίδης ανησυχούσε σε δηλώσεις του στην RT-Deutsch είπε ότι "οι αποκαλύψεις είναι πραγματικά ανησυχητικές.
Η ΕΚΤ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Επομένως, είναι επιτακτική η θέσπιση μιας διαφανούς, δημοκρατικής και υπεύθυνης διαδικασίας λήψης αποφάσεων".
Οι αποκαλύψεις έδειξαν ότι η ΕΚΤ αναπτύσσει έναν πολιτικό ρόλο που ξεπερνά το ρόλο της στον τραπεζικό τομέα.
"Αυτά τα κέρδη πρέπει να επιστραφούν στην ελληνική κυβέρνηση, αλλιώς θα εξυπηρετήσουν το δημόσιο χρέος, διαφορετικά η ΕΚΤ θα μπορούσε να χάσει την αξιοπιστία και το ρόλο της στην Ευρωζώνη", προειδοποίησε ο κ. Ραπίδης, ο οποίος κάνει οικονομικές αναλύσεις για το Bloomberg, το Euronews, το BBC και το Al-Jazeera.
Το λεγόμενο πρόγραμμα SMP ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους το 2009, προκειμένου να μειωθεί η πίεση που άσκησε η αγορά στα πιστωτικά κόστη των κρατών μελών.
Αργότερα το 2015, η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά η Ελλάδα αποκλείστηκε από το πρόγραμμα αυτό, επειδή εξακολουθεί να βρίσκεται υπό μνημονιακό καθεστώς.
Μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει εάν η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί αργότερα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η απόφασή της εξαρτάται από το βαθμό βιωσιμότητας της εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας.
Το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ.
Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους σχεδόν 300 δισ. ευρώ της χώρας βρίσκεται στα χέρια διεθνών πιστωτών και όχι ιδιωτών.
"Πρόκειται για θέμα εθνικής δικαιοδοσίας και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", δήλωσε ο Mario Draghi, διευθυντής κεντρικής τράπεζας, σε επιστολή προς τους Financial Times.
Τα μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν αρχικά να επιστρέψουν τα κέρδη από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. Ωστόσο, όταν ξεκίνησε το γ' πακέτο διάσωσης το 2015, η αποπληρωμή σταμάτησε και οι τόκοι δεν καταβλήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης