Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές όταν η Β. Κορέα εκτοξεύει πυραύλους

CNBC: Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές όταν η Β. Κορέα εκτοξεύει πυραύλους
Κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του Kim Jong Un, η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε περισσότερες δοκιμές πυραύλων από είχαν πραγματοποιηθεί τις περιόδους που στην ηγεσία ήταν ο πατέρας και ο παππούς του
Από τον Ιούλιο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου 2017, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε πέντε δοκιμαστικές βολές βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών βλημάτων.
Η απειλή της Βόρειας Κορέας έχει βρεθεί σε δεύτερη μοίρα στις ανησυχίες των επενδυτών πίσω από τις ανησυχίες των επενδυτών για τις συνέπειες των τυφώνων στις ΗΠΑ και της φορολογικής μεταρρύθμισης, με τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες όμως να συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ρεκόρ.
Κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του Kim Jong Un, η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε περισσότερες δοκιμές πυραύλων από είχαν πραγματοποιηθεί τις περιόδους που στην ηγεσία ήταν ο πατέρας και ο παππούς του.
Με βάση την ιστορία, υπάρχει μια συμβουλή που μπορεί να είναι χρήσιμη για τους επενδυτές (και τον σημερινό αμερικανό πρόεδρο) όταν ο Kim Jong Un γιορτάζει την επόμενη πυρηνική του επιτυχία.
Μην αντιδράτε υπερβολικά.
Στην πραγματικότητα, για τους επενδυτές, μην κάνετε τίποτα.
Εξετάστε το χρηματιστήριο της χώρας που μάλλον αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη απειλή από μια πυρηνική κρίση αυτό της Νότια Κορέας.
Οι αμερικανοί επενδυτές ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά της Νότιος Κορέας από ό,τι αντιλαμβάνονται.
Οι επενδυτές επενδύουν σε μετοχές στο εξωτερικό, κυρίως μέσω χρηματιστηριακών συναλλαγών που βασίζονται στους δείκτες MSCI και FTSE.
Αυτοί οι δείκτες έχουν σημαντική έκθεση στη Νότια Κορέα.
Ο δείκτης MSCI ορίζει τη Νότια Κορέα ως αναδυόμενη αγορά και έχει έκθεση μεταξύ 14% και 15% στη Νότια Κορέα.
Το iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (IEMG) έλαβε 13,5 δισ. δολάρια από τους επενδυτές.
Ο δείκτης FTSE ορίζει τη Νότια Κορέα ως αναπτυγμένη αγορά και έχει έκθεση μεταξύ 4% και 5% σε μετοχές της Νότιας Κορέας.
Η απόδοση του νοτιοκορεατικού χρηματιστηρίου μεταξύ των περιόδων Ιουλίου 2017 έως τα μέσα Σεπτεμβρίου 2017, όταν έλαβαν χώρα οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις των πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα ήταν 1,37%.
Σε ετήσια βάση η απόδοση του νοτιοκορεατικού χρηματιστηρίου είναι 30%.

Ιστορία των δοκιμών πυραύλων και των αγορών, 2003-σήμερα

Υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο ιστορικό βορειοκορεατικών δοκιμών πυραύλων από ό, τι μόνο αυτό το καλοκαίρι που προβλέπεται. Χρησιμοποιώντας το Kensho, το οποίο παρέχει στο CNBC ιστορικό πλαίσιο για εκδηλώσεις που κινούνται στην αγορά, εξετάσαμε την αντίδραση μεγάλων παγκόσμιων πόρων μετά από κάθε δοκιμή πυραύλων από το 2003 έως σήμερα, 80 δοκιμές πυραύλων σε όλους. Τα αποτελέσματα: πιο συγκρατημένα από ό, τι οι επενδυτές αναμένουν.



Αλλά ακόμα και ο Warren Buffett ανησυχεί

Χωρίς υπερβολικές αντιδράσεις, η ανησυχία για τη Βόρεια Κορέα είναι λογική για κάθε επενδυτή.
Απλά ρωτήστε τον Warren Buffett.
Την περασμένη εβδομάδα ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δήλωσε ότι «έχουμε αυξήσει την ικανότητα ενός ατόμου, ίσως μιας ομάδας, ίσως ενός έθνους... να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα μόνο κτύπημα".
Ο Buffett πρόσθεσε ότι "έχουμε έναν άνθρωπο στη Βόρεια Κορέα μια πολύ φτωχή χώρα, που σχεδιάζει πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν την Καλιφόρνια. "Θα ήθελα να υπάρχειο μια λύση για αυτό".
"Όταν αρχίσετε να αξιολογείτε ποιες είναι οι διαφορετικές εκβάσεις και αναθέτετε πιθανότητες σε κάθε μία, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο μεγαλύτερος σύμμαχός της και ο μεγαλύτερος αντίπαλός της, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα συνεργαστούν μαζί προκειμένου να ασκήσουν επαρκή διπλωματική πίεση στη Βόρεια Κορέα για να τους φέρουν πίσω στο τραπέζι", δήλωσε ο Sameer Samana, στρατηγικός αναλυτής στη Wells Fargo Investment Institute.
Πρόσφατα σχόλια από αξιωματούχους της CIA δείχνουν ότι ο οργανισμός πιστεύει ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι ένας "ορθολογικός ηθοποιός" που υποκινείται από το βασικό του στόχο που είναι να διασφαλίσει την επιβίωση του καθεστώτος.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Λευκού Οίκου, κ. John Kelly, δήλωσε σε δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι η απειλή της Βόρειας Κορέας είναι σήμερα "διαχειρίσιμη".
Το θέμα της Βόρειας Κορέας "εξακολουθεί να σιγοβράζει κάτω από την επιφάνεια", δήλωσε ο Samana, αλλά μόλις αρχίσετε να επενδύετε σε ένα διαφοροποιημένο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο, θα υπάρχουν πάντα καυτά σημεία - συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Η βάση πελατών μας έχει έναν αρκετά μεγάλο κατάλογο με τα πράγματα που ανησυχούν.
Στην αρχή ήταν η αμερικανική πολιτική, μετά οι γαλλικές εκλογές και στη συνέχεια η Βόρεια Κορέα.
Υπάρχει σχεδόν πάντα κάτι στην πρώτη σελίδα που έχει επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών", δήλωσε ο Samana.
Ο αναλυτής της Wells Fargo παραδέχτηκε ότι εκπλήσσεται από το γεγονός ότι δεν έχουν πληγεί από κύμα πωλήσεων τις αγορές που βρίσκονται κοντά στη Βόρεια Κορέα.
Τα χρηματιστήρια της Κίνας έχουν πάει αρκετά καλά τό ίδιο και της Νότιας Κορέας.
Και οι αναδυόμενες αγορές στην ευρύτερη περιοχή έχουν προσφέρει σημαντικές αποδόσεις στους επενδυτές", είπε χαρακτηριστικά.









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης