Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Σε επικίνδυνο σημείο οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ - Καταλαβαίνει το ρίσκο ο Erdogan;

Die Welt: Σε επικίνδυνο σημείο οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ - Καταλαβαίνει το ρίσκο ο Erdogan;
Ο Erdogan είναι προσωπικά πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ είχαν ενθαρρύνει το πραξικόπημα ή ακόμα και ότι το οργάνωσαν
«Οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ είναι στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών με τον Τούρκο πρόεδρο να προκαλεί συνεχώς την Ουάσινγκτον και τον Donald Trump να παραμένει ανυποχώρητος.» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Ο Tayyip Erdogan δεν είναι ο άνθρωπος που διστάζει, μέχρι τώρα όμως δεν τολμούσε να ξεπεράσει μια κόκκινη γραμμή.
Οι στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ καλλιεργούνταν παρά τις όποιες αντιθέσεις με τους Ευρωπαίους.
Η αδιάρρηκτη φιλία με τις ΗΠΑ ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας και κρατικό δόγμα της τουρκικής πολιτικής.
Η πολιτική των αιχμών κατέληξε τώρα πια σε μια ανοιχτή κλιμάκωση της επιδείνωσης των σχέσεών τους.
Από εταίροι μεταβλήθηκαν σε άσπονδους εχθρούς και στο τέλος θα μπορούσε να είναι ο Erdogan εκείνος ο οποίος θα πληρώσει το υψηλότερο τίμημα» τονίζει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδας.
H Welt αναφέρει το ζήτημα της πρόσφατης σύλληψης του Τούρκου υπαλλήλου Topuz του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης και στην άρση της έκδοσης βίζας για Τούρκους υπηκόους από αμερικανικής πλευράς, λέγοντας ότι «ο αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα John Bass το χαρακτήρισε «εκδίκηση ενός μέρους της τουρκικής κυβέρνησης».
Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε χαρακτηρίζοντας τον τούρκο υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας τρομοκράτη.
Ο τελευταίος φέρεται ότι είχε την επαφή του Προξενείου με το υπουργείο Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων και με τον εισαγγελέα ο οποίος εθεωρείτο και θεωρείται οπαδός του Gulen.
Ο Τούρκος εισαγγελέας διεξήγαγε το 2013 έρευνες για τη διαφθορά στο στενό περιβάλλον του Erdogan, ο οποίος τις θεώρησε ως προσπάθεια ανατροπής του και γ'ι αυτό η τουρκική Δικαιοσύνη τον κατηγορεί σήμερα ότι είναι μέλος της "τρομοκρατικής οργάνωσης" του Gulen.
Κατά την τουρκική Δικαιοσύνη ο Topuz είναι σύνδεσμος του Gulen και μάλιστα θεωρείται συνδιοργανωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι. Το πραξικόπημα οργανώθηκε εν μέρει από (Τούρκους) αξιωματικούς της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, η οποία χρησιμοποιείται και από τις ΗΠΑ. Έτσι, φαίνεται πως ο Erdogan είναι προσωπικά πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ είχαν ενθαρρύνει το πραξικόπημα ή ακόμα και ότι το οργάνωσαν.
Όπως όμως λέει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Jenkings , ο οποίος ζει στην Κωνσταντινούπολη, «εάν οι ΗΠΑ είχαν οργανώσει το πραξικόπημα ο Erdogan θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα νεκρός».
Με τις προτάσεις του Erdogan για ανταλλαγή (αμερικανών η ευρωπαίων) κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές "αποδεικνύεται πόσο λίγο αντιλαμβάνεται τον κόσμο εκτός Τουρκίας ο Erdogan.
Το να τα βάζει ταυτόχρονα με την Αμερική και την Γερμανία δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο", λέει ο Jenkings».

Επικίνδυνες για την Αγκυρα οι σχέσεις της με τη Ρωσία και το Ιράν

«Ο Erdogan δεν παραλείπει επίσης να χαρακτηρίσει στην πατρίδα του τις ΗΠΑ ως "σκοτεινή δύναμη", η οποία επιθυμεί το κακό της Τουρκίας", συνεχίζει το άρθρο της Welt, το οποίο τονίζει επίσης το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος "συνδέει συνεχώς τις επιφυλάξεις του κατά του χριστιανισμού με ένα κόμπλεξ κατά οτιδήποτε δυτικού, το οποίο είναι κατ΄αυτόν συνώνυμο της "ατιμίας".
Εκπλήσσει επομένως το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έδειξαν υπομονή για τόσο διάστημα με τον ανάγωγο άντρα του Βοσπόρου".
Κατά τη Welt "υπάρχουν όμως και αντικειμενικοί λόγοι για την αποξένωση των δύο χωρών. Και οι δύο έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες της εξωτερικής τους πολιτικής. Υπό τον Obama για τις ΗΠΑ είχε σημασία η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και όχι η ο εκδημοκρατισμός.
Προς το τέλος της θητείας του η Ουάσινγκτον υποστήριξε τους κοσμικούς στρατιωτικούς πραξικοπηματίες στην Αίγυπτο.
Προφανώς οι Αμερικανοί είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι Ισλάμ και Δημοκρατία τελικά δεν συμβαδίζουν.
Το άλλοτε υποδειγματικό παράδειγμα της Τουρκίας έμοιαζε να το αποδεικνύει.
Υπό τον "μετριοπαθή μουσουλμάνο" Erdogan η χώρα του έγινε ισλαμικότερη και λιγότερο δημοκρατική και άσκησε μια πολιτική η οποία δεν ανταποκρινόταν στα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Ο Erdogan αντίθετα ασκεί μια εξωτερική πολιτική η οποία θέλει να επαναφέρει τη χώρα του στη Μέση Ανατολή στο οθωμανικό μέγεθος, μεταξύ άλλων διά της ενισχύσεως εξτρεμιστικών σουνιτικών αδελφοτήτων και ενόπλων ομάδων στην περιοχή.
Οι δύο στρατηγικές είναι διαμετρικά αντίθετες στη Μέση Ανατολή και η σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον ήταν αναπόφευκτη.
Αυτό αποδεικνύεται με τον εντυπωσιακότερο τρόπο στη Συρία:
Eκεί οι ΗΠΑ και οι Κούρδοι συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τους σουνίτες φονταμεναταλιστές.
και το άρθρο της Die Welt καταλήγει λέγοντας ότι «ο Erdogan έχει συμμαχήσει με τη Ρωσία και το Ιράν γεγονός που δεν θα του στοιχίσει ακριβά μόνο στο χρηματιστήριο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης