Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο «δολοφονήστε το δολάριο» από το Πεκίνο - Σε πλήρη εξέλιξη τα σχέδια για ηγεμονία του γουαν

Σχέδιο «δολοφονήστε το δολάριο» από το Πεκίνο - Σε πλήρη εξέλιξη τα σχέδια για ηγεμονία του γουαν
Η νέα στρατηγική του Πεκίνου είναι η τιμολόγηση των εισαγωγών πετρελαίου να γίνεται στο κινεζικό γουάν σε αντίθεση με την τιμολόγηση του πετρελαίου στο δολάριο που σήμερα κυριαρχεί στις παγκόσμιες αγορές
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια της Κίνας για την εκθρόνιση των ΗΠΑ τόσο από την πρώτη θέση στην παγκόσμια οικονομία, ενώα από τους βασικούς στόχους του Πεκίνου είναι η εκθρόνιση του δολαρίου και όπως αναφέρει το CNBC μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος ο πρόεδορς Xi Jinping προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του.
Η νέα στρατηγική του Πεκίνου είναι η τιμολόγηση των εισαγωγών πετρελαίου να γίνεται στο κινεζικό γουάν σε αντίθεση με την τιμολόγηση του πετρελαίου στο δολάριο που σήμερα κυριαρχεί στις παγκόσμιες αγορές.
Εάν το παράδειγμα της Κίνας ακολουθήσουν και άλλες χώρες, τότε αυτό θα σηματοδοτήσει ένα βήμα προς την αμφισβήτηση της ηγεμονίας του δολαρίου ως το πιο ισχυρό νόμισμα του κόσμου.
Η Κίνα είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως και έτσι το Πεκίνο θεωρεί λογικό ότι στο δικό του νόμισμα θα πρέπει να τιμολογείται το πετρέλαιο.
Αλλά πέρα ​​από αυτό, η απομάκρυνση από το δολάριο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.
Και οι δύο σκοπεύουν να μειώσουν τελικά την εξάρτησή τους από το δολάριο, περιορίζοντας την έκθεσή τους σε συναλλαγματικό κίνδυνο των ΗΠΑ και την πολιτική των αμερικανικών κυρώσεων.
Το σχέδιο είναι η τιμολόγηση του πετρελαίου σε γουάν με τη σύναψη συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, ωστόσο ο δρόμος αναμένεται να είναι μακρύς και επίπονος.
Το Πεκίνο αντιμετωπίζει σκεπτικιστικά τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και ασκεί υπερβολικό κρατικό έλεγχο.
Αυτοί οι παράγοντες θα εμποδίσουν την προσπάθειά της Κίνας να δημιουργήσει ένα βιώσιμο κριτήριο αναφοράς για την τιμολόγηση του πετρελαίου σε γουάν που θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί με το West Texas Intermediate ή το Brent (και τα δύο τιμολογούνται σε δολάρια).
Οι αρχιτέκτονες του «πετρογουάν» αντιμετωπίζουν έναν ανηφορικό δρόμο για την απομάκρυνση του «πετροδοολαρίου» το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες.
Η προσέλκυση ενδιαφέροντος από τις αγορές στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πετρελαίου αξίας τρισ. δολαρίων, αποτελεί μια ακόμη σημαντική πρόκληση.
Ένα άλλο εμπόδιο που στέκεται στο δρόμο των φιλοδοξιών της Κίνας για την τιμή του πετρελαίου σε γουάν είναι το ίδιο το νόμισμα.
Το γιουάν δεν είναι ακόμη πλήρως μετατρέψιμο, η τιμή του καθορίζεται καθημερινά, είναι επιρρεπές στις κρατικές παρεμβάσεις και υπόκειται σε κεφαλαιακούς ελέγχους.
Δεδομένου του αυστηρού ελέγχου του νομίσματος από την Κίνα, πολλοί παγκόσμιοι παίκτες είναι πιθανό να υποθέσουν ότι η αογρά πετρελαίου σε γουάν θα είναι σταθερά κάτω από τον αυστηρό έλεγχο του Πεκίνου.
"Οι μεγαλύτερες επιφυλάξεις μου είναι ο ρόλος της κινεζικής κυβέρνησης, η ενδεχόμενη κρατική παρέμβαση και η ευνοιοκρατία προς τις κινεζικές εταιρείες", δήλωσε ο John Driscoll, διευθυντής της JTD Energy Services στη Σιγκαπούρη.
"Η τιμολόγηση του πετρελαίου σε γουάν θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού;
Η μεγαλύτερη πρόκληση στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου είναι να διασφαλιστεί ότι καμία χώρα ή νομική οντότητα δεν θα αποκτήσει ένα κυρίαρχο πλεονέκτημα", πρόσθεσε ο Driscoll.
"Η Κίνα μπορεί να είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος και μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, αλλά η κεντρική κυβέρνηση της κατέχει κυρίαρχο ρόλο στον ενεργειακό τομέα".
Η κύρια ελπίδα για την επιβίωση ενός συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου με βάση το γουάν, σύμφωνα με τον Brown της FGE, είναι το Πεκίνο να ωθήσει τις κινεζικές κρατικές εταιρείες πετρελαίου να συμμετέχουν.
Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι "οι περισσότεροι αντισυμβαλλόμενοι δεν θα θέλουν να έχουν σχέση με το συμβόλαιο αυτό, καθώς προσθέτουν ένα επίπεδο κόστους και κινδύνου.
Επίσης, δεν θέλουν συμβάσεις με δεσπόζοντες αγοραστές ή πωλητές με κυβερνητικό ρόλο".
Η τιμολόγηση και η εκκαθάριση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου είναι η "αρχή" μιας ευρύτερης στρατηγικής ώθησης "για να υποστηρίξει την τιμολόγηση και την εκκαθάριση των εμπορικών συναλλαγών επί εμπορευμάτωντων σε γουάν", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Pan Gongsheng.
Για να υποστηρίξει το νέο σημείο αναφοράς, η Κίνα έχει ανοίξει περισσότερους από 6.000 λογαριασμούς διαπραγμάτευσης για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης, ανέφερε το Reuters τον Ιούλιο του 2017.
Η απάντηση της αγοράς στην τιμολόγηση του πετρελαίου σε γουάν είναι πιθανότατα αρχικά να είναι χλιαρή", αλλά θα μπορούσε να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου, ειδικά αν χρησιμοποιηθούν άλλα εργαλεία αντιστάθμισης των εμπορευμάτων", δήλωσε η Rachel Ziemba, διευθύνουσα σύμβουλος αναδυόμενων αγορών στην Roubini Global Economics.
Η Κίνα είναι πιθανό να προσεγγίσει τους κύριους προμηθευτές της αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Ασία - μερικοί από τους οποίους ήδη αποδέχονται το γουάν ως πληρωμή - για να τιμολογήσουν τα φορτία τους σε γουαν.
"Η δυναμική των ΗΠΑ μειώνεται", δήλωσε ο Juerg Kiener, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδυτικός διευθυντής της Swiss Asia Capital.
"Το Ιράκ, η Ρωσία και η Ινδονησία έχουν συμμετάσχει σε συναλλαγές εκτός δολαρίου."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης