Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμερικανικές και τουρκικές εταιρείες κάνουν έκκληση για επίλυση των διπλωματικών διαφορών Τουρκίας – ΗΠΑ

Αμερικανικές και τουρκικές εταιρείες κάνουν έκκληση για επίλυση των διπλωματικών διαφορών Τουρκίας – ΗΠΑ
Καλούμε τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Αμερικής να ξεκινήσουν συζητήσεις για να επιτύχουν ουσιαστική επίλυση των υφιστάμενων διαφορών, έτσι ώστε να μην υποφέρουν ούτε οι λαοί μας ούτε οι οικονομίες μας
Οι κορυφαίες τουρκικές και αμερικανικές εταιρείες προέτρεψαν τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ την Τρίτη 2017, να επιλύσουν μία σειρά διπλωματικών διαφορών, που ώθησαν τις δύο χώρες να περιορίσουν τη χορήγηση βίζας στους πολίτες των δύο χωρών.
Η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ για απροθυμία να εκδώσει τον κληρικό Fethullah Gulen, τον οποίο κατηγόρησε η Άγκυρα για την ενορχήστρωση ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016, καθώς και για την αμερικανική υποστήριξη προς τους Σύριους Κούρδους, που θεωρούν οι Τούρκοι ως επέκταση του απαγορευμένου PKK.
Η Αμερικανοτουρκικό Επιχειρησιακό Συμβούλιο (TAIK) κάλεσε τις αμερικανικές και τουρκικές κυβερνήσεις να συμμετάσχουν σε συνομιλίες, για την επίλυση των διαφορών, για την αποφυγή προβλημάτων τόσο στις οικονομίες τους όσο και στους πολίτες τους.
"Καλούμε τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Αμερικής να ξεκινήσουν συζητήσεις για να επιτύχουν ουσιαστική επίλυση των υφιστάμενων διαφορών, έτσι ώστε να μην υποφέρουν ούτε οι λαοί μας ούτε οι οικονομίες μας", ανέφερε σε δήλωσή του το TAIK.
Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν περισσότερο με τη σύλληψη ενός δεύτερου υπαλλήλου του προξενείου των ΗΠΑ νωρίτερα τον Οκτώβριο 2017, με κατηγορίες πως εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Η δήλωση του TAIK, ενός συμβουλίου αποτελούμενου από κορυφαίες εταιρείες της Τουρκίας και των ΗΠΑ, όπως η Ford, η Microsoft και η Turkish Airlines, ήταν η τελευταία σε μία σειρά από εκκλήσεις προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, για να διευθετήσουν τις διαφορές τους.
Ωστόσο, ο πρόεδρος RecepTayyip Erdogan δεν δείχνει να κάνει πίσω, καταδικάζοντας την Ουάσινγκτον για ζητήματα δημοκρατίας, σχόλια που ενδέχεται να αμβλύνουν τις ελπίδες για κάποια επίλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης