Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Η αναστολή των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ θα ήταν αυτοκτονία

Τουρκία: Η αναστολή των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ θα ήταν αυτοκτονία
Ο τούρκος υπουργός Ευωπαϊκών Υποθέσεων, Omer Celik, τόνισε ότι η συζήτηση για την περιοκοπή της προενταξιακής βοήθειεα μειώνει την αξιοπιστία της ΕΕ
Ως «αυτοκτονία» χαρακτήρισε σήμερα (25/10) ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Omer Celik, μία ενδεχόμενη απόφαση για διακοπή των διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας στην ΕΕ, τονίζοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε την αξιοπιστία των Βρυξελλών.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Celik, «εάν η μόνη απόφαση που έλαβε η το ευρπωαϊκό μπλοκ, το οποίο αδυνατεί να λύσει τα δικά του προβλήματα, είναι η περικοπή ή η παύση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονία», με τη σχετική δήλωση να έρχεται μόλις μία μέρα μετά την είδηση ότι η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ζήτησε από τους υπόλοιπους ηγέτες στην ΕΕ να διακόψουν το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) για την Τουρκία.
Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, απαιτείται κοινή απόφαση από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ ώστε να «παγώσουν» ή να σταματήσουν τελείως οι ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα.
«Η συζήτηση για την περιοκπή της προενταξιακής βοήθειας μειώνει την αξιοπιστία της ΕΕ», υπογράμμισε ο τούρκος υπουργός, διευκρινίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση δε σημαίνει τίποτα για την Άγκυρα, καθώς το πλήγμα από τη σχετική απόφαση είναι μείωση της αξιοπιστίας των Βρυξελλών.
Εκτός της Γερμανίας, τόσο η Αυστρία όσο και η Ολλανδία έχουν παρουσιάσει μία αντί-τουρκική ρητορική κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών τους τους τελευταίους μήνες.
Μάλιστα, ο Celik τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας απέναντι στην Τουρκία δε θα μπορούσε να εξηγηθεί μέσω πολιτικής ανάλυσης, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «ψυχιατρική εμμονή».
«Όσοι μίλησαν κατά της ένταξης της Τουρκίας στην πραγματικότητα έκαναν μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία της ΕΕ», τόνισε ο Celik, προσθέτοντας ότι οι Βρευξέλλες οφείλουν να λάβουν αποφάσεις σύμφωνα με τις αρχές τους και όχι να ενεργούν με την έννοια της οριζόντιας αλληλεγγύης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης