Στο επίκεντρο του κυκλώνα η Σαουδική Αραβία
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αλλαγές σε όλα τα επίπεδα στη Σαουδική Αραβία, αλλαγές που βάζουν "φωτιά" στο γεωπολιτικό σκηνικό και ενδεχεται να προκαλέσουν σοβαρές ανακατατάξεις.
Η σύσφιξη των σχέσεων με την Ρωσία και η ανάδειξη του πρίγκιπα Mohammed bin Salman ως διάδοχο του θρόνου, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τους Ουαχαμπίτες κληρικούς, έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, η οποία βλέπει έναν παραδοσιακό της σύμμαχο στην Μέση Ανατολή να απομακρύνεται και όπως όλα δείχνουν δε φαίνεται διατεθειμένη να χάσει τον πόλεμο και προωθεί τα σχέδια της.
Υπονομεύοντας τη σταθερότητας στη Σαουδική Αραβία
Αυτό το πρόσχημα - ότι κάποιος, πόσο μάλλον ένας μουσουλμάνος που εμπλέκεται σε απαγορευμένη συμπεριφορά - χρησιμοποιήθηκε ως διαμαρτυρία για την οργάνωση πολέμων τζιχάντ σε Συρία, Ιράκ και την Υεμένη, επομένως λογικά μπορεί να προβλεφθεί κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να σχεδιαστεί κατά της Σαουδικής μοναρχίας αν δεν μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις του κληρικού Wahhabi-Takfiri.
Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να αναφερθούμε εν συντομία στην πολιτική δομή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι μια αυταρχική δικτατορία στην οποία η βασιλική οικογένεια της χώρας έχει συμμαχήσει με τους κληρικούς Wahhabis.
Αυτή η συμμαχία μεταξύ της οικογένειας των Saud και των οπαδών του Muhammad ibn Abd al-Wahhab αποτελεί την πολιτική βάση του Βασιλείου, με την κάθε πλευρά να οριοθετεί ορισμένες σφαίρες εσωτερικής επιρροής για τον εαυτό της.
Αυτό ήταν μια αρκετά σταθερή συμφωνία (με τη σχετική έννοια) μέχρι που ο Πρίγκιπας Salman bin Abdulaziz Al Saud αποφάσισε να προωθήσει τις κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι βρίσκονται στην ατζέντα του προγράμματος Vision 2030, καθώς οι κληρικοί το θεωρούν σαν μια de-facto αλλαγή ισορροπιών της συμμαχίας, ακόμα και ως ένα "μαλακό πραξικόπημα", από τη μοναρχία.
Γι 'αυτό το λόγο, το ζήτημα της δυνατότητας οδήγησης των γυναικών είναι τόσο επικίνδυνο για τη σταθερότητα της Σαουδικής Αραβίας - και όχι για λόγους μισογυνισμού, αλλά λόγω της εκρηκτικής αντίδρασης που θα μπορούσε να προκαλέσει από τους κληρικούς Wahabbi.
Αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο η Βασιλική οικογένεια πραγματοποίησε την πρόσφατη καταστολή εναντίον ορισμένων θρησκευτικών ηγετών, προσδοκώντας με σύνεση ότι οι πλέον ακραίοι μεταξύ τους, θα μπορούσαν να επιδιώξουν να συσπειρωθούν, προσπαθώντας να ανατρέψουν τη μοναρχία μόλις ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν.
Πολλαπλοί μετασχηματισμοί
Το γεγονός παραμένει ότι οποιαδήποτε επικείμενη σύγκρουση της βασιλικής οικογένειας με τους κληρικούς επηρεάζει εκτός της εσωτερικής σκηνής και τη γεωπολιτική σκακιέρα καθώς η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές πετρελαίου παγκοσμίως και έχει γεωστρατηγική θέση στο σταυροδρόμι της Αφρικής - Ευρασίας.
Το 2016 η Σαουδική Αραβία ήρθε πολύ κοντά τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα, οπότε οποιαδήποτε αναταραχή στη Σαουδική Αραβία θα βλάψει με βεβαιότητα τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο χωρών.
Όσον αφορά τη Ρωσία, το Ριάντ συμφώνησε σε στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, έχει συντονιστεί πλήρως με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο θέμα της Συρίας, υπέγραψε το καλοκαίρι μια συμφωνία όπλων ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας θα επισκεφτεί τη Ρωσία για πρώτη φορά.
Όσον αφορά την Κίνα, η Λαϊκή Δημοκρατία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο όπλων στη Σαουδική Αραβία, ο βασιλιάς επισκέφθηκε το Πεκίνο μέσα στο 2017 και οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες συνολικού ύψους άνω των 130 δισ. δολαρίων μόνο τους τελευταίους έξι μήνες.
"Βαλκανιοποίηση" της Αραβικής Χερσονήσου
Η πιο άμεση γεωπολιτική συνέπεια της σύγκρουσης της βασιλικής οικογένειας με τους κληρικούς θα ήταν η "Βαλκανιοποίηση" της Αραβικής Χερσονήσου σε μια συλλογή εμιράτων, αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζει το τι θα συνέβαινε αν οι ΗΠΑ είχαν ποτέ πετύχει να μετατρέψουν τον "Ψυχρό πόλεμο" των χωρών του Κόλπου σε πολεμική σύγκρουση.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία υποδαυλίζουν τις εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, είναι μοναδικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς είναι ουσιαστικά μια συλλογή εμιράτων που λειτουργούν ως ημι-ενωμένη οντότητα και αυτό το δημιουργικό μοντέλο θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ολόκληρη την επικράτεια ενός "Βαλκανιοποιημένου" Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και να επεκταθεί στην περιοχή του Αμπού Ντάμπι στην ενδοχώρα της χερσονήσου όπου βρίσκονται οι πλούσιοι φυσικοί πόροι.
Επιπλέον, η εξάπλωση του συστήματος των Εμιράτων σε όλη αυτή τη στρατηγική γωνιά της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ένα προηγούμενο για τη διαίρεση και άλλων τμημάτων αυτής της κατακερματισμένης περιοχής γενικά, ιδιαίτερα στην Υεμένη και στη Συρία και το Ιράκ.
Αυτό δεν μπορεί να συμβεί για όσο διάστημα η Σαουδική Αραβία παραμένει ενωμένη.
Ωστόσο οι ΗΠΑ και οι περιφερειακοί σύμμαχοί της δε θα έβλεπαν ως αρνητικό το σενάριο της "αποσυναρμολόγησής της Σαουδικής Αραβίας, ένα σενάριο το οποίο θα μπορούσαν να προσπαθήσουν εκμεταλλευόμενοι την αντίθεση των σκληροπυρηνικών κληρικών Wahhabi στο πρόσφατο βασιλικό διάταγμα που επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν.
Θα ήταν δύσκολο να βρεθεί οποιοσδήποτε δεν επικροτεί την τελευταία κοινωνικο-πολιτιστική μεταρρύθμιση της Σαουδικής Αραβίας, παρέχοντας στις γυναίκες το δικαίωμα να οδηγήσουν, παρά τον κυνισμό ότι είναι καθυστερημένο και χρειάζονται ακόμα πολλά να γίνουν.
Ο πρίγκιπας Mohammad Bin Salman είναι προσηλωμένος στην εκπλήρωση του προγράμματος Vision 2030 στο οποίο έχει εναποθέσει την κληρονομιά του, η οποία συνεπώς απαιτεί να ξεκινήσουν μετασχηματιστικές αλλαγές εντός του Βασιλείου, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με το άκρως σκληρό δόγμα της Wahhabi.
Ήταν ήδη αναμενόμενο ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια ισχυρή αντίδραση από τους κληρικούς, γεγονός που εξηγεί την προληπτική καταστολή που το Ριάντ ξεκίνησε ενάντια στους κληρικούς.
Η Σαουδική Αραβία θα σωθεί μόνο από το μπούμερανγκ της αποσταθεροποίησης που προκαλούν οι κληρικοί Wahhabi, εάν καταφέρει να κερδίσει τη στήριξη των μετριοπαθών κληρικών, διασφαλίζοντας παράλληλα την υποστήριξη του στρατού και των ειδικών δυνάμεων και εξασφαλίζοντας πραγματικά την υποστήριξή τους.
Αυτό θα επέτρεπε στις αρχές να απομονώσουν τους σκληροπυρηνικούς ιερείς και να βασιστούν στην υποστήριξη των πολιτών με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan με την χρησιμοποίηση μηχανισμών "δημοκρατικής ασφάλειας" μετά την εξουδετέρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του το καλοκαίρι του 2016.
Δεδομένου ότι η τελευταία μεταρρύθμιση του Ριάντ χτυπά το ευαίσθητο πλαίσιο της σχέσης της μοναρχίας με τους κληρικούς, ειδικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε εύκολα να ερμηνευτεί ότι η μοναρχία που υπερβαίνει τα συμφωνηθέντα με τον κλήρο σε μια προσπάθεια "μαλακού πραξικοπήματος", είναι σαφές ότι ο λόγος για τον οποίο επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν είναι πράγματι ένα επικίνδυνο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Εξακολουθεί να υπάρχει μια διαρκής δυναμική για αποσταθεροποίηση στη χώρα, παρά την προληπτική καταστολή.
Όλες οι προσεχείς αντιδημοκρατικές διαμαρτυρίες που οδηγούνται από τους κληρικούς Wahhabi θα είναι μια κόκκινη σημαία που θα δείχνει ότι οι ΗΠΑ άρχισαν τελικά μια επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος κατά των μακροχρόνιων συμμάχων της στο Ριάντ.
Το μετριοπαθές Ισλάμ
Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, έχει υποσχεθεί την επιστροφή σε ένα "πιο μετριοπαθές Ισλάμ", καθώς το Βασίλειο συνεχίζει να προχωρεί με εκτεταμένες πολιτιστικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Μιλώντας στο συνέδριο για την πρωτοβουλία επενδύσεων για το μέλλον του Ριάντ, την Τρίτη (24/10), ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να "καταστρέψει" τις εξτρεμιστικές ιδεολογίες προκειμένου να φέρει τη χώρα του κοντά με άλλα έθνη σε όλο τον κόσμο.
"Με κάθε ειλικρίνεια, δεν θα περάσουμε 30 χρόνια της ζωής μας να ασχολούμαστε με εξτρεμιστικές ιδεολογίες, θα τις καταστρέψουμε σήμερα και αμέσως", είπε.
"Η Σαουδική Αραβία δεν ήταν έτσι πριν από το 1979.
Η Σαουδική Αραβία και ολόκληρη η περιοχή πέρασαν μια αναβίωση μετά το 1979.
Το μόνο που κάνουμε είναι να επιστρέψουμε σε αυτό που ήμασταν, ένα μετριοπαθες Ισλάμ που είναι ανοικτό σε όλες τις θρησκείες και στον κόσμο και σε όλους τις παραδόσεις και τους ανθρώπους", είπε.
Η αναφορά του πρίγκιπα στο 1979 αφροά μια ταραχώδη περίοδο για τη χώρα, όπου το Ριάντ είχε έντονη διαμάχη με το Ιράν για ηγεσία του ισλαμικού κόσμου.
Η σιιτική μειονότητα της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησε επίσης μια θανατηφόρα εξέγερση στην επαρχία Al-Hasa την ίδια χρονιά.
Σε απάντηση, η Σαουδική Μοναρχία ενίσχυσε τους δεσμούς της με το θρησκευτικό ίδρυμα των Wahhabi και υιοθέτησε πολλές από τις σκληρές θέσεις του.
Ο Ουαχαμπισμός αποτελεί θρησκευτικό κίνημα ή κλάδο του σουνιτικού Ισλάμ και έχει περιγραφεί ποικιλοτρόπως ως υπερσυντηριτικό, φονταμενταλιστικό, πουριτανικό,ισλαμικό μεταρυθμιστικό κίνημα, με σκοπό την αποκατάσταση της καθαρής μονοθεϊστικής λατρείας.
Δίνει έμφαση στην απόλυτη κυριαρχία του Θεού, απαγορεύει την ανάμειξη των φύλων (άνδρες/γυναίκες) σε δημόσιους χώρους και θέτει πολυάριθμους περιορισμούς στις γυναίκες.
Το 2015, ο βασιλιάς Salman bin Abdulaziz Al-Saud - μαζί με τον bin Salman - επιδίωξε να εισαγάγει μια νέα εποχή της πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας.
Και τον Ιούνιο, ο βασιλιάς προωθούσε τον bin Salman στέφοντάς τον πρίγκιπα, καθιστώντας τον και προφανή διάδοχο.
Οι δύο τους σταδιακά χορήγησαν στις γυναίκες ένα αυξανόμενο αριθμό δικαιωμάτων - συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος οδήγησης, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το 2018.
"Κάποια ξεκάθαρα βήματα ελήφθησαν πρόσφατα και πιστεύω ότι θα καταργήσουμε τα απομεινάρια του εξτρεμισμού πολύ σύντομα", δήλωσε ο bin Salman.
Vision 2030
Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman αναλαμβάνει επί του παρόντος το καθήκον να μετατρέψει γρήγορα την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας.
Το Βασίλειο σκοπεύει να συγκεντρώσει περίπου 100 δισ. δολάρια από την Δημόσια Εγγραφή του κρατικού πετρελαίου γίγαντα Saudi Aramco.
Τα κεφάλαια θα υποστηρίξουν μια προσπάθεια διαφοροποίησης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας μέσω ενός σχεδίου που ονομάζεται Vision 2030.
Η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου από πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι το 2014 σε περίπου 55 δολάρια μέχρι έχει επιταχύνει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να απεξαρτηθεί σιγά σιγά η οικονομίας της από το πετρέλαιο και να βασιστεί φάσμα βιομηχανιών.
Τώρα είναι η ώρα για οικονομικές και χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις
Επί του παρόντος, η βιομηχανία πετρελαίου απασχολεί περίπου το 70% του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας - τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.
Οι Σαουδάραβες πολίτες δεν πληρώνουν φόρους ενώ λαμβάνουν δωρεάν εκπαίδευση, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και επιδοτήσεις για τις περισσότερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Το 2015, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η Σαουδική Αραβία θα έμενε χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα μέχρι το 2020.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η Σαουδική Αραβία δήλωσε την Τετάρτη (25/10) ότι έχει φιλοδοξίες να αυξήσει το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων (PIF) σε 400 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο.
Το κύριο ταμείο κρατικών επενδύσεων του Βασιλείου έχει σήμερα υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους περίπου 230 δισ. δολαρίων, αν και είναι έτοιμο να λάβει τα έσοδα από την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας του κόσμου το 2018.
Το κύριο ταμείο κρατικών επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας στοχεύει στη δημιουργία 20.000 άμεσων θέσεων εργασιών και 256.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2020.
Ο Altaf Kassam, επικεφαλής έρευνας και στρατηγικής στο State Street Global Advisors, δήλωσε στο CNBC ότι το συνέδριο προσφέρθηκε ως " το ντεμπούτο της Σαουδικής Αραβίας στις κεφαλαιαγορές".
"Νιώθουν ότι έχουν κάνει πολλή δουλειά στο παρασκήνιο, έχουν αλλάξει τη διαδοχή και τώρα είναι πραγματικά καιρός να ξεκινήσουν οι κυριότερες οικονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις", δήλωσε την Τετάρτη.
Την Τρίτη (24/10), η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ένα σχέδιο αξίας 500 δισ. δολαρίων για την οικοδόμηση μιας επιχειρηματικής και βιομηχανικής ζώνης που θα συνδέεται με την Ιορδανία και την Αίγυπτο.
Η ζώνη των 26.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, γνωστή ως NEOM, θα επικεντρωθεί σε βιομηχανίες όπως η ενέργεια και το νερό, η βιοτεχνολογία, η τροφή, η προηγμένη παραγωγή και η ψυχαγωγία.
Το Ριάντ περιορίζει τη γραφειοκρατία και απομακρύνει τα εμπόδια στις επενδύσεις.
Την Κυριακή (22/10), ανέφερε ότι θα επιτρέψει σε στρατηγικούς ξένους επενδυτές να κατέχουν πάνω από το 10% των εισηγμένων εταιρειών της Σαουδικής Αραβίας.
Νωρίτερα την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, δήλωσε στο CNBC ότι ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας παρέμεινε σε καλό δρόμο για την IPO του 2018.
Η IPO για περίπου το 5% της Saudi Aramco αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Aramco θα μπορούσε να δει την κεφαλαιοποίησή της να φτάνει τα 2 τρισ. δολάριαν, αν και άλλοι προβλέπουν ότι η Δημόσια Προσφορά θα εκτιμήσει την εταιρεία από 1 τρισ. έως 1,5 τρισ. δολάρια.
www.bankingnews.gr
Η σύσφιξη των σχέσεων με την Ρωσία και η ανάδειξη του πρίγκιπα Mohammed bin Salman ως διάδοχο του θρόνου, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τους Ουαχαμπίτες κληρικούς, έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, η οποία βλέπει έναν παραδοσιακό της σύμμαχο στην Μέση Ανατολή να απομακρύνεται και όπως όλα δείχνουν δε φαίνεται διατεθειμένη να χάσει τον πόλεμο και προωθεί τα σχέδια της.
Υπονομεύοντας τη σταθερότητας στη Σαουδική Αραβία
Αυτό το πρόσχημα - ότι κάποιος, πόσο μάλλον ένας μουσουλμάνος που εμπλέκεται σε απαγορευμένη συμπεριφορά - χρησιμοποιήθηκε ως διαμαρτυρία για την οργάνωση πολέμων τζιχάντ σε Συρία, Ιράκ και την Υεμένη, επομένως λογικά μπορεί να προβλεφθεί κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να σχεδιαστεί κατά της Σαουδικής μοναρχίας αν δεν μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις του κληρικού Wahhabi-Takfiri.
Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να αναφερθούμε εν συντομία στην πολιτική δομή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι μια αυταρχική δικτατορία στην οποία η βασιλική οικογένεια της χώρας έχει συμμαχήσει με τους κληρικούς Wahhabis.
Αυτή η συμμαχία μεταξύ της οικογένειας των Saud και των οπαδών του Muhammad ibn Abd al-Wahhab αποτελεί την πολιτική βάση του Βασιλείου, με την κάθε πλευρά να οριοθετεί ορισμένες σφαίρες εσωτερικής επιρροής για τον εαυτό της.
Αυτό ήταν μια αρκετά σταθερή συμφωνία (με τη σχετική έννοια) μέχρι που ο Πρίγκιπας Salman bin Abdulaziz Al Saud αποφάσισε να προωθήσει τις κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι βρίσκονται στην ατζέντα του προγράμματος Vision 2030, καθώς οι κληρικοί το θεωρούν σαν μια de-facto αλλαγή ισορροπιών της συμμαχίας, ακόμα και ως ένα "μαλακό πραξικόπημα", από τη μοναρχία.
Γι 'αυτό το λόγο, το ζήτημα της δυνατότητας οδήγησης των γυναικών είναι τόσο επικίνδυνο για τη σταθερότητα της Σαουδικής Αραβίας - και όχι για λόγους μισογυνισμού, αλλά λόγω της εκρηκτικής αντίδρασης που θα μπορούσε να προκαλέσει από τους κληρικούς Wahabbi.
Αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο η Βασιλική οικογένεια πραγματοποίησε την πρόσφατη καταστολή εναντίον ορισμένων θρησκευτικών ηγετών, προσδοκώντας με σύνεση ότι οι πλέον ακραίοι μεταξύ τους, θα μπορούσαν να επιδιώξουν να συσπειρωθούν, προσπαθώντας να ανατρέψουν τη μοναρχία μόλις ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν.
Πολλαπλοί μετασχηματισμοί
Το γεγονός παραμένει ότι οποιαδήποτε επικείμενη σύγκρουση της βασιλικής οικογένειας με τους κληρικούς επηρεάζει εκτός της εσωτερικής σκηνής και τη γεωπολιτική σκακιέρα καθώς η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές πετρελαίου παγκοσμίως και έχει γεωστρατηγική θέση στο σταυροδρόμι της Αφρικής - Ευρασίας.
Το 2016 η Σαουδική Αραβία ήρθε πολύ κοντά τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα, οπότε οποιαδήποτε αναταραχή στη Σαουδική Αραβία θα βλάψει με βεβαιότητα τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο χωρών.
Όσον αφορά τη Ρωσία, το Ριάντ συμφώνησε σε στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, έχει συντονιστεί πλήρως με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο θέμα της Συρίας, υπέγραψε το καλοκαίρι μια συμφωνία όπλων ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας θα επισκεφτεί τη Ρωσία για πρώτη φορά.
Όσον αφορά την Κίνα, η Λαϊκή Δημοκρατία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο όπλων στη Σαουδική Αραβία, ο βασιλιάς επισκέφθηκε το Πεκίνο μέσα στο 2017 και οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες συνολικού ύψους άνω των 130 δισ. δολαρίων μόνο τους τελευταίους έξι μήνες.
"Βαλκανιοποίηση" της Αραβικής Χερσονήσου
Η πιο άμεση γεωπολιτική συνέπεια της σύγκρουσης της βασιλικής οικογένειας με τους κληρικούς θα ήταν η "Βαλκανιοποίηση" της Αραβικής Χερσονήσου σε μια συλλογή εμιράτων, αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζει το τι θα συνέβαινε αν οι ΗΠΑ είχαν ποτέ πετύχει να μετατρέψουν τον "Ψυχρό πόλεμο" των χωρών του Κόλπου σε πολεμική σύγκρουση.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία υποδαυλίζουν τις εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, είναι μοναδικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς είναι ουσιαστικά μια συλλογή εμιράτων που λειτουργούν ως ημι-ενωμένη οντότητα και αυτό το δημιουργικό μοντέλο θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ολόκληρη την επικράτεια ενός "Βαλκανιοποιημένου" Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και να επεκταθεί στην περιοχή του Αμπού Ντάμπι στην ενδοχώρα της χερσονήσου όπου βρίσκονται οι πλούσιοι φυσικοί πόροι.
Επιπλέον, η εξάπλωση του συστήματος των Εμιράτων σε όλη αυτή τη στρατηγική γωνιά της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ένα προηγούμενο για τη διαίρεση και άλλων τμημάτων αυτής της κατακερματισμένης περιοχής γενικά, ιδιαίτερα στην Υεμένη και στη Συρία και το Ιράκ.
Αυτό δεν μπορεί να συμβεί για όσο διάστημα η Σαουδική Αραβία παραμένει ενωμένη.
Ωστόσο οι ΗΠΑ και οι περιφερειακοί σύμμαχοί της δε θα έβλεπαν ως αρνητικό το σενάριο της "αποσυναρμολόγησής της Σαουδικής Αραβίας, ένα σενάριο το οποίο θα μπορούσαν να προσπαθήσουν εκμεταλλευόμενοι την αντίθεση των σκληροπυρηνικών κληρικών Wahhabi στο πρόσφατο βασιλικό διάταγμα που επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν.
Θα ήταν δύσκολο να βρεθεί οποιοσδήποτε δεν επικροτεί την τελευταία κοινωνικο-πολιτιστική μεταρρύθμιση της Σαουδικής Αραβίας, παρέχοντας στις γυναίκες το δικαίωμα να οδηγήσουν, παρά τον κυνισμό ότι είναι καθυστερημένο και χρειάζονται ακόμα πολλά να γίνουν.
Ο πρίγκιπας Mohammad Bin Salman είναι προσηλωμένος στην εκπλήρωση του προγράμματος Vision 2030 στο οποίο έχει εναποθέσει την κληρονομιά του, η οποία συνεπώς απαιτεί να ξεκινήσουν μετασχηματιστικές αλλαγές εντός του Βασιλείου, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με το άκρως σκληρό δόγμα της Wahhabi.
Ήταν ήδη αναμενόμενο ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια ισχυρή αντίδραση από τους κληρικούς, γεγονός που εξηγεί την προληπτική καταστολή που το Ριάντ ξεκίνησε ενάντια στους κληρικούς.
Η Σαουδική Αραβία θα σωθεί μόνο από το μπούμερανγκ της αποσταθεροποίησης που προκαλούν οι κληρικοί Wahhabi, εάν καταφέρει να κερδίσει τη στήριξη των μετριοπαθών κληρικών, διασφαλίζοντας παράλληλα την υποστήριξη του στρατού και των ειδικών δυνάμεων και εξασφαλίζοντας πραγματικά την υποστήριξή τους.
Αυτό θα επέτρεπε στις αρχές να απομονώσουν τους σκληροπυρηνικούς ιερείς και να βασιστούν στην υποστήριξη των πολιτών με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan με την χρησιμοποίηση μηχανισμών "δημοκρατικής ασφάλειας" μετά την εξουδετέρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του το καλοκαίρι του 2016.
Δεδομένου ότι η τελευταία μεταρρύθμιση του Ριάντ χτυπά το ευαίσθητο πλαίσιο της σχέσης της μοναρχίας με τους κληρικούς, ειδικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε εύκολα να ερμηνευτεί ότι η μοναρχία που υπερβαίνει τα συμφωνηθέντα με τον κλήρο σε μια προσπάθεια "μαλακού πραξικοπήματος", είναι σαφές ότι ο λόγος για τον οποίο επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν είναι πράγματι ένα επικίνδυνο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Εξακολουθεί να υπάρχει μια διαρκής δυναμική για αποσταθεροποίηση στη χώρα, παρά την προληπτική καταστολή.
Όλες οι προσεχείς αντιδημοκρατικές διαμαρτυρίες που οδηγούνται από τους κληρικούς Wahhabi θα είναι μια κόκκινη σημαία που θα δείχνει ότι οι ΗΠΑ άρχισαν τελικά μια επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος κατά των μακροχρόνιων συμμάχων της στο Ριάντ.
Το μετριοπαθές Ισλάμ
Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, έχει υποσχεθεί την επιστροφή σε ένα "πιο μετριοπαθές Ισλάμ", καθώς το Βασίλειο συνεχίζει να προχωρεί με εκτεταμένες πολιτιστικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Μιλώντας στο συνέδριο για την πρωτοβουλία επενδύσεων για το μέλλον του Ριάντ, την Τρίτη (24/10), ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να "καταστρέψει" τις εξτρεμιστικές ιδεολογίες προκειμένου να φέρει τη χώρα του κοντά με άλλα έθνη σε όλο τον κόσμο.
"Με κάθε ειλικρίνεια, δεν θα περάσουμε 30 χρόνια της ζωής μας να ασχολούμαστε με εξτρεμιστικές ιδεολογίες, θα τις καταστρέψουμε σήμερα και αμέσως", είπε.
"Η Σαουδική Αραβία δεν ήταν έτσι πριν από το 1979.
Η Σαουδική Αραβία και ολόκληρη η περιοχή πέρασαν μια αναβίωση μετά το 1979.
Το μόνο που κάνουμε είναι να επιστρέψουμε σε αυτό που ήμασταν, ένα μετριοπαθες Ισλάμ που είναι ανοικτό σε όλες τις θρησκείες και στον κόσμο και σε όλους τις παραδόσεις και τους ανθρώπους", είπε.
Η αναφορά του πρίγκιπα στο 1979 αφροά μια ταραχώδη περίοδο για τη χώρα, όπου το Ριάντ είχε έντονη διαμάχη με το Ιράν για ηγεσία του ισλαμικού κόσμου.
Η σιιτική μειονότητα της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησε επίσης μια θανατηφόρα εξέγερση στην επαρχία Al-Hasa την ίδια χρονιά.
Σε απάντηση, η Σαουδική Μοναρχία ενίσχυσε τους δεσμούς της με το θρησκευτικό ίδρυμα των Wahhabi και υιοθέτησε πολλές από τις σκληρές θέσεις του.
Ο Ουαχαμπισμός αποτελεί θρησκευτικό κίνημα ή κλάδο του σουνιτικού Ισλάμ και έχει περιγραφεί ποικιλοτρόπως ως υπερσυντηριτικό, φονταμενταλιστικό, πουριτανικό,ισλαμικό μεταρυθμιστικό κίνημα, με σκοπό την αποκατάσταση της καθαρής μονοθεϊστικής λατρείας.
Δίνει έμφαση στην απόλυτη κυριαρχία του Θεού, απαγορεύει την ανάμειξη των φύλων (άνδρες/γυναίκες) σε δημόσιους χώρους και θέτει πολυάριθμους περιορισμούς στις γυναίκες.
Το 2015, ο βασιλιάς Salman bin Abdulaziz Al-Saud - μαζί με τον bin Salman - επιδίωξε να εισαγάγει μια νέα εποχή της πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας.
Και τον Ιούνιο, ο βασιλιάς προωθούσε τον bin Salman στέφοντάς τον πρίγκιπα, καθιστώντας τον και προφανή διάδοχο.
Οι δύο τους σταδιακά χορήγησαν στις γυναίκες ένα αυξανόμενο αριθμό δικαιωμάτων - συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος οδήγησης, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το 2018.
"Κάποια ξεκάθαρα βήματα ελήφθησαν πρόσφατα και πιστεύω ότι θα καταργήσουμε τα απομεινάρια του εξτρεμισμού πολύ σύντομα", δήλωσε ο bin Salman.
Vision 2030
Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman αναλαμβάνει επί του παρόντος το καθήκον να μετατρέψει γρήγορα την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας.
Το Βασίλειο σκοπεύει να συγκεντρώσει περίπου 100 δισ. δολάρια από την Δημόσια Εγγραφή του κρατικού πετρελαίου γίγαντα Saudi Aramco.
Τα κεφάλαια θα υποστηρίξουν μια προσπάθεια διαφοροποίησης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας μέσω ενός σχεδίου που ονομάζεται Vision 2030.
Η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου από πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι το 2014 σε περίπου 55 δολάρια μέχρι έχει επιταχύνει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να απεξαρτηθεί σιγά σιγά η οικονομίας της από το πετρέλαιο και να βασιστεί φάσμα βιομηχανιών.
Τώρα είναι η ώρα για οικονομικές και χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις
Επί του παρόντος, η βιομηχανία πετρελαίου απασχολεί περίπου το 70% του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας - τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.
Οι Σαουδάραβες πολίτες δεν πληρώνουν φόρους ενώ λαμβάνουν δωρεάν εκπαίδευση, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και επιδοτήσεις για τις περισσότερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Το 2015, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η Σαουδική Αραβία θα έμενε χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα μέχρι το 2020.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η Σαουδική Αραβία δήλωσε την Τετάρτη (25/10) ότι έχει φιλοδοξίες να αυξήσει το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων (PIF) σε 400 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο.
Το κύριο ταμείο κρατικών επενδύσεων του Βασιλείου έχει σήμερα υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους περίπου 230 δισ. δολαρίων, αν και είναι έτοιμο να λάβει τα έσοδα από την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας του κόσμου το 2018.
Το κύριο ταμείο κρατικών επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας στοχεύει στη δημιουργία 20.000 άμεσων θέσεων εργασιών και 256.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2020.
Ο Altaf Kassam, επικεφαλής έρευνας και στρατηγικής στο State Street Global Advisors, δήλωσε στο CNBC ότι το συνέδριο προσφέρθηκε ως " το ντεμπούτο της Σαουδικής Αραβίας στις κεφαλαιαγορές".
"Νιώθουν ότι έχουν κάνει πολλή δουλειά στο παρασκήνιο, έχουν αλλάξει τη διαδοχή και τώρα είναι πραγματικά καιρός να ξεκινήσουν οι κυριότερες οικονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις", δήλωσε την Τετάρτη.
Την Τρίτη (24/10), η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ένα σχέδιο αξίας 500 δισ. δολαρίων για την οικοδόμηση μιας επιχειρηματικής και βιομηχανικής ζώνης που θα συνδέεται με την Ιορδανία και την Αίγυπτο.
Η ζώνη των 26.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, γνωστή ως NEOM, θα επικεντρωθεί σε βιομηχανίες όπως η ενέργεια και το νερό, η βιοτεχνολογία, η τροφή, η προηγμένη παραγωγή και η ψυχαγωγία.
Το Ριάντ περιορίζει τη γραφειοκρατία και απομακρύνει τα εμπόδια στις επενδύσεις.
Την Κυριακή (22/10), ανέφερε ότι θα επιτρέψει σε στρατηγικούς ξένους επενδυτές να κατέχουν πάνω από το 10% των εισηγμένων εταιρειών της Σαουδικής Αραβίας.
Νωρίτερα την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, δήλωσε στο CNBC ότι ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας παρέμεινε σε καλό δρόμο για την IPO του 2018.
Η IPO για περίπου το 5% της Saudi Aramco αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Aramco θα μπορούσε να δει την κεφαλαιοποίησή της να φτάνει τα 2 τρισ. δολάριαν, αν και άλλοι προβλέπουν ότι η Δημόσια Προσφορά θα εκτιμήσει την εταιρεία από 1 τρισ. έως 1,5 τρισ. δολάρια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών