Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία και Φινλανδία οι περισσότερο ωφελημένες από το ευρώ

Αυστρία και Φινλανδία οι περισσότερο ωφελημένες από το ευρώ
Ως οι περισσότερες κερδισμένες από την υιοθέτηση του ευρώ εμφανίζονται Αυστρία και Φινλανδία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας McKinsey, την οποία και επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Die Welt, και στην οποία αναφέρεται ότι αν και όλες οι χώρες της ευρωζώνης ωφελήθηκαν σε κάποιο βαθμό από το κοινό νόμισμα, οι δύο αυτές χώρες εμφανίζονται στην κορυφή των ωφελημένων.
Σύμφωνα με την McKinsey, είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι μόνο μερικές χώρες επωφελήθηκαν σε βάρος άλλων. Χωρίς το ευρώ, όλες οι χώρες της σημερινής ευρωζώνης θα βρίσκονταν σήμερα σε χειρότερη θέση.
Τα στοιχεία έδειξαν πως η χρήση του κοινού νομίσματος από το 1999 ως το 2010 αύξησε το ΑΕΠ της Αυστρίας κατά 7,8%. Το ανάλογο ποσοστό για τη Φινλανδία, τη Γερμανία και την Ολλανδία είναι 6,7%, 6,4% και 6,2% αντιστοίχως.
Παράλληλα, τα κέρδη για την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, όλες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση εξαιτίας των χρεών τους, ήταν 2,7%, 2,1%, 0,7% και 0,1% αντιστοίχως.
Σύμφωνα με τη μελέτη, για το 2010 αποδίδεται στην ύπαρξη του ευρώ παραγωγή αξίας 332 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 3,6% του συνολικού ΑΕΠ.
Η McKinsey συνυπολόγισε τις επιδράσεις από την αύξηση του εμπορίου, τη μείωση των επιτοκίων και την εξάλειψη των κινδύνων του ξένου συναλλάγματος. Οι ασθενέστερες οικονομίες επωφελήθηκαν λιγότερο επειδή έπρεπε να αντέξουν μεγαλύτερη πίεση για να γίνουν ανταγωνιστικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης