Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Αποχαιρέτα το σύμμαχο που χάνεις - Γιατί η Κίνα απομακρύνεται από τη Β. Κορέα

CNBC: Αποχαιρέτα το σύμμαχο που χάνεις - Γιατί η Κίνα απομακρύνεται από τη Β. Κορέα
Στην πραγματικότητα, το Πεκίνο απογοητεύτηκε όταν ο 33χρονος ανέλαβε την ηγεσία της Βόρειας Κορέας το 2011, δήλωσε ο Kim.
Παρά τις δεκαετίες κατά τις οποίες Πεκίνο και Πιονγκγιάνγκ βρίσκονταν πολύ κοντά, τώρα φαίνεται ότι Κίνα και Βόρεια Κορέα απομακρύνονται αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.
Η ανάλυση του συγχαρητηρίου τηλεγραφήματος του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un στον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping για την αρχή της δεύτερους πενταετούς θητείας είναι άκρως αποκαλυπτική.
Σύμφωνα με τον Kim Tae-hyo, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan της Σεούλ ο συνολικός τόνος του τηλεγραφήματος ήταν λιγότερο εγκάρδιος από το προηγούμενο.
Όταν ο πρόεδρος Xi ανέλαβε τα ηνία της Κίνας για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια, η Πιονγιάνγκ έστειλε ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα που περιείχε έξι προτάσεις και περιείχε φράσεις όπως "δύναμη της αμοιβαίας ηγεσίας, φιλίας και αδελφοσύνης", δήλωσε ο καθηγητής Kim.
Αυτή τη φορά, το συγχαρητήριο τηλεγράφημα περιείχε μόνο τέσσερις προτάσεις και δεν έκανε καμία αναφορά στην αδελφοσύνη ή τη φιλία.
Παραδοσιακά Η Κίνα βρισκόταν στο πλευρό της Βόρειας Κορέας, ωστόσο κάτω από τις έντονες πιέσεις από την Ουάσινγκτον, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από τον ιστορικό σύμμαχό της.
Το Πεκίνο απαγόρευσε στις κινεζικές τράπεζες να συνεργάζονται με πελάτες της Βόρειας Κορέας εκτός από την παύση ορισμένων εξαγωγών σύμφωνα με τις διεθνείς κυρώσεις - τα πρόσφατα στοιχεία όμως έδειξαν ετήσια άνοδο 3,7% στο διμερές εμπόριο κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2017.
Οι Κινέζοι αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας βλάπτει την ασφάλεια της Ασίας, ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Cheng Xiaohe του Πανεπιστημίου Renmin.
Ωστόσο οι εντάσεις μεταξύ του Xi και του Kim δεν είναι κάτι καινούργιο.
Από τη στιγμή που ο Kim Jong Un ανήλθε στην εξουσία, οι διμερείς σχέσεις Κίνας και Βόρειας Κορέας έχουν εισέλθει σε μια περίοδο εντάσεων που χαρακτηρίζεται από μείωση των οικονομικών δεσμών και έλλειψη πολιτικής αλληλεγγύης, δήλωσε ο Cheng.
Στην πραγματικότητα, το Πεκίνο απογοητεύτηκε όταν ο 33χρονος ανέλαβε την ηγεσία της Βόρειας Κορέας το 2011, δήλωσε ο Kim.
Δηλαδή, το Πεκίνο δεν ήταν ευχαριστημένο που η Βόρεια Κορέα κυβερνάται από τον εγγονό τρίτης γενιάς, εξήγησε.
Οι κινέζοι νομοθέτες πιστεύουν ότι η συλλογική ηγεσία θα λειτουργούσε καλύτερα στο βόρειο γείτονά τους, αντί της υπέρτατης εξουσίας που έχει σήμερα ο Kim Jong Un, συνέχισε.
Ο αδίστακτος ηγέτης έχει "καθαιρέσει" πολλούς υποστηρικτές του πατέρα του Kim Jong Il και ενίσχυσε περαιτέρω την πολιτική εξουσία του προωθώντας την νεώτερη αδελφή του σε κορυφαία θέση.
Το στυλ διακυβέρνησης του Kim Jong Un διαφέρει επίσης από τον πατέρα του, ο οποίος ενδιαφερόταν να αποκομίσει οικονομικές παραχωρήσεις μέσω διεθνών διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν απείλησε με του πυραύλους της Βόρειας Κορέας προς τις ΗΠΑ, σημειώνει ο καθηγητής.
Ο Kim Jong Un  ωστόσο, δεν έδειξε καμία επιθυμία για διπλωματικές συνομιλίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης